Το ”μπαλάκι” στους αγοραστές

Δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις η σημερινή λήξη Παραγώγων. Αντιθέτως, οι αγοραστές φαίνεται να υπερισχύουν κατ’ αρχήν στη μετοχή της Εθνικής, να επιχειρούν να κινηθούν υψηλότερα στον ΟΤΕ και ενδεχομένως να διαμορφώσουν τάση στην Alpha Bank. Ενδεχόμενη υπέρβαση των 4.090 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές μπορεί να οδηγήσει την αγορά προς την επόμενη ισχυρότερη περιοχή αντίστασης των 4.190- 4.150 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξημέρωσε μια καλή ημέρα με ήλιο, περισσότερη ζέστη, και- λόγω Παρασκευής- περισσότερα χαμόγελα. Στα ξένα χρηματιστήρια το κλίμα επιμένει θετικά, ενώ και στη Σοφοκλέους ενδείξεις, προϋποθέσεις και εισροή κεφαλαίων συνηγορούν υπέρ της ανόδου.

Το ενδεχόμενο της υπέρβασης των 4.100 μονάδων είναι πάντα ανοικτό, καθώς πλησιάζει η περίοδος της ανακοίνωσης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των τραπεζικών ομίλων και των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της συνεδρίασης, αν και η μέχρι στιγμής εικόνα των Παραγώγων δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις, θα θέλαμε να δούμε κατ΄ αρχήν την επιμονή των εν δυνάμει αγοραστών για συγκεκριμένες μετοχές σε υψηλότερες τιμές.

Από αυτή την άποψη είναι επιθυμητή η διατήρηση της ανοδικής φοράς για τη μετοχή της Εθνικής, καθώς στόχευσή μας από χθες παραμένει η προσέγγιση σήμερα-την Δευτέρα, των 35,80 ευρώ.

Θα ήταν καλοδεχούμενη μια αντίδραση της Alpha Bank προς τα 22,8 ευρώ, της Eurobank προς τα 26,5, κυρίως όμως η προσέγγιση του 20άρικου για τη μετοχή του ΟΤΕ. Ωστόσο οι χθεσινές συναλλαγές στη μετοχή του Οργανισμού, περίπου 565.000 τεμάχια, μας καθιστούν εν μέρει επιφυλακτικούς.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των ”ανοικτών” συμβολαίων στα ΣΜΕ του 20άρη δεν ξεπερνούσαν τις 4.100 ΣΜΕ, είναι εφικτή η προσέγγιση των 2.260 μονάδων για τον FTSE 20. Σε αυτή την περίπτωση δείχνει λογική η συντήρηση του κλίματος που διαμορφώνεται πλέον σε ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Από την μετοχή της Αττικής, που λόγω ιδιωτικοποίησης ”παίζει” δυνατά, την Proton Bank (κοντά στα ιστορικά υψηλά της), την Κύπρου, μέχρι τις Nexans (απορροφάται μεθοδικά η προσφορά στην περιοχή των 3,6 ευρώ), Ελληνική Τεχνοδομική, Υγεία, Ιατρικό, Πήγασος, αλλά και Profile, Unibrain, Rainbow και αρκετών ακόμη, το κλίμα διατηρείται θερμό.

Και το σημαντικό είναι πως μπορεί να γίνει θερμότερο εάν στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας διαμορφωθούν προϋποθέσεις ικανές να φέρουν την αγορά προς την ευρύτερη περιοχή των 4.150 μονάδων.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Εμπορικής Τράπεζας, ενδεχόμενη υπέρβαση της περιοχής των 4.080-4.090 μονάδων, συνοδευόμενη με αύξηση συναλλαγών, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες διατήρησης της ανοδικής κίνησης, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη ισχυρή ζώνη αντίστασης των 4.130-4.150 μονάδων.

Και ο χθεσινός τζίρος, κυρίως οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v