Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες στο χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 1.275 και των FTSE 25 στις 410 μονάδες. Πτώση άνω του 3% για Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Κέρδη για την MIG.

Εντείνονται τα τελευταία 15΄-20΄ οι ρευστοποιήσεις στο σύνολο των θέσεων του FTSE 25. Συνέπεια αυτής της μαζικότερης κατοχύρωσης θέσεων είναι η διόρθωση του FTSE 25 προς τις 410 μονάδες, του Γενικού Δείκτη προς τις 1.270 μονάδες, με τις τράπεζες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη διόρθωση κατά 3,75% προς τις 177 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 58 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 13.00, ενώ έχει αυξηθεί λίγο σε ποσοστό ο τζίρος που πραγματοποιείται στις τράπεζες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη διεύρυνση της διόρθωσης αφενός στο γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ξένες αγορές, αφετέρου σε εσωτερικές αλλαγές που σχετίζονται με τη λειτουργία λογαριασμών margin.

Υπενθυμίζεται πως από τα τελευταία υψηλά του FTSE 25 (425-430 μονάδες) άνοιξαν αρκετές θέσεις «πώλησης» (short) προς τις 410-408 μονάδες. Γεγονός που είχε επισημανθεί έγκαιρα σε σχετικό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου.

Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που ο Γ.Δ. και ο 25άρης υποχωρούσαν έως 2,85%, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχανε 0,92% προς τις 9.845 μονάδες. Ο Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως η τελευταία άνοδος στο Χ.Α. ήταν επιθετικότερη από αυτήν των περισσότερων ευρωχρηματιστηρίων. Αυτό εξηγεί εν μέρει την έκταση της διόρθωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ωστόσο, ένα σχετικό θέμα έχει δημιουργηθεί μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αλλάζει τη λειτουργία του margin προς το αυστηρότερο. Η οδηγία που έχει κοινοποιηθεί ήδη στις χρηματιστηριακές αφορά την κάλυψη «μονομέτοχων κωδικών» αλλά και την υποχρέωση των χρηματιστηριακών να τηρούν λογαριασμό τουλάχιστον τριών μετοχών.

Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εξηγεί το «άνοιγμα» και το «κλείσιμο» κωδικών με ταχύτερη μεταφορά θέσεων. Σε μια αγορά που έχει προσλάβει από προχθές βραχυπρόθεσμα κλίση για χαμηλότερα, είναι λογικό να ασκείται μεγαλύτερη πίεση.

Ειδικότερα σημαντικό μέρος των πωλήσεων αποδίδεται στην αλλαγή των όρων λειτουργίας του margin (στην spot αγορά και τα παράγωγα). Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 6/675/27.2.2014, απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας των λογαριασμών μακροπρόθεσμης πίστωσης (margin accounts) πρέπει να απαρτίζεται από κινητές αξίες τουλάχιστον τριών εκδοτών και η αξία οποιουδήποτε στοιχείου που περιλαμβάνεται σε αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% της τρέχουσας αξίας αυτού*. Σύμφωνα με τα ανωτέρω τα margin χαρτοφυλάκια που δεν τηρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα απολέσουν την αγοραστική τους δύναμη.

Με δεδομένο ότι η απόφαση τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα 16/06/2014 προτείνεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη προσαρμογή στους παραπάνω κανόνες διασποράς.

Στη μετοχή της Εθνικής οι πωλητές πιέζουν μέχρι τα 2,67 ευρώ, στη μετοχή της Πειραιώς μέχρι το 1,70 ευρώ, ενώ τα τελευταία 30΄ έχουν διευρυνθεί οι απώλειες και για τη μετοχή της Alpha Bank. Στο 0,414 ευρώ υποχωρεί η Eurobank.

Έως 4,12% υποχωρεί η μετοχή του ΟΠΑΠ, έως 2,62% του ΟΤΕ, έως 2,26% της ΔΕΗ. Σημαντικές απώλειες για Τιτάν, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank Properties, Μυτιληναίο.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 13.05 οι συναλλαγές έφταναν τα 61,8 εκατ. ευρώ, μόνο μία μετοχή του 25άρη, αυτή της 3Ε, δεν υποχωρούσε, ενώ η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφωνόταν στο 1 προς 4 από το 1 προς 2.

 

 * Πρακτικά ένας λογαριασμός μόχλευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις μετοχές, αλλά καμία από αυτές δεν θα πρέπει να «βαραίνει» πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο. Για παράδειγμα ένας κωδικός με ισχύ margin 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις μετοχές, έστω ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Εθνική (μια που είναι και ο πιο προσφιλής συνδυασμός τελευταία). Σε αυτήν την περίπτωση η θέση στη μετοχή του ΟΠΑΠ δεν μπορεί να ξεπερνά τις 8.000 ευρώ, αντίστοιχα σε ΟΤΕ και Εθνική. Παίρνουμε ως ενδεικτικό παράδειγμα τη μετοχή του ΟΠΑΠ γιατί σε αυτήν παίχτηκε βραχυπρόθεσμα αναλογικά το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που άνοιξαν σταδιακά από τα χαμηλά της 19ης-20ης Μαΐου.

Δεδομένου ότι το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 16/6, η σημερινή συνεδρίαση είναι ουσιαστικά η τελευταία που θα πρέπει να διευθετηθούν αυτοί οι κωδικοί με ισχύ μόχλευσης.

Σημειωτέον πως με βάση την υποχρεωτική έκθεση σε τρεις μετοχές θα πρέπει να θεωρείται μη ενεργός ένας λογαριασμός μόνο μίας μετοχής (μονομετοχικός).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v