ΧΑ: Αντιστάσεις στις 1.160 «βγάζει» ο Γενικός Δείκτης

Με αφορμή την... πολιτική ρευστότητα και ενόψει rebalancing, οι πωλητές «εκβιάζουν» χαμηλότερες τιμές. «Αντίσταση» μόνο από τράπεζες. Άνοδος 3,5% για ΕΤΕ. Επιβαρύνονται οι θέσεις short για τη σειρά παραγώγων Μαΐου που λήγει την Παρασκευή.

Λύθηκαν τα φρένα στο Χ.Α. Στη δίνη της... πολιτικής ρευστότητας βυθίζονται βασικοί δείκτες και μετοχές, καθώς οι αρχικές πωλήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ εντάθηκαν στη συνέχεια, οπότε και ακολούθησαν ρευστοποιήσεις στις μετοχές ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Η απώλεια σημαντικών βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς είχε ως συνέπεια την ενεργοποίηση εντολών πώλησης στο σύνολο των μετοχών του FT 25.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να υποχωρεί και πάνω από 3%, κάτω από τις 1.160 μονάδες, για να κινηθεί στη συνέχεια ελαφρά καλύτερα και να κινείται στο τέλος της συνεδρίασης στα επίπεδα των 1.164 μονάδων. O FT 25, που υποχωρούσε κατά 2,74% στις 1.159,05 μονάδες, χάνει 1,5%, στις 376 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός αντιστέκεται με οριακή άνοδο στις 167 μονάδες. 

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επαναλάμβαναν τις επιφυλάξεις που είχαν στην αρχή της συνεδρίασης αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, πως δηλαδή η... πολιτική παράμετρος βαραίνει και το Χ.Α.

Στο πρωινό, προσυνεδριακό, σχόλιό μας, μεταφέραμε την επιφύλαξη παραγόντων της αγοράς για το ενδεχόμενο ενός... πολιτικού ατυχήματος, καθώς ουδείς μπορεί να είναι μετά βεβαιότητος σίγουρος για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου.

Θυμίζουμε πως το Euro2day.gr από τα μέσα της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναφερόταν στην αναπόφευκτη μερική κατοχύρωση θέσεων από την πλευρά των ξένων επενδυτών.

Απόλυτα φυσιολογική χαρακτηρίστηκε η μείωση θέσεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, που εντάθηκε στη διάρκεια της ΑΜΚ της Eurobank και τελευταία της Εθνικής. Και αυτό εν όψει και του rebalancing στον δείκτη MSCI όπου αυξάνει η βαρύτητα των τραπεζών έναντι των άλλων blue chips.

Όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας του Σαββατοκύριακου, παίκτες που έχουν γνώση του βάθους των πωλήσεών τους και δεδομένης της ρηχότητας του Χ.Α. προεξοφλούσαν την πίεση σε μετοχές του 25άρη.

Γεγονός που αποτυπώθηκε σχεδόν την ίδια περίοδο και στην αγορά παραγώγων, με τη λήψη θέσεων πώλησης κυρίως στον δείκτη FT 25 αλλά και σε ΣΜΕ δεικτοβαρών μετοχών.

Ο OTE υποχωρούσε κατά 4,34% το μεσημέρι και πριν από το κλείσιμο ανέκαμψε στο -1,23% στα 10,47 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 10,75 ευρώ (-2,27%). Χάνει 2,94% η μετοχή της ΔΕΗ στα 10,58 ευρώ.

Όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας για τη μετοχή του ΟΤΕ η σημερινή συνεδρίαση δείχνει ότι κινδυνεύει σημαντικότατη στήριξη που, εάν δεν επιβεβαιωθεί σήμερα-αύριο, θα διορθώσει προς τα χαμηλά επίπεδα του Ιανουαρίου.

Ανάλογα όρια υποχρεωτικής πώλησης κινδυνεύουν να ενεργοποιηθούν για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και υπό προϋποθέσεις για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Σταθεροί οι πωλητές στις μετοχές-σηματωρούς των Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικών Πετρελαίων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν νωρίτερα πως εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση δεικτοβαρών μετοχών, του FT 25, θα επιβαρυνθούν περισσότερο θέσεις short που έχουν ανοίξει από τα τελευταία υψηλά του δείκτη.

Θυμίζουμε για πολλοστή φορά πως την Παρασκευή 16 Μαΐου λήγει η σειρά παραγώγων μηνός Μαΐου, ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v