Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παιχνίδι της τελευταίας στιγμής στο ΧΑ

Πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ, στο «πράσινο» βρέθηκε στο φινάλε της συνεδρίασης το σύνολο των τίτλων του FT 25. Εξαίρεση η Εθνική που διολίσθησε προς τα €3,9 ευρώ. Υπεραπόδοση για ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Intralot.

Συνεδρίαση που είχε αρκετές ομοιότητες με την χθεσινή, η προτελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους αγοραστές του τελευταίου ημιώρου να δηλώνουν και πάλι παρόντες και απόλυτα ακριβείς στο ραντεβού τους, να δραστηριοποιούνται λίγο μετά τις 16.20, αψηφώντας και την μίνι πίεση που εκδηλώθηκε στον τίτλο της Εθνικής.

Ο Γενικός Δείκτης, αν και ξεκίνησε διστακτικά και με αλλαγές προσήμων και υποχώρησε μέχρι τις 1114,75 μονάδες (-0,91%), μετά τις 14.51 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1135,42 (+0,92%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1138,9 μονάδες με κέρδη 1,23%.

Με αυτά τα δεδομένα, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι και σήμερα δεν έλειψαν τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 10 τίτλους του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα τους Alpha Bank, Intralot, Motor Oil, Folli Follie Group, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μέτκα, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο είναι το τρίτο υψηλότερο των τελευταίων 26 μηνών, με τα αμέσως υψηλότερα να έχουν σημειωθεί στις 2/8/2011 (1144,29 μονάδες) και στις 17/5/2013 (1152,6 μονάδες).

Στα επιπλέον χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική μείωση του τζίρου που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων. Πιο συγκεκριμένα η μικτή αξία συναλλαγών έφθασε τα 85,4 εκατ. από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕΚ, ΟΤΕ), ενώ το 66% του συνολικού τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις έξι τίτλων και πιο συγκεκριμένα των Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνικής, ΔΕΗ και Alpha Bank.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται ο προβληματισμός για το αν η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμβαδίζει με την εικόνα της εγχώριας πραγματικής οικονομίας, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Παρά ταύτα το ενδιαφέρον για εισηγμένους τίτλους παραμένει, με σταθεροποίηση των συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αυτό συσχετίζεται με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ξένων οίκων και αναλυτών για το Χ.Α., αλλά και για τα Ελληνικά ομόλογα στα οποία έχει συντελεστεί ουσιαστική αποκλιμάκωση των spreads.

Ο επόμενος καταλύτης που θα βοηθήσει την κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα είναι ζητούμενος, καθώς μέχρι τώρα το Χ.Α. κινείται περισσότερο από προσδοκίες και "εισαγόμενες" εντολές.

Χειροπιαστές εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και ουσιαστική πρόοδος που θα αφορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να δώσουν "καύσιμα ανόδου" στην Αγορά.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής για τα παραπάνω ζητούμενα, ολίγη αισιοδοξία μπορεί να καταγραφεί, καθώς η ύφεση καλά κρατεί, όπως και η ασφυξία ρευστότητας στην Αγορά, οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με εξαντλητικά αργούς ρυθμούς και οι εταίροι της Χώρας αρνούνται κατηγορηματικά την πραγματική ελάφρυνση του χρέους.

"Με τα παραπάνω δεδομένα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αρκετές από τις τρέχουσες αποτιμήσεις, κυρίως σε τίτλους του FTSE25, έχουν προεξοφλήσει σημαντικό μέρος και των πλέον θετικών προσδοκιών και η χρηματιστηριακή εικόνα μοιάζει 'too good to be true', αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Βραχύβιος αποδείχθηκε ο ενθουσιασμός για την συμφωνία στις ΗΠΑ και έτσι, τα μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές δείχνουν να τα διαδέχονται "κόκκινα" ταμπλώ σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην WallStreet.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αγορές ποτέ δεν πίστεψαν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κηρύξουν χρεοστάσιο.
Η απόφαση που πάρθηκε την τελευταία στιγμή έρχεται να καλύψει τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ το επόμενο "debt ceiling" θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τις 15 Δεκεμβρίου, και θα πρέπει να έχουν θετική έκβαση πριν την καταληκτική ημερομηνία.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, πρόκειται για μια "αναγκαστική" συμφωνία, καθώς οι μεγάλες διαφωνίες παραμένουν. Είναι ξεκάθαρα πολιτικό το παιχνίδι που παίζεται στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, απλά κανείς δεν μπορούσε να αναλάβει το ρίσκο πτώχευσης της Αμερικής.
 
Από την άλλη οι traders εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στο USD, στέλνοντας μεγάλα ποσά σε EUR, GBP, AUD, NZD και χρυσό. 
 
Η Standard & Poors έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες εκτιμήσεις για τιςαπώλειες που δημιούργησε η αναστολή πληρωμών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ:
 
*Το "shutdown" θα κοστίσει 0,6% στην ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το 4ο τρίμηνο του έτους.
*Η διαδικασία της αναστολής πληρωμών τις τελευταίες 16 ημέρες κόστισε στην οικονομία 25 δισ. δολάρια.
 
Με βάση τα παραπάνω προχώρησε σε περικοπή των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 2% από 3%.
Από την άλλη, με "ήπιο ως μέτριο" ρυθμό κινήθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο και στις αρχές του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Beige Book που δημοσίευσε η Fed.
"Αρχίζω να βλέπω σημάδια όχι μόνο στην Περιφέρεια μου αλλά και σε όλη την Χώρα, ότι μπαίνουμε για άλλη μια φορά σε μια στεγαστική φούσκα" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος της Ντάλας Fed, Richard Fisher. "Οπότε αυτό με οδηγεί να είμαι εξαιρετικά προσεκτικός σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων δανείων" πρόσθεσε.
 
Η ανάκαμψη στη Ευρωζώνη δείχνει ακόμη επισφαλής, αναφέρει η Golddman Sachs στη τελευταία ανάλυσή της. Αν και τα στοιχεία των τελευταίων μηνών εμφανίζονται καλύτερα, οι προσδοκίες για ανάπτυξη είναι ακόμη χαμηλότερες από ότι στις ΗΠΑ.
 
Σε επίπεδο προβλέψεων για την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπει για την Ευρώπη αρνητικό ρυθμό το 2013 στο -0,4%, ανάπτυξη 0,9% το 2014 και 1,2% το 2015. Αντίστοιχα για τις ΗΠΑ βλέπει το ΑΕΠ στο 1,6% φέτος, στο 2,9% το 2014 και στο 3,2% το 2015.
 
H υποβολή των σχεδίων για τον προϋπολογισμό του 2014 από τα 17 Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια βαθύτερη Τραπεζική και Δημοσιονομική ενοποίηση, εκτιμά η Fitch.
 
Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η πρόοδος προς μια βαθύτερη ενοποίηση αποτελεί στήριγμα για τις αξιολογήσεις των Κρατών Μελών. Όμωςτο πραγματικό κριτήριο για την αποτελεσματικότητα της εποπτείας των προϋπολογισμών θα είναι η βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους σε όλα τα Κράτη Μέλη.
 
Οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούν για τον ρυθμό ανάπτυξης της Παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της BofA Merrill Lynch μεταξύ των κορυφαίων fund managers του Πλανήτη.
 
Από την έκθεση προκύπτει ότι το 54% των κορυφαίων διαχειριστών θεωρούν ότι η Παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει, ποσοστό μικρότερο από το 69% του Σεπτεμβρίου. Ποσοστό 71% εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλότερη από την μακροπρόθεσμη μέση τάση, σε σύγκριση με 61% τον προηγούμενο μήνα.
 
Από την έρευνα προκύπτει επίσης το συμπέρασμα ότι οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι όσον αφορά την ανάκαμψη στα εταιρικά κέρδη και ότι πολλοί εξ αυτών έχουν μειώσει τα ανοίγματά τους σε μετοχές. Φαίνεται επίσης ότι η επενδυτική ψυχολογία έναντι της Ευρώπης παραμένει δυνατή και ότι η ψυχολογία έναντι των αναδυόμενων Αγορών αρχίζει να ανακάμπτει.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, πόλος έλξης για τους ξένους επενδυτές γίνεται και πάλι η Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επισημαίνει τις προσδοκίες για ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών.
 
Παρά το γεγονός ότι αρκετά "ηχηρά" ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας αναφέρονται στις πιθανές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, οι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς υπερτονίζουν την ανάγκη ευρείας πολιτικής συναίνεσης καθώς, για πολλοστή φορά, είναι "επί θύραις" αποφάσεις που παίξουν αποφασιστικό ρόλο στο μέλλον της Χώρας. Η ειδοποιός διαφορά με τις προηγούμενες φορές είναι ότι το "κοντέρ αντοχής και ανοχής" τείνει να μηδενίσει στα περισσότερα κοινωνικά στρώματα, ιδιαίτερα του Ιδιωτικού τομέα.
 
Από εκεί και πέρα δεν θα μπορούσε να μην επισημανθεί ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, έστω και "ρηχή" και κατά πολλούς "εύκολα καθοδηγούμενη", ανθίσταται εξαιρετικά στην πρόκληση των σημαντικότατων κερδών που καταγράφουν οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι από τα χαμηλά έτους.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με το συντηρητικό σενάριο, το υπάρχουν μείγμα ειδήσεων έχει προεξοφληθεί από τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ενώ αδειάζει και το "ρεζερβουάρ των προσδοκιών". Μόνο "καύσιμο" ανόδου οι "εισαγόμενες ντόπες" από τους διεθνείς αναλυτές και οίκους, όμως αυτές από μόνες τους δεν μπορούν να πάνε την Αγορά σημαντικά ψηλότερα.
 
Ίσως και για αυτό σήμερα, η ανοδική κίνηση συντελέστηκε, κυρίως, από τους "παγκίτες" του FTSE25, ενώ σημειώθηκε διάχυση του ενδιαφέροντος και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να προσεγγίσει το 3 προς 1.
 
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, χρήζει αναφοράς το νέο ιστορικό υψηλό, σε κλείσιμο, για το warrant της Alpha Bank και η σχετική πίεση στην οποία βρέθηκε ο τίτλος της Εθνικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 10.40, η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας, αγνοώντας την κινητικότητα των αγοραστών κατά τα τελευταία σαράντα λεπτά της συνεδρίασης.
 
Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, τα σημαντικότερα ημερήσια κέρδη σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή και Intralot, με την μετοχή της τελευταίας να "αξίζει" εκτενέστερης αναφοράς, όχι μόνο γιατί έκλεισε στο υψηλό ημέρας, αλλά και υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (1,90 ευρώ). Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια", η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 2,24 ευρώ.
 
Στ υψηλό ημέρας και πολύ κοντά στα υψηλά πενταμήνου (που είναι και υψηλά 32 μηνών) έκλεισε ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή. Αν ξεπεράσει την σημαντική τεχνική αντίσταση στα 3,60 ευρώ, θα κινηθεί άμεσα προς την επόμενη αντίσταση των 3,73 ευρώ.
 
Αξιοπρόσεκτη η κινητικότητα χαμηλότερα του 25αρη, με την Αεροπορία Αιγαίου να κλείνει σε νέα υψηλά 65 μηνών, αν και υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας, τον Παρνασσό να συμπληρώνει και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετρά" ο τίτλος της Centric.
 
Κινητικότητα στην Eurobank, "ανοιχτές" εντολές αγορών και υψηλός όγκος χαρακτήρισαν την σημερινή κίνηση στην Alco, ενώ στην Unibios συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,2460 ευρώ (κλείσιμο 13/9).Το stock option Plan της Unibios προβλέπει την προσφορά συνολικά 1.462.000 νέων μετοχών με τιμή διάθεσης ίση προς την ονομαστική αξία, σε 14 στελέχη της εταιρείας.
 
 Τα στελέχη της εταιρείας και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, που είναι δικαιούχοι οριστικών δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, καλούνται οποτεδήποτε κατά την διάρκεια της πενταετούς ισχύος του προγράμματος, να δηλώσουν εγγράφως στην Εταιρεία, την πρόθεσή τους να ασκήσουν εν όλω ή εν μέρει τα σχετικά δικαιώματά τους.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης, με το συμβόλαιο να αποδίδει καλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά και να μειώνει το discount στο 0,39%.
 
Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.227 συμβόλαια).  
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 29.985, 14.885 Οκτωβρίου, 14.724 Νοεμβρίου, 376 Δεκεμβρίου και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 377,25) κινήθηκαν μεταξύ 371 και 379,5 μονάδων.
 
Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (6.000 ΔΕΗ, 136.300 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.576), ΔΕΗ (1.327), Alpha Bank (7.584), Εθνική (1.881), Πειραιώς (2.385), ΟΠΑΠ (313), Μυτιληναίο (662), MIG (1.992), ΓΕΚ (416), Ελ. Πετρέλαια (214), Ελλάκτωρα (111), Motor Oil (385), ΕΧΑΕ (162), Intralot (123), Jumbo (113), Eurobank(149), Frigoglass (122), ΕΥΔΑΠ (156), Μέτκα (110).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, ιδιαίτερα περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 καθώς καταγράφηκαν μόλις 158 τεμάχια (78 δικαιώματα αγοράς και 80 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 39%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12.568.035 τεμ.), Εθνική (1.536.919 τεμ.).
Να σημειωθεί ότι 9.170 συμβόλαια λήξεως Οκτωβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v