Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητά ο όμιλος και τι θέλουν οι τράπεζες

Από τις πρόσφατες ανακοινώσεις εταιριών του ομίλου ανακύπτει το παρασκήνιο σκληρών διαπραγματεύσεων με τις κυρίως εμπλεκόμενες τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Εμπορική και Eurobank).

Τι ζητά ο όμιλος και τι θέλουν οι τράπεζες
Την περασμένη Τετάρτη, κατόπιν ερωτήσεων των χρηματιστηριακών αρχών, υπήρξε μια τοποθέτηση εκ μέρους των εταιριών του ομίλου Λαναρά, της ΚΛΩΝΑΤΕΞ και της Νάουσας.

Από τις ανακοινώσεις αυτές προκύπτει εν μέρει η ουσία των σκληρών διαπραγματεύσεων του ομίλου με τις τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Εμπορική και Eurobank είναι οι μεγάλοι εμπλεκόμενοι).

Μέσω των ανακοινώσεων διασταυρώνονται κατά έναν τρόπο οι πληροφορίες που θέλουν τον όμιλο να πιέζει για την ολική αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεών του, και αν αυτό δεν είναι εφικτό για τη μερική αναδιάρθρωσή τους. Ταυτόχρονα, όμως, ζητεί και την περαιτέρω παροχή ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης.

Μέσω των ίδιων ανακοινώσεων αφήνεται με ”κομψό” τρόπο να εννοηθεί ότι εάν δεν γίνουν τα παραπάνω από την πλευρά των τραπεζών, θα υπάρξουν ”δυσμενείς επιπτώσεις” στη λειτουργία της Κλωστήρια Ναούσης (την ίδια ώρα που το προσωπικό της εταιρίας έχει κατέβει στους δρόμους της Νάουσας), με εκτενείς αναφορές στη στήριξη που πρέπει να έχει η εταιρία λόγω της γενικότερης κρίσης της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας κ.λπ. κ.λπ.

Είναι γεγονός ότι ο όμιλος απασχολεί άνω των 3.800 εργαζομένων, που συνιστούν σε πολιτικούς και τοπικά κοινωνικούς όρους σημαντικό ”μοχλό πίεσης”, ιδίως αν κρίνουμε από τις δηλώσεις εκπροσώπων τους, σύμφωνα με τις οποίες -εμμέσως πλην σαφώς- η διατήρηση της εργασίας τους εμφανίζεται μονομερώς συνδεδεμένη με το αν θα δώσουν λεφτά οι τράπεζες.

Στην πράξη, πάντως, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι τράπεζες δεν αρνούνται ”ετσιθελικά” στον κ. Λαναρά την αναχρηματοδότηση των εταιριών του ούτε και την παροχή κάποιας ρευστότητας.

Έθεσαν ωστόσο από την αρχή ως προϋπόθεση να συμμετάσχει και ο ίδιος σε αυτή την ενίσχυση με δικά του κεφάλαια. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, συζητήθηκε η έκδοση ενός δανείου της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 θα είναι αναχρηματοδότηση και τα 10 ”φρέσκο” τραπεζικό χρήμα.

Ωστόσο, οι τράπεζες ζήτησαν να μπουν και νέα κεφάλαια στην εταιρία ύψους 10- 12 εκατ. ευρώ, με τον κ. Λαναρά να εμφανίζεται αντίθετος με τη δέσμευση τόσο μεγάλου ποσού. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, καθώς οι τράπεζες εκτιμούν ότι όσα ζήτησαν βρίσκονται ευχερώς εντός των πλαισίων που θέτει η προσωπική οικονομική επιφάνειά του.

Ένα ακόμη ”λεπτό” σημείο φέρεται -και πάλι σύμφωνα με πληροφορίες- να αφορά στην επιθυμία των τραπεζών να ”επιβλέπουν” εφεξής εκ των έσω τη διαχείριση των χρημάτων που έχουν συνολικά χορηγήσει στον όμιλο, αίτημα το οποίο τραπεζική πηγή χαρακτηρίζει ως ”απολύτως λογικό”, με δεδομένο το ύψος της ”έκθεσης” των τραπεζών στον επιχειρηματικό κίνδυνο των εταιριών του ομίλου Λαναρά, αλλά και την πορεία τους τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ”Μ”, από πλευράς τραπεζών ”έπεσε στο τραπέζι” προ δύο ημερών μια ”τελευταία” πρόταση προς τον κ. Λαναρά, η οποία κινείται στις ανωτέρω γραμμές. Κατά τις πηγές αυτές η πρόταση αυτή δεν υπόκειται σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ήτοι είτε απορριφθεί είτε γίνει αποδεκτή θα είναι η τελευταία. Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια εμφανίζονται να είναι στενά και αφορούν στις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v