XA: Ποια μηνύματα έστειλε η συνεδρίαση

Η επικράτηση των πολιτών και το ξαφνικό «σωσίβιο» από την ΕΤΕ. Πώς κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης και τι σηματοδοτεί για τη συνέχεια. Τα margin calls και οι κινήσεις stop loss. Η τεχνική εικόνα για Πειραιώς και Alpha Bank. Η επαναφορά του πολιτικού ρίσκου και ο ρόλος του rebalancing.

Συνεδρίαση απόλυτης επικράτησης των πωλητών, η πρώτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους τελευταίους να κερδίζουν κατά κράτος όλες τις "μάχες" που δόθηκαν σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, με τους λίγους αγοραστές και να δίνουν την εντύπωση μίνι "sell off".

Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν δεν προέκυπτε "ξαφνικό" αγοραστικό ενδιαφέρον για την μετοχή της Εθνικής, μετά τις 14.25.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με οριακά ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 1194,79 μονάδες (+0,26%), όμως μετά τις 10.33 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1150,01 μονάδες (-3,50%).

Η καθοδική διάσπαση των 1164 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) σε συνδυασμό με την παραμονή της Πειραιώς χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (1,70 ευρώ) και την υποχώρηση της Alpha Bank, για πρώτη φορά, χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (0,6500 ευρώ), έφεραν πληθώρα "margin calls" και κινήσεις "stop loss" από χαρτοφυλάκια που κινούνται μα βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 1150,01 μονάδες (-3,50%), όταν και "πετάχτηκε το σωσίβιο" της Εθνικής, το οποίο και τον τράβηξε σημαντικά ψηλότερα. Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1167,23 μονάδες (-2,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1164,59 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,27%.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών εντοπίζεται στις 1144 μονάδες. Έτσι οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1164 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών που διασώθηκε σήμερα), 1157 και 1144 μονάδες.

Το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 67 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 30/1 (1155,81 μονάδες).

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και σήμερα την "μερίδα του λέοντος" στις συναλλαγές την απέσπασε η Eurobank, με τους γρήγορους πωλητές να συνεχίζουν την καταγραφή κερδών μεγαλύτερων του 10% από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (0,3100 ευρώ) και τους αγοραστές να προχωρούν σε "αναγκαστικές" τοποθετήσεις μετά την ανακοίνωση της Morgan Stanley σύμφωνα με την οποία ο τίτλος εντάσσεται στους δείκτες MSCI Global Standard και MSCI Large Cap, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου από την Τράπεζα. Η ημερομηνία που θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές είναι η 2η Ιουνίου.

Κακή η τεχνική εικόνα για Πειραιώς και Alpha Bank, καθώς και οι δύο τίτλοι έκλεισαν χαμηλότερα από την τιμή των πρόσφατων ΑΜΚ. Αν συνεχίσουν να κινούνται "νότια" οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,6400 ευρώ και 0,5500 ευρώ, αντίστοιχα.

Όπως προαναφέρθηκε, η έκπληξη ήλθε από τον τίτλο της Εθνικής, που προερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 2,49 ευρώ (-1,97), "φλερτάροντας" με νέα χαμηλά 10 μηνών (!) Η ξαφνική επανεμφάνιση των αγοραστών στον εν λόγω τίτλο μπορεί να σχετίζεται με την διάθεση δημιουργίας "μαξιλαριού" πριν αρχίσουν οι "προγραμματισμένες" πωλήσεις από την Πέμπτη και μετά την λογική του Τ+3, καθώς στις 20 τρέχοντος αναμένεται να εισέλθουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν δύο ακόμα θετικές συνεδριάσεις για τον εν λόγω τίτλο. Κάτι, ακόμα, που μπορεί να έχει την σημασία του και που αναφέρεται στους όρους της ΑΜΚ είναι και ο όρος σύμφωνα με τον οποίο όσοι προχωρήσουν σε πωλήσεις πριν την παρέλευση 180 ημερών, θα πρέπει να ενημερώσουν τους συνδιοργανωτές του βιβλίου προσφορών (!)

Επόμενος, μη Τραπεζικός τίτλος, που προβλημάτισε με την συνεχιζόμενη υποχώρησή του σε χαμηλότερα επίπεδα, ήταν αυτός του ΟΤΕ. Στο σχόλιο της 8/5, μεταξύ άλλων η στήλη ανέφερε: "Στην σημερινή πίεση του τίτλου του ΟΤΕ ίσως να έπαιξαν ρόλο και οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι μακριά η ημέρα εισαγωγής των νέων μετοχών που προέρχονται από stock option".

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο ΟΤΕ στις 9/5/2014 προέβη στη μεταβίβαση (εξωχρηματιστηριακά) 5.270.490 ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 1,08% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου του, σε 484 δικαιούχους του εγκεκριμένου από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας "Προγράμματος Παροχής Δικαιωμάτων Προαίρεσης Αγοράς Μετοχών ΟΤΕ" λόγω άσκησης από αυτούς ίσου αριθμού Οριστικών Δικαιωμάτων Προαίρεσης.

Ο τίτλος υποχώρησε έως τα 10,10 ευρώ (-4,72%) για να μαζέψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και να κλείσει στα 10,50 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 0,94%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δοκίμασε την ζώνη 375 - 370 ενώ κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 350. Μία τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση μέχρι τις 385 μονάδες, δεν θα σημαίνει και αγοραστικό σήμα, που δίνεται μόνο με την ανοδική διάσπαση των 401 μονάδων", εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ότι περαιτέρω υποχώρηση των βασικών δεικτών του Χ.Α. θα ανεβάσει στροφές την πτωτική τάση, ενώ εβδομαδιαίο κλείσιμο του FTSE25 χαμηλότερα των 380 μονάδων, θα επιφέρει και νέες κινήσεις "stop loss" δημιουργώντας αμφισβητήσεις και για την μεσοπρόθεσμη τάση (!)

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, καλύτερα θα ήταν να μην προσπαθούμε να προβλέψουμε που θα "πατώσει" η Αγορά, αν θέλουμε να πάρουμε θέσεις ξεφεύγοντας από το βραχυπρόθεσμο trading.

Από την άλλη οι τοποθετήσεις από ξένους και Έλληνες θεσμικούς στον Τραπεζικό κλάδο, δείχνει από την μία την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική οικονομία και μάλιστα σε μία προεκλογική περίοδο χωρίς να σκέφτονται το πολιτικό ρίσκο, ενώ από την άλλη υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά μιας και ουσιαστικά δεν κοιτάνε βραχυπρόθεσμα την τοποθέτηση τους.

Εν τω μεταξύ, οι τοποθετήσεις στις Τραπεζικές μετοχές κρατούν το "μαξιλάρι" των 10 δισ ανέπαφο, μιας και πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί σε δεύτερη φάση και σε περίπτωση που δεν έχουμε το Φθινόπωρο ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου στην κάλυψη τυχόν χρηματοδοτικού κενού χωρίς νέο δανεισμό.

Επίσης την εβδομάδα που πέρασε είδαμε μεγάλους ξένους και Έλληνες θεσμικούς να καλύπτουν με μεγάλη υπερκάλυψη μεγάλες εκδόσεις ομολόγων σε Ελληνικές εταιρίες (ΔΕΗ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ, ΕΛΠΕ) μιας και τα ποσά που απορροφήθηκαν ήταν 1,2 δισ ευρώ περίπου, δίνοντας σημαντική ανάσα ρευστότητας σε αυτές τις εισηγμένες, αλλά παράλληλα και μείωση του επιτοκίου δανεισμού τους με αποτέλεσμα αυτό να φανεί σε δεύτερη φάση στα αποτελέσματά τους.

Πλέον, ο Τραπεζικός κλάδος αποκτά μεγάλη "βαρύτητα" στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι ανασταλτικός παράγοντας για τοποθετήσεις, παρόλα αυτά αυτό δεν σημαίνει πως η Αγορά θα καταρρεύσει για αυτό τον λόγο.

Τέλος και σύμφωνα με την άποψη του κ. Ζαχαράκη, οι δηλώσεις του Draghi για πιθανή "παρέμβαση" το Καλοκαίρι μας πείθουν πως τόσο η ΕΚΤ όσο και η Ευρώπη θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποκλιμακώσουν το αποπληθωρισμό αλλά και να κάνουν πιο Αμερικάνικο το μείγμα πολιτικής τους που μέχρι τώρα, ναι μεν βοήθησε να ισορροπήσουν τα δημοσιονομικά κάποιων Χωρών, παρόλα αυτά η ρευστότητα στο σύστημα καθώς και οι ισορροπίες στο κόστος δανεισμού θα κάνουν και πάλι την διαφορά για να μπορέσουν οι οικονομίες να αναπνεύσουν.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,82% για τον Hang Seng και το +2,08% για την Shanghai.

"Πράσινα" ταμπλώ στην Ευρώπη, όπου ξεχωρίζει ο DAX με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι "ενδιαφερόμενες" Αγορές "καλωσόρισαν" ένα σχέδιο της Κίνας για την μεταρρύθμιση της Αγοράς κεφαλαίων, ενώ οι μετοχές στην Ινδία κατέγραψαν νέα υψηλά με την ελπίδα ότι οι εκλογές (τελευταία μέρα της εκλογικής αναμέτρησης) θα δημιουργήσουν ένα πιο φιλικό προς τις Επιχειρήσεις περιβάλλον.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου σε "Β-" από "CC" προχώρησε ο Ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I, θέτοντας σταθερό οutlook.

Όπως αναφέρει, το Ελληνικό χρέος είναι τεράστιο σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά πιθανότατα θα αρχίσει να υποχωρεί εντός ενός ή δυο ετών. Βασικές ανησυχίες παραμένουν, η υψηλή ανεργία και ο επίμονος αποπληθωρισμός από το Μάρτιο του 2013. Εάν η εγχώρια ζήτηση δεν ενισχυθεί και η οικονομία δεν ανακάμψει, θα είναι δύσκολο να μειωθεί το χρέος σύμφωνα με το σχεδιασμό, τονίζει, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση
Στα 3,05 ευρώ από 3,3 ευρώ μειώνει η Deutsche Bank την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τρ.

Τα αποτελέσματα του ΟΤΕ για το α' τρίμηνο δεν επιφύλασσαν εκπλήξεις, αναφέρει η Alpha Finance, σημειώνοντας πως ο κύκλος εργασιών έδειξε ανθεκτικότητα με τα έσοδα να παραμένουν σταθερά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, χάρη στις καλές επιδόσεις της Ρουμανίας και άλλων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, οι οικονομικές επιδόσεις είναι υγιείς και τα ρίσκα είναι ανοδικά, αρκεί η Ελληνική οικονομία να αρχίσει να αναπτύσσεται. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά πτωτικά ρίσκα, όπως για παράδειγμα ο βραδύς ρυθμός των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και οι αδύναμες οικονομικές συνθήκες ή τα ρυθμιστικά ζητήματα. Η χρηματιστηριακή διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση "outperform" και την τιμή-στόχο στα 15,6 ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 13 από 10,6 ευρώ θέτει η Pantelakis Securities που διατηρεί σύσταση "overweight" για τον τίτλο. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, τα αποτελέσματα α' τριμήνου διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, αλλά αυτό που πλήττεται είναι το κλίμα όσον αφορά στη μετοχή και όχι οι προβλέψεις για τα μελλοντικά μεγέθη, καθώς η αδυναμία αποδίδεται σε έκτακτους παράγοντες και η υποβόσκουσα απόδοση ήταν ισχυρή. Η αύξηση της τιμής-στόχου σχετίζεται με τη μείωση του Ελληνικού risk premium ενώ η σύσταση παραμένει "overweight" λόγω της ελκυστικής αποτίμησης.

Χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Coca Cola HBC, στα 18,2 από 21,8 ευρώ δίνει η IBG, διατηρώντας την σύσταση "hold" για τον τίτλο. Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η κίνηση αυτή αντανακλά την αρνητική επίδραση από τις ισοτιμιακές μεταβολές (με υποτίμηση νομισμάτων στις αναδυόμενες Αγορές) αλλά και από την πολιτική κρίση στην Ουκρανία, στα αποτελέσματα της εταιρείας την επόμενη διετία.

Την πρόθεσή της να αντλήσει συνολικό ποσό 300 εκατ. ευρώ μέσω προσφοράς ομολογιών (SeniorNotes) πενταετούς διάρκειας με τοκομερίδιο (coupon) σταθερού επιτοκίου, ανακοίνωσε η Motor Oil. Εκδότης των ομολογιών θα είναι η κατά 100% θυγατρική της εταιρεία υπό την επωνυμία MOTOR OIL FINANCE PLC η οποία ιδρύθηκε σύμφωνα με τους νόμους της Αγγλίας και της Ουαλίας. Οι Ομολογίες θα φέρουν την εγγύηση της Motor Oil (ΕΛΛΑΣ) ενώ έχει γίνει αίτηση για την εισαγωγή και διαπραγμάτευσή τους στην Αγορά Euro MTF Market του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Το ύψος της έκδοσης καθώς και του επιτοκίου του τοκομεριδίου θα καθοριστούν μέσω της διαδικασίας βιβλίου υποβολής προσφορών και θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφών τις προσεχείς ημέρες. Γενικός Συντονιστής της έκδοσης είναι η HSBC Bank plc ενώ η Alpha Bank, η Citigroup Global Markets Limited, η Credit Suisse Securities (Europe) Limited, η HSBC Bankplc, η National Sec. και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. έχουν οριστεί διαχειριστές του βιβλίου προσφορών. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν από την εισηγμένη για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και γενικότερους εταιρικούς σκοπούς.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι για το τρίμηνο που έληξε 31 Μαρτίου 2014, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με τον κύκλο εργασιών του τριμήνου που έληξε 31 Μαρτίου 2013. Τα Μικτά Κέρδη και τα Κέρδη προ Τόκων Αποσβέσεων & Φόρων εμφανίζουν πτώση εξαιτίας των συμπιεσμένων περιθωρίων διύλισης το Α' τρίμηνο 2014 το οποίο αποτελεί συνεχιζόμενη τάση από το τρίμηνο που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2013.

Στις 31 Μαρτίου 2014 οι συνολικές Τραπεζικές υποχρεώσεις και ο καθαρός Τραπεζικός δανεισμός της Εταιρείας ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά της 31 Δεκεμβρίου 2013.

Η εταιρεία θα ανακοινώσει τα πλήρη οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου 1.1.2014 – 31.3.2014 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της Τετάρτης 28 Μαΐου 2014. Την Πέμπτη 29/5 η εταιρεία έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για τις 17.30 τοπική ώρα.

Η Motor Οil θα εξοικονομήσει 8 εκατ. ευρώ το χρόνο από την έκδοση του 5ετους ομολόγου, προβλέπει η UBS σε έκθεση της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή-στόχο 9 ευρώ. Δεδομένου του 8% που πληρώνει αυτή την στιγμή η Motor Oil για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως με ένα επιτόκιο στο 4,5% η Ελληνική εταιρεία θα μειώσει το συνολικό τόκο που καταβάλλει κατά 100 μονάδες βάσης.

Τα Ελ. Πετρέλαια ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την διαδικασία έκδοσης και τιμολόγησης για το διετές δολαριακό Ευρω-ομόλογο, ύψους $400 εκατ., με σταθερό επιτόκιο 4,625%. Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα $1,4 δισ, υπερκαλύπτοντας σημαντικά την έκδοση, ενώ το 50% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στο 43%, από 16% προηγουμένως, θα αλλάξει ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει, υπό την προϋπόθεση της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της εταιρείας.

Η νευρικότητα δείχνει να είναι το επικρατέστερο σενάριο, μέχρι και την ολοκλήρωση των Ευρωεκλογών, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των παραγόντων τη Αγοράς, ενώ σημαντικοί παράγοντες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τις 25 τρέχοντος είναι η ανακοίνωση της νέας σύνθεσης και της νέας στάθμισης του δείκτη της MSCI την προσεχή Τετάρτη (24.00 ώρα Ελλάδας), ενώ την Πέμπτη θα γνωρίζουμε το πώς κινήθηκε το ΑΕΠ της Χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο, με πολλές εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι η επίδοση θα είναι σχετικά ικανοποιητική.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE25, παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, όσο δεν δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 1264 και 408 μονάδων, αντίστοιχα.

Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι οι ΕΥΔΑΠ (όσο δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 8,80 ευρώ), MIG (0,4800), Eurobank Properties (8,00), ΟΛΠ (17,20) και ΟΤΕ (10,39 ευρώ, αν και σήμερα υποχώρησε σημαντικά χαμηλότερα).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΔΕΗ, που αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 10,34 ευρώ.

Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group.
Μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Frigoglass και Intralot, με την περίπτωση της δεύτερης να χαρακτηρίζεται σαν "μίνι έκπληξη" καθώς κινήθηκε με θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης εν μέσω φημών για νέες συμφωνίες με τον ΟΠΑΠ, που θα "φέρουν πιο κοντά" τις δύο εταιρείες (!)

Ο τζίρος, ικανοποιητικός, ξεπέρασε τα 170 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ). Μόλις τέσσερις τίτλοι (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ) απέσπασαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές έναντι 108 πτωτικών, ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το 1 προς 5,5 (!)

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια με τις μετακυλίσεις θέσεων να αυξάνουν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Σημαντική η μείωση των συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.358 συμβόλαια).   
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 29.760, 30.317 για τον Μάιο, 9.286 για τον Ιούνιο, 124 για τον Ιούλιο και 33 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 372,75) κινήθηκε μεταξύ 369,5 και 379,5 μονάδων, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,5%, ενώ το spread μεταξύ της σειράς Μαΐου και της επόμενης του Ιουνίου κινήθηκε μεταξύ 0,50 και 1 πόντων, ο Ιούνιος χαμηλότερα.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΟΤΕ, 15.100 Intralot, 52.700 Motor Oil, 43.000 Jumbo, 52.700 Eurobank Properties, 78.500 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.872), ΔΕΗ (1.554),Alpha Bank (3.934), Εθνική (4.330), Πειραιώς (1.449), ΟΠΑΠ (683), MIG (1.641),Eurobank (17.827), Μυτιληναίο (504), Ελ. Πετρέλαια (197), ΕΧΑΕ (353), Μέτκα (166), ΓΕΚ (357), Ελλάκτωρα (185), ΕΕΕ (279), Folli Follie Group (104), Intralot(176), Motor Oil (135), Jumbo (111), Frigoglass (159).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE κινήθηκε στο 39%, ενώ ο όγκος ήταν μέτριος, στα συνολικά 1.133 δικαιώματα (378 calls και 755 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (113.550.077 τεμ.), Εθνική (12.562.001 τεμ.), Πειραιώς (10.246.303 τεμ.).
 
Αξίζουν υποσημείωσης τα 615 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, τα 500 με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ και τα άλλα 115 με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.
 
Επίσης τα 180 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.
 
Ας σημειωθεί ότι 46.546 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Μαϊου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v