Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα κλειδιά της σημερινής συνεδρίασης

Στα όρια των 1.250 μον. εξακολουθεί να είναι η βραχυπρόθεσμη ζώνη στήριξης για τον Γενικό Δείκτη που παραμένει σε ανοδικό κανάλι. Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Ποιες μετοχές είναι αυτές που θα καθορίσουν την πορεία.

Ανησύχησε αρκετούς η χθεσινή... βουτιά στο Χ.Α., καθώς συνοδεύτηκε από συντονισμένες πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές και με ρευστοποιήσεις, απώλειες έως 3,33% στη μη τραπεζική 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ.

Στις 1.270,38 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με 23 από τις μετοχές του FT25 σε πτώση, κι ενώ ο δείκτης διόρθωσε προς τις 410,82, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στις 1.170,06 μον. και με βαρίδι τις τράπεζες, που υποχώρησαν στις 178,94 μονάδες.

Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο(*) θα επαναλάβω πως παραμένει σε αναδιάρθρωση, άρα συνεχίζει να είναι αρκετά προβληματικός. Επίσης να θυμίσουμε ότι η αγορά δεν έχει πεισθεί εάν και σε ποιον βαθμό θα χρειαστεί επόμενος (τρίτος) γύρος κεφαλαιακής ενίσχυσης και πως ζητούμενη είναι η διατήρησή του σε επίπεδα άνω των 165-170 μονάδων.

Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, «σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, απόλυτα φυσιολογική ήταν η εικόνα της αγοράς, καθώς η διόρθωση ήρθε να εξορθολογήσει τις ακρότητες που δημιούργησαν οι τελικές δημοπρασίες της Παρασκευής, που έδωσαν περισσότερες από 11 μονάδες στον Γενικό Δείκτη, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αλλά και 14 τίτλους του FTSE 25 στο υψηλό ημέρας». Πράγματι με τη χθεσινή βίαιη διόρθωση «καλύφθηκαν» όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω της βίαιης ανοδικής αντίδρασης στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 1.266,07 για να κλείσει στις 1.270,38 μονάδες. Στη συνεδρίαση της 20ής/6 χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 1.282,04 μον. που τεχνικά αφήνει ανοιχτό το περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης προς τα χαμηλά στις 17-18/6 δηλαδή μέχρι τις 1.252-1.246 μονάδες αντίστοιχα. Εντός αυτού του εύρους θα πρέπει να αναμένεται η βραχυπρόθεσμη κίνηση με την προϋπόθεση πως δεν έχει αλλάξει κάτι θεαματικά στις ξένες αγορές.

Σε αυτήν την περίπτωση και το Χ.Α. θα πρέπει αμέσως να επανέλθει στον ανοδικό σχηματισμό καθώς όπως σημειώνεται στην ανάλυση της eZMarket το ανοδικό σενάριο παραμένει το πιθανότερο εάν οι βασικοί δείκτες λύσουν προς υψηλότερα επίπεδα τους σχηματισμούς πυθμένα, που δημιουργούνται τους τελευταίους 30 μήνες.

Σε διόρθωση οι ευρωπαϊκές αγορές, με αφορμή εχθές τους δείκτες PMI που αποτυπώνουν τον αργό και προβληματικό ρυθμό ανάπτυξης της ευρωοικονομίας σε μία κρίσιμη συγκυρία καθώς όπως σημειώνουν οι Financial Times διεξάγεται «μάχη» για τις θέσεις εξουσίας στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικά ο DAX διορθώνει από το ιστορικό υψηλό (10.050,98) στις 9.920 μον., με χαμηλό χθεσινής συνεδρίασης τις 9.985. Αργότερα το βράδυ στη Wall Street τερματίστηκε ένα 6άρι ανοδικό που έδωσε ιστορικές τιμές για τον S&P.

Οι ξένες αγορές είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά ή πολυετείς κορυφές, η διόρθωση μπορεί να θεωρείται νομοτελειακή συνέχεια, ωστόσο η προετοιμασία για την υποχώρηση δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον θα διορθώσει το ελληνικό χρηματιστήριο τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι εκβιάζουν εμπροσθοβαρή άνοδο και προσβλέπουν σε υπεραξίες εκατομμυρίων, καθώς από το φθινόπωρο ποιος ξέρει... Δύσκολο, κατά την ταπεινή εκτίμησή μου (και ας μη συμφωνούν πολλοί μαζί μου αυτήν την περίοδο) οπότε χρειαζόμαστε την σημερινή, το πολύ και την αυριανή συνεδρίαση για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει να ανέβει την ανηφόρα των προαπαιτούμενων απεργάζεται όμως σχέδιο για να μη γίνει...βραχυκύκλωμα στη Βουλή τη στιγμή που προωθεί με συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες την κατάργηση των ρυθμιστικών σχεδίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σβήνουν ό,τι εμποδίζει την επέλαση στο Ελληνικό, στις ακτές και τα βουνά. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση τα παίζει όλα για όλα (για αυτό και επίσπευσε το θερινό κλείσιμο της Βουλής). Το αν θα της βγουν και με τι κόστος (ή όφελος για αυτήν) μένει να φανεί. Ούτως ή άλλως η αγορά περίμενε ένα θερμό καλοκαίρι.

Από την πλευρά τους οι ξένοι συνεχίζουν στο γνωστό ρυθμό τους, άνοδος - μερικές ρευστοποιήσεις - μικρή διόρθωση - αγορές - άνοδος κ.ο.κ., τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται διαγραμματικά για τις δεικτοβαρείς μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ από την αρχή του χρόνου.

Στα 11,60 ευρώ με απώλειες 3,33% εχθές η μετοχή του ΟΤΕ, που ωστόσο μετρά κέρδη 19,96% από την αρχή του έτους. Στα 13,19 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με ισόποσες απώλειες, αλλά με κέρδη 36,40% από την αρχή του έτους. Ανάλογα η μετοχή της ΔΕΗ στα 11,59 ευρώ με απώλειες 3,01% και με απόδοση 7,31%, τη μικρότερη από τις τρεις.

Και αν για τον ΟΠΑΠ το στοίχημα -κυρίως λόγω Μουντιάλ- περνά στην προημιτελική φάση του για τη ΔΕΗ θα ξεκινήσει -αν και πώς θα εξαρτηθεί- από την ψήφιση ή μη της «μικρής» ΔΕΗ.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης να...ξ εμπερδεύει με τη μικρή ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ μέσα στο καλοκαίρι στα θερινά τμήματα της Βουλής με διαδικασίες fast track. Ριψοκίνδυνο το... ποντάρισμα, σε κάθε περίπτωση θα αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά.

(*) Και με αφορμή χθεσινή κριτική παρέμβαση αναγνώστη. Σημειώνοντας πως συχνά από την αντίθεση προσέγγισης, εκτίμησης αλλά και από την υπόδειξή σας, την κριτική σας, ενισχύεται και η στήλη και η συνολικότερη ματιά που έχουμε για την αγορά. Προς όφελος των περισσοτέρων μας, θέλω να πιστεύω.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v