Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Διολίσθηση» στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις για το Γενικό Δείκτη μετά το μέσο της συνεδρίασης οδηγούν προς τις 1.110 μονάδες. Αυξημένος, και σήμερα ο όγκος συναλλαγών. Κάτω από τα 3,9 ευρώ η ΕΤΕ, ρευστοποιήσεις και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Κλίση προς τις 1.110 μονάδες πήρε ο Γενικός Δείκτης, όταν μετά τις 12.35-12.40 εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις κυρίως στη μετοχή της ΔΕΗ και δευτερευόντως στους τίτλους των ΟΠΑΠ, Πειραιώς αλλά και των Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων και άλλων που είχαν υπεραποδώσει στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ενδιαφέρον το ότι νωρίτερα «γύρισε» ανοδικά πρώτα ο FTSE Large Cap, με το Γενικό Δείκτη κατά 0,25% χαμηλότερα στις 1.118-1.120 μονάδες.

Στη συνέχεια όμως ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί άνω του 1% και κατά 0,50% ο FTSE Large Cap, με πωλήσεις και στις τράπεζες.

Ο τζίρος στα 71 εκατ ευρώ στις 15:20 έναντι 50,2 εκατ. ευρώ στις 13.05 για να έχουμε εικόνα της ροής συναλλαγών, καθώς οι περισσότερες αφορούν σε πωλήσεις κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Το αποθαρρυντικό είναι πως περίπου μετά τις 12.30 άρχισαν να διευρύνονται οι απώλειες για τον FT Mid, που με απώλειες έως 1,55% «χαμήλωνε» προς τις 1.125-1.120 μονάδες.

Σχεδόν τη ίδια ώρα η εικόνα των ευρωχρηματιστηρίων δεν είχε αλλάξει δραματικά, με ενδεικτική την... ακινησία του DAX στην περιοχή των 8.790 μονάδων. Προσώρας αρκετοί... ευαισθητήρες, όπως ο DAX, ο S&P 500, ο δείκτης VIX, η σχέση ευρώ/δολαρίου, η τιμή χρυσού, δεν παραπέμπουν σε προεξόφληση μη εξεύρεσης λύσης και διεξόδου στο «αμερικάνικο πρόβλημα». Αναμονή ναι, στασιμότητα αδιαμφισβήτητα, ανησυχία και προεξόφληση ενός.. ουσιαστικού αδιέξοδου όχι.

Γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η διόρθωση από τα χθεσινά «υψηλά» οφείλεται σε καθαρά εγγενείς λόγους και αφορμές. Βεβαίως στην υπεραπόδοση της αγοράς, βασικών δεικτών και μετοχών, την επίτευξη στόχων-έτους, την υποχρεωτική αναδιανομή θέσεων στην αγορά Παραγώγων (κυρίως λόγω της λήξης της σειράς Οκτωβρίου, μεθαύριο Παρασκευή).

Αλλά και στα νέα «αγκάθια» που εμφανώς βάζει η τρόικα στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να «στριμώχνεται» και πάλι γνωρίζοντας πως ο πολιτικός χρόνος είναι συνάρτηση της μη επιβολής «νέων μέτρων».

Ωστόσο, από εχθές η ίδια πάλι εικοτολογία, με το κάθε ΜΜΕ -ανάλογα με την γραμμή, τα συμφέροντα, κυρίως όμως τις δεσμεύσεις του- να βλέπει άλλο μεν «σκληρές διαπραγματεύσεις», άλλο «εθνική προδοσία». Πάντως, ο γερμανός τραπεζικός παράγοντας Γ. Ασαμουσεν ήταν σαφής, σαφέστερος δεν γινόταν, για όσους έτυχε να ακούσουν live (που λένε) την κοφτή δήλωσή του.

Αφορμές για επιβεβλημένη κατοχύρωση θέσεων και ελεγχόμενη οπισθοχώρηση εκτιμούν ορισμένοι, το δείκτη στη στήριξη των 366 μονάδων να δουν θέλουν άλλοι για να βεβαιωθούν για την τεχνικότητα του FTSE Large Cap. 

Κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων, διψήφιων υπεραξιών σε ΔΕΗ ή ΟΤΕ, τι το πιο φυσιολογικό μετά από μια τόσο εντυπωσιακή ανοδική κίνηση. Πωλητές στον ΟΠΑΠ, με διόρθωση έως 0,55% η μετοχή και χωρίς ένδειξη περαιτέρω σημαντικής υποχώρησης.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, «υπεραγορασμένες» μετοχές δικαιολογούν διόρθωση και μάλιστα μεγαλύτερη απ' αυτήν που καταγράφεται μέχρι σήμερα. Εφιστούν δε την προσοχή στη μεθαυριανή λήξη στα Παράγωγα, εστιάζοντας την προσοχή τους σε 2-3 μετοχές με κυριότερη της Εθνικής.

Η μετοχή της ΕΤΕ βαραίνει στον κλαδικό δείκτη αλλά και στον 25άρη, όπου την τελευταία 1-1,5 ώρα παρατηρείται όντως αυξημένη κινητικότητα. Είναι ενδεικτικό πως, ενώ στην προηγούμενη αναφορά μας ο αριθμός των Συμβολαίων στο δείκτη δεν ξεπερνούσε τα 1.000 ΣΜΕ, νωρίτερα (στις 13.00-13.05) είχαν γίνει από περίπου 15.500 στον τρέχοντα μήνα και στον επόμενο, στο Νοέμβριο.

Αυξημένος τζίρος στα Παράγωγα που θα πρέπει να προσεχθεί για τη συνέχεια.

Στο... κόκκινο η πλειονότητα των μετοχών του FT Mid, με απώλειες έως 2,80% για μετοχές όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΑΘ, ΣΙΔΕΝΟΡ κ.ά., ενώ ξεχωρίζουν μόνον MLS, Ικτίνος και Σαράντης (αλλά με μόλις 171 μετοχές). Αρκετά και σήμερα τα πακέτα κυρίως σε Πειραιώς, σε warrants της Πειραιώς, ΟΤΕ και Folli Follie Group.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v