Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάνει και τις 1.240 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στα επίπεδα των αρχών Ιουνίου, χαμηλότερα και των 400 μονάδων, συνεχίζεται η διόρθωση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Παραμένουν οι ρευστοποιήσεις, πιέσεις στις τράπεζες. ΟΤΕ, FFG, MIG, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι ανοδικές εξαιρέσεις.

Κατηφόρας συνέχεια με τον FT 25 να υποχωρεί χαμηλότερα των 400 μονάδων. Με αυξημένες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τις συναλλαγές στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, κι ενώ ο κλαδικός δείκτης διορθώνει προς τις 170 μονάδες, παρασύροντας και τον 25άρη στα χαμηλά επίπεδα της 4ης Ιουνίου.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 4 Ιουνίου και στην αμέσως επόμενη της Πέμπτης έγινε η εκκίνηση για την ανοδική αντίδραση μέχρι τις 430,97 μονάδες. Ακολούθησε δεύτερη προσπάθεια στις 17-18 Ιουνίου που έφερε τον δείκτη μέχρι τις 423,17 μονάδες.

Στην τελευταία διόρθωση που ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της Παρασκευής καλύπτονται ταχύτατα όλα τα κενά που είχαν δημιουργηθεί στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης. Βέβαια τώρα καλύπτονται στη διόρθωση της αγοράς, με βαρίδι τις τράπεζες και με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέχρι 0,65% χαμηλότερα.

Νωρίτερα ο DAX υποχωρούσε 0,55% στις 9.883 μονάδες και με κατά τι μεγαλύτερες απώλειες ο CAC 40 στις 6.488 μονάδες.

Από τον τραπεζικό κλάδο αισθητή παραμένει και σήμερα η πίεση στη Eurobank, που υποχωρεί προς το 0,375 ευρώ, ενώ στο 1,62 ευρώ διορθώνει η Πειραιώς. Στα 2,70 ευρώ η Εθνική, στο 0,686 η μετοχή της Alpha Bank.

Οι συναλλαγές, μετά από μία ώρα συνεδρίαση, ξεπερνούν τα 22 εκατ. ευρώ, με το 73% να έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες. Από αυτά τα 8,4 εκατ. ευρώ στην Εθνική και άλλα 4,6 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς. Σταθερή η προσφορά στις τραπεζικές μετοχές, γεγονός που έχει ξεκινήσει από την περίοδο της καθυστερημένης δημοσιοποίησης της έκθεσης του ΔΝΤ.

Καλύτερη η σχέση πωλητών-αγοραστών σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ ανθεκτικότερο στα 11,35-11,60 ευρώ.

Για τις μετοχές του FT 25, σημειώνεται πως η Citigroup αυξάνει την τιμή-στόχο για την ΕΧΑΕ στα 9 ευρώ από τα 8 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας σύσταση ουδέτερη. Για τη μετοχή του ΟΛΠ η Alpha Finance ανεβάζει ελαφρώς τον πήχη στα 27,4 ευρώ από 27 ευρώ προηγουμένως. Η σύσταση παραμένει αμετάβλητη, «καλύτερη της αγοράς», με τη χρηματιστηριακή να εστιάζει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ελληνικών λιμένων.

Με λιγοστούς αγοραστές από τα 16,83 στα 17 ευρώ η μετοχή της 3Ε, είναι με τον ΟΤΕ οι δύο δεικτοβαρείς μετοχές που επιχειρείται να αμβλύνουν τις πιέσεις στους βασικούς δείκτες.

Λιγοστές οι μετοχές των δύο βασικών δεικτών που πηγαίνουν κόντρα στη διόρθωση, με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα 4,37 ευρώ, τη MIG στο 0,451 ευρώ, τη Motor Oil στα 8,04 ευρώ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,85, την FF Group στα 31,14 ευρώ, την ΕΧΑΕ στα 8,55.

Συγκριτικά καλύτερη, παρά τη διόρθωση, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η διακύμανση του FT Mid που υποχωρεί οριακά χαμηλότερα των 1.150 μονάδων.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα πέρασαν δύο πακέτα, το πρώτο 950.000 μετοχών της MIG στην τιμή του 0,451 ευρώ και το δεύτερο 86.800 μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων στα 6 ευρώ.

Σημειώνεται πως το ΕΤΕΤΠ υποχωρεί και σήμερα στο 0,819 ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα της τιμής άσκησης των 4,46 ευρώ. Να προσεχθεί πως η περίοδος άσκησης του ΕΤΕΤΠ έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη, με την τρέχουσα τιμή της μετοχής να διορθώνει προς τα 2,69 ευρώ. Πρακτικά υπάρχει πρόβλημα άσκησης για τα warrants της ΕΤΕ με τόσο μεγάλη απόκλιση, σύμφωνα πάντα με τις τρέχουσες τιμές.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο Χ.Α., το πολιτικό τοπίο γίνεται όλο και πιο ομιχλώδες. Νωρίτερα πέντε βουλευτές της Ν.Δ. απείλησαν με καταψήφιση της τροπολογίας της μισθολογικής αποκατάστασης, κατ' εξαίρεση, μόνο των δικαστικών. Στο χαμηλό βαρομετρικό στην πολιτική σκηνή αναφέρεται εκτενώς σχετικό θέμα του euro2day.gr για τις δικαστικές ανατροπές και στο βάθος... μέτρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v