Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χαρτογράφηση των προϊόντων της ελληνικής αγοράς

Η επιλογή στεγαστικού δανείου αποτελεί ίσως τη δυσκολότερη επιλογή για τον υποψήφιο δανειολήπτη, ειδικά στην Ελλάδα όπου η κατοικία κατέχει δεσπόζουσα θέση στο επενδυτικό πλάνο των ατόμων και το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χαρτογράφηση των προϊόντων της ελληνικής αγοράς
-----Τι προσφέρουν οι τράπεζες

Η επιλογή στεγαστικού δανείου αποτελεί ίσως τη δυσκολότερη επιλογή για τον υποψήφιο δανειολήπτη, ειδικά στην Ελλάδα όπου η κατοικία κατέχει δεσπόζουσα θέση στο επενδυτικό πλάνο των ατόμων και το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα τραπεζικά ιδρύματα από την πλευρά τους διαγκωνίζονται με νέες προσφορές, ευέλικτα προγράμματα και χαμηλότερα επιτόκια για να προσελκύσουν την προσοχή και το βαλάντιο των καταναλωτών.

Ωστόσο τα στεγαστικά προγράμματα είναι πλέον πολλά και τα περίφημα ”ψιλά γράμματα” περισσότερα. Ο ”Μ” χαρτογραφεί τα στεγαστικά δάνεια των σημαντικότερων εγχώριων και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

----- ΑSPIS BANK

Οι υποψήφιοι δανειολήπτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ εννέα στεγαστικών δανείων της Αspis Bank, ανάλογα με τους όρους που επιθυμούν. Στην πλειονότητα εξ αυτών το ελάχιστο ποσό που χορηγεί η τράπεζα ανέρχεται στα 10.000 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου για τρία έτη το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,52% για τρία έτη και ακολούθως γίνεται euribor μήνα + 2,5%. Το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι το 100% του συμβολαίου και το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος δανειολήπτης επιλέξει στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, το ύψος τους αρχίζει από 6.000 ευρώ και φτάνει μέχρι το 75% της αξίας του προσημειούμενου περιουσιακού στοιχείου, ενώ στην περίπτωση αγοράς οικοπέδου το ποσοστό ανέρχεται στο 55% της αξίας. Το επιτόκιο αυτήν την περίοδο ανέρχεται στο 6,07%.

----- CITIBANK

Στη Citibank ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει για πόσο καιρό θα πληρώνει το δάνειο, με μέγιστο όριο τα 25 χρόνια. Επίσης, για καλύτερο προγραμματισμό, μπορεί να επιλέξει σταθερό επιτόκιο: μικρής διάρκειας (για τον πρώτο χρόνο), μεσαίας διάρκειας (για τρία ή πέντε χρόνια) και μακράς διάρκειας (για δεκαπέντε χρόνια).

Αν επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις διακυμάνσεις της αγοράς, μπορεί να επιλέξει ένα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο που βασίζεται στον διατραπεζικό δείκτη Euribor εξαμήνου.

Το επιτόκιο της Citibank (σταθερό για έναν χρόνο) διαμορφώνεται στο 2,9%, ενώ αν είναι σταθερό για 15 έτη ανέρχεται σε 5,3%. Για δάνειο αναβάθμισης με κυμαινόμενο επιτόκιο (συνδεδεμένο με το Εuribor) το επιτόκιο διαφοροποιείται ανάλογα με το ποσό που επιλέγει ο πελάτης.

Για ποσά από 10.000 έως 50.999 ευρώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στα 5,24%, ενώ για ποσά από 51.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ ανέρχεται στο 4,74%.

----- ΕFG EUROBANK

H τράπεζα παρέχει οκτώ ευέλικτα στεγαστικά προγράμματα, τα οποία διαχωρίζονται ανάλογα με το είδος του επιτοκίου που επιλέγει ο δανειολήπτης, με την ηλικία του, αλλά και με βάση μια σειρά άλλων παραγόντων.

Στο ”EuroHome Σταθερής Περιόδου”, επί παραδείγματι, το επιτόκιο για διάρκεια δανείου από 4 έως 30 έτη ανέρχεται τα πρώτα πέντε χρόνια σε 5%, ενώ αν η διάρκεια μεταβληθεί σε 11-30 το επιτόκιο τα δέκα πρώτα έτη διαμορφώνεται σε 6,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου μπορούν να χορηγηθούν με διάρκεια έως και 40 έτη.

----- HSBC

H διεθνής τράπεζα προσφέρει δάνεια με κυμαινόμενα και σταθερά επιτόκια για 3 ή 5 έτη. Μετά τα 3 ή 5 έτη μπορείτε να επιλέξετε το κυμαινόμενο επιτόκιο ή την αναπροσαρμογή του δανείου ξανά σε επιτόκιο σταθερής διάρκειας.

Το σταθερό για 3 χρόνια επιτόκιο ανέρχεται στο 4,9%, ενώ το σταθερό για 5 χρόνια στο 5,4%. Το κυμαινόμενο επιτόκιο (συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ) για ποσά από 30.000 έως 150.000 ευρώ ανέρχεται στο 3,9%. Στην περίπτωση που τα ποσά ανέρχονται μεταξύ 150.001 έως 200.000 ευρώ το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 3,7%.

Εξάλλου, για ποσά υψηλότερα των 200.001 ευρώ το επιτόκιο κυμαίνεται στο 3,6%. Παράλληλα η τράπεζα προσφέρει μεταφορά δανείου από άλλη τράπεζα με ειδική προσφορά που περιλαμβάνει επιστροφή όλων των εξόδων προσημείωσης, με μέγιστο όριο τα 3.000 ευρώ.

----- MARFIN BANK

Η αντίληψη που κυριαρχεί στη Marfin Bank είναι ότι το στεγαστικό δάνειο είναι μία επενδυτική απόφαση, η οποία εντάσσεται σ’ έναν μακροχρόνιο χρηματοοικονομικό προγραμματισμό για κάθε νοικοκυριό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα της ”συνολικής” επένδυσης που λέγεται ”αγορά κατοικίας”.

Προσπάθεια της τράπεζας είναι να δημιουργεί από κοινού με τον πελάτη το πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου του, σύμφωνα με το επενδυτικό προφίλ και τις ιδιαίτερες οικογενειακές του ανάγκες.

Η προσπάθεια επεκτείνεται καθ’ όλη τη μακροχρόνια διάρκεια του δανείου, με βασικό σύνθημα: ”Το σπίτι σας θα το διαμορφώσετε όπως και όποτε εσείς επιθυμείτε.... Το ίδιο και το Στεγαστικό σας”.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος MARFIN FLEXI MORTGAGE είναι: Επιλογή μεταξύ χρεολυτικής ή τοκοχρεολυτικής εξυπηρέτησης του δανείου, δυνατότητα εξισορρόπησης του επιτοκιακού κινδύνου, δυνατότητα μείωσης της δόσης, περίοδος χάριτος με πληρωμή μόνο τόκων, μεταβολή της διάρκειας του δανείου, αναβολή πληρωμών μέχρι και ένα έτος, πρόωρη εξόφληση χωρίς κόστος σε περιόδους κυμαινόμενου επιτοκίου, μετατροπή του δανείου από τοκοχρεολυτικό σε χρεολυτικό και αντίστροφα, δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφιστάμενου στεγαστικού δανείου με επιδότηση μέχρι και 50% του κόστους προσημείωσης.

Τα προγράμματα διαμορφώνονται ως εξής: Κυμαινόμενο επιτόκιο (Euribor 1 μηνός + 1,65% έως 2,45%), σταθερό 3 έτη (από 4,95%), σταθερό 5 έτη (από 5,30%), σταθερό 10 έτη (από 6,20%), σταθερό 15 έτη (από 6,40%).

----- ΝOVABANK

H τράπεζα προσφέρει ευρεία γκάμα δανείων με σταθερό και κυμαινόμενο επιτόκιο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ”NovaHome For You Ευρωπαϊκό” έχει επιτόκιο σταθερά συνδεδεμένο με το επιτόκιο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από 3,50% κυμαινόμενο.

Το ”NovaHome For You Διετίας Σταθερό” προσφέρει επιτόκιο ύψους 3,95% σταθερό για τον πρώτο χρόνο και 4,15% για τον δεύτερο χρόνο, δυνατότητα περιόδου χάριτος έξι μηνών και χρηματοδότηση έως το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Παράλληλα παρέχει δάνειο αποπληρωμής με επιτόκιο από 3,50% έως 3,85%, άμεσα συνδεδεμένο με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και χωρίς έξοδα αιτήματος δανειoδότησης. Μάλιστα η τράπεζα αναλαμβάνει την πληρωμή των εξόδων προσημείωσης κατά 50%.

----- ΟMEGA BANK

Τα επιτόκια της Omega Bank ανέρχονται στο 4,25% (σταθερό για το πρώτο έτος) και στο 5,5% (κυμαινόμενο). Τα δάνεια χορηγούνται, μεταξύ άλλων, για αγορά έτοιμης κατοικίας ή υπό ανέγερση.

Στην περίπτωση αγοράς έτοιμης κατοικίας το χορηγηθέν ποσό δύναται να ανέλθει έως το 100% της αντικειμενικής αξίας του και μέχρι το 80% της αξίας εκποιήσεώς του. Η διάρκεια εξόφλησης των δανείων μπορεί να φτάσει έως τα 25 έτη.

Η πληρωμή των δόσεων μπορεί να αρχίσει με την παρέλευση 18 μηνών (περίοδος χάριτος), ανάλογα με τον σκοπό της χρηματοδότησης. Για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο η προεξόφληση γίνεται χωρίς κόστος για τον δανειολήπτη, εφόσον πραγματοποιηθεί στη λήξη τοκοφόρου περιόδου.

----- PROBANK

H Probank προσφέρει στους πελάτες επτά δάνεια, με σταθερό και με κυμαινόμενο επιτόκιο. Στο στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο για ένα έτος το ελάχιστο ποσό ανέρχεται στα 5.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής διαμορφώνεται έως τα 25 χρόνια.

Το ύψος του δανείου μπορεί να φθάσει έως το 100% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και χορηγείται σε ευρώ και στα κύρια ξένα νομίσματα. Το επιτόκιο, σταθερό το πρώτο έτος, διαμορφώνεται σε 3,7%.

Το στεγαστικό κυμαινόμενου επιτοκίου έχει αυτή την περίοδο επιτόκιο ύψους 5,5% και αποπληρώνεται μέσω μηνιαίων ή τριμηνιαίων δόσεων με δυνατότητα περιόδου χάριτος. Το ελάχιστο ποσό είναι και σε αυτή την περίπτωση 15.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής είναι τα 25 έτη.

----- UCI

H UCI προσφέρει τα στεγαστικά δάνεια ”Σπίτι 1, 2, 3”, ”Αλλαγή Σπιτιού” και ”1η Κατοικία”. Με το ”Σπίτι 1, 2, 3” ο πελάτης επιλέγει σταθερές δόσεις που ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητές του για τον πρώτο, τον δεύτερο ή και τον τρίτο χρόνο του δανείου.

Μετά το πέρας της σταθερής περιόδου το επιτόκιο αναπροσαρμόζεται ανάλογα με το δωδεκάμηνο Euribor ή το επιτόκιο της ΕΚΤ. Το ”1η Κατοικία” είναι ειδικά σχεδιασμένο για την απόκτηση του πρώτου σπιτιού.

Οι δόσεις είναι κλιμακωτά αυξανόμενες ή σταθερές για τα τρία πρώτα έτη. Από τον τέταρτο χρόνο οι δόσεις προσαρμόζονται στο εναπομείναν κεφάλαιο και τους όρους αποπληρωμής.

----- ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η Αγροτική Τράπεζα παρέχει περίπου εννέα κατηγορίες δανείων στους επενδυτές. Κάθε κατηγορία καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες (ανέγερση, αγορά, επέκταση, επισκευή κατοικίας) και ουσιαστικά χωρίζεται σε υποκατηγορίες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ελάχιστο ποσό στεγαστικού δανείου για αγορά κατοικίας ανέρχεται σε 5.800 ευρώ, ενώ η τράπεζα δύναται να καλύψει και το 100% της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας.

Στα στεγαστικά δάνεια με Euribor 3 μηνών το επιτόκιο ανέρχεται στο 2,18%, συν περιθώριο μεταξύ 2,3% και 2,9%, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη. Το ύψος της μηνιαίας τοκοχρεολυτικής δόσης για στεγαστικό δάνειο ύψους 60.000 ευρώ, με τελικό επιτόκιο 4,42% και διάρκεια 30 έτη, ανέρχεται σε 301,17 ευρώ, με βάση την τιμή του επιτοκίου Euribor τριμήνου.

----- ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Τα στεγαστικά δάνεια της Γενικής Τράπεζας αφορούν, μεταξύ άλλων, την αγορά κατοικίας (έτοιμης ή ημιτελούς), την αγορά οικοπέδου για ανέγερση κατοικίας, την ανέγερση, αποπεράτωση, επέκταση, επισκευή και βελτίωση κατοικίας.

Η τράπεζα προσφέρει ευρεία γκάμα στεγαστικών κυμαινόμενου και σταθερού επιτοκίου. Το κυμαινόμενο επιτόκιο ανέρχεται στο 5,4%, ενώ το σταθερό για έναν χρόνο στο 3,35%.

Εξάλλου το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ”GENIKI Σπίτι Ασφαλώς” δίνει όλο το κεφάλαιο που απαιτείται με κυμαινόμενο επιτόκιο και επιπλέον προσφέρει ένα προκαθορισμένο όριο διακύμανσης του επιτοκίου σας συν ή πλην 2 εκατοστιαίες μονάδες από το αρχικό επιτόκιο.

Η διάρκεια αποπληρωμής είναι 10, 15, 20 ή 25 χρόνια. Παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου στεγαστικού δανείου από οποιαδήποτε τράπεζα.

----- ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η τράπεζα προσφέρει στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και μικτού επιτοκίου, αλλά και δάνεια επαγγελματικής στέγης βασικού σκοπού.

Στο πρώτο παρέχεται η δυνατότητα δανεισμού από 9.000 ευρώ έως το 100% του τιμήματος που αναφέρεται στο πωλητήριο συμβόλαιο ή/και του προϋπολογισμού εργασιών (στην περίπτωση ανέγερσης/αποπεράτωσης) και μέχρι το 80% της αξίας του προσημειούμενου ακινήτου.

Το επιτόκιο ξεκινά από το 3,5% και είναι σταθερά συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο στεγαστικό δάνειο επαγγελματικής στέγης βασικού σκοπού η αποπληρωμή πραγματοποιείται με ισόποσες μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις σε 3 έως 15 χρόνια, το επιτόκιο είναι ανταγωνιστικό, ενώ η εξασφάλιση του δανείου γίνεται με εγγραφή α΄ προσημείωσης στο 150% του χορηγούμενου κεφαλαίου.

----- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η ”ναυαρχίδα” των ελληνικών τραπεζών προσφέρει περίπου δώδεκα στεγαστικά δάνεια, που περιλαμβάνουν δάνεια με σταθερό επιτόκιο για τα 3 έως 20 πρώτα έτη (”Εθνοστέγη”), με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και με επιτόκιο που συνδέεται με το Euribor της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει ακόμα ειδικά δάνεια για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, αλλά και δάνεια για επισκευή ή συντήρηση παραδοσιακών-διατηρητέων κτιρίων.

Στα ”Εθνοστέγη”, επί παραδείγματι, το ελάχιστο ποσό του δανείου που μπορείτε να πάρετε αρχίζει από 10.000 ευρώ και μπορεί να καλύψει μέχρι το 100% του ποσού που οφείλετε για την αγορά του ακινήτου ή του κόστους για την εκτέλεση εργασιών και μέχρι το 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου που προσφέρετε προς εξασφάλιση του δανείου.

----- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Με τον γενικότερο τίτλο ”Ελληνική Στέγη” η εν λόγω τράπεζα προσφέρει οκτώ στεγαστικά δάνεια, ανάλογα με τις απαιτήσεις του υποψήφιου δανειολήπτη. Το ”Ελληνική Στέγη” κυμαινόμενου επιτοκίου χρηματοδοτεί μέχρι το 100% της αξίας του συμβολαίου αγοράς, ενώ το ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ.

Το ”Ελληνική Στέγη” κυμαινόμενου επιτοκίου συνοδεύεται από πρόσθετες χορηγητικές παροχές και διευκολύνσεις που καλύπτουν συμπληρωματικές ανάγκες στην περίπτωση απόκτησης νέας κατοικίας, όπως: Προεγκεκριμένη πιστωτική κάρτα Hellenic Bank Visa (Κλασική ή Χρυσή) και δυνατότητα παράλληλης έγκρισης καταναλωτικού δανείου.

Το ”Ελληνική Στέγη Χαμηλής Εκκίνησης - Euribor” προσφέρει σταθερό επιτόκιο 2,85% για τους πρώτους 12 μήνες, ενώ στην περίπτωση που οι πρόωρες καταβολές ξεπεράσουν τα 3.000 ευρώ ανά έτος υπολογίζεται κόστος πρόωρης εξόφλησης επί του εξοφλούμενου ποσού κεφαλαίου.

Πέραν του πέμπτου έτους δεν υπάρχει κανένα κόστος για οποιοδήποτε ποσό πρόωρης αποπληρωμής.

----- ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η Εμπορική Τράπεζα εξασφαλίζει την αγορά, την ανέγερση, την επέκταση, την ανακαίνιση κύριας ή εξοχικής κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, καθώς και την αγορά οικοπέδου αποκλειστικά με σκοπό την ανέγερση ακινήτου.

Παρέχει και αυτή δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου έως και 30 έτη, ενώ διαθέτει δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης για την αποπληρωμή του δανείου σε περίπτωση θανάτου ή μόνιμης ολικής ανικανότητας από ασθένεια ή ατύχημα, επιβαρύνοντας το επιτόκιο κατά 0,40%.

Τα επιτόκια που προσφέρει το πιστωτικό ίδρυμα ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες του δανειολήπτη και τους όρους του δανείου. Έτσι το επιτόκιο του στεγαστικού δανείου ”Home Extra” ανέρχεται στο 4,75% για ποσά από 3.000 έως 75.000 ευρώ, ενώ το βασικό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων ανέρχεται στο 5,5%.

----- ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η Λαϊκή Τράπεζα προσφέρει στεγαστικά με περισσότερους από 22 συνδυασμούς δανείων και με απαλλαγή πληρωμής κεφαλαίου από 2 μέχρι 30 χρόνια. Το σταθερό επιτόκιο προσφέρεται για περίοδο ενός χρόνου, και ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας, παραμένει σταθερό για την περίοδο που επιλέγεται.

Στη λήξη της περιόδου ο πελάτης μπορεί να συνεχίσει με σταθερό επιτόκιο, για την ίδια ή άλλη προσφερόμενη περίοδο, ή ακόμα δύναται να το μετατρέψει σε κυμαινόμενο, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση.

Το κυμαινόμενο επιτόκιο βασίζεται στο εκάστοτε βασικό επιτόκιο, όπως καθορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα, στο οποίο προστίθεται περιθώριο. Όταν συμπληρωθούν 12 τουλάχιστον μήνες από τη σύναψη του δανείου, μπορεί να μετατραπεί σε σταθερό επιτόκιο, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση.

----- TΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Τράπεζα Αττικής, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, προσφέρει στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για ορισμένο χρονικό διάστημα, στεγαστικά με βάση το Euribor αλλά και το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ”Αττικής Στεγαστικό” προσφέρεται με σταθερό επιτόκιο από 3,5% έως 5,65%, ενώ μετά την περίοδο του σταθερού επιτοκίου ισχύει το εκάστοτε κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων της τράπεζας, το οποίο αυτή την περίοδο ανέρχεται στο 5,50%.

Το κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το Euribor μηνιαίας διάρκειας για ποσά έως 100.000 ευρώ ανέρχεται στο επιτόκιο της ΕΚΤ συν spread ύψους 2,50%. Για ποσά υψηλότερα των 100.000 ευρώ το spread μειώνεται στο 2,0%.

----- ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει δάνεια σε κυπριακές λίρες, αλλά και σε ευρώ. Σε ευρώ οι επιλογές περιλαμβάνουν κυμαινόμενο επιτόκιο 1,86% (Euribor 6 μηνών - 0,25%) για έναν χρόνο και κυμαινόμενο επιτόκιο 3,86% (Euribor 6 μηνών + 1,75%) για τα υπόλοιπα χρόνια.

Παράλληλα προβλέπονται διοικητικά έξοδα σε περίπτωση προεξόφλησης του δανείου (ΣEΠE 3,7%). Ακόμη προσφέρεται κυμαινόμενο επιτόκιο 3,86% (Euribor + 1,75%) για όλη τη διάρκεια του δανείου (ΣEΠE 4,0%).

Για στεγαστικό δάνειο σε λίρες Kύπρου οι επιλογές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σταθερό επιτόκιο 3,95% για έναν χρόνο και κυμαινόμενο επιτόκιο 6,00% (βασικό + 1,75%) για τα υπόλοιπα χρόνια (ΣEΠE 5,9%).

----- ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει ευρεία γκάμα δανείων, με το κυμαινόμενο επιτόκιο να διαμορφώνεται από το 3,9% (για υπαλλήλους ΕΛΤΑ) έως το 4,9%. Ειδικές προσφορές ισχύουν για κατοίκους παραμεθόριων νομών αλλά και για υπαλλήλους ΥΜΕ.

Στην κατηγορία των σταθερών το επιτόκιο κυμαίνεται από το 3,3% (σταθερό για ένα έτος) έως το 6,2% (σταθερό για 15 έτη). Εφόσον το δάνειο συνδεθεί και εξυπηρετείται από λογαριασμό μισθοδοσίας που θα τηρείται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, παρέχεται έκπτωση 0,10% επί του επιτοκίου δανεισμού, ανεξάρτητα από τη μορφή και τον τύπο του επιτοκίου του στεγαστικού δανείου.

Παράλληλα το τραπεζικό ίδρυμα παρέχει στεγαστικά δάνεια με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 2%, πλέον του περιθωρίου.

----- ALPHA BANK

Η Αlpha Bank προσφέρει ευρεία γκάμα στεγαστικών δανείων με τον τίτλο ”Alpha Δάνεια Κατοικίας”, στα οποία συγκαταλέγονται το ”Alpha Στεγαστικό Πρόγραμμα” και το ”Alpha Στεγαστικό Euro Rate”. Το ”Alpha Στεγαστικό Πρόγραμμα” καλύπτει μέχρι και το 100% της αξίας του ακινήτου ή του προϋπολογισμού κόστους ανεγέρσεως, αποπερατώσεως, επεκτάσεως, επισκευής ή βελτιώσεως του ακινήτου.

Η διάρκεια του ”Alpha Στεγαστικού Προγράμματος” κυμαίνεται κατ’ επιλογήν από 5 έως 30 έτη. Το επιτόκιο για τους πρώτους 18 μήνες ανέρχεται σε 4%, ενώ μετά αυξάνεται ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου.

Στο ”Alpha Στεγαστικό Euro Rate” το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και καθορίζεται με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον περιθωρίου, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το ποσό του δανείου.

Μάλιστα η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μεταφέρουν δάνειο από άλλη τράπεζα, εφόσον πληρούνται ορισμένοι όροι.

----- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον χώρο των στεγαστικών δανείων με ιδιαίτερα ευέλικτους όρους, ώστε το δάνειο να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του καταναλωτή. Προσφέρει δάνεια με σταθερό και κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και για οικονομικούς μετανάστες.

Στο στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου το ελάχιστο ποσό ανέρχεται στα 10.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια του δανείου μπορεί να φθάσει έως και τα 30 έτη.

Στα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου το ελάχιστο ποσό ανέρχεται και πάλι σε 10.000 ευρώ, ενώ η δυνατότητα περιόδου χάριτος είναι έως και 24 μήνες. Η τράπεζα προσφέρει επίσης επιδοτούμενα δάνεια για συγκεκριμένες κατηγορίες (αθίγγανους, παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v