Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην «πρέσα» τράπεζες και blue chips

Βαραίνει η διόρθωση με τον Γ.Δ. να χάνει τις 1.280 μονάδες καθώς οι ρευστοποιήσεις εκτείνονται στις 24 από τις μετοχές του FT 25. Βαρίδι οι τράπεζες, με σημαντικές απώλειες για Πειραιώς και Alpha Bank. Καλύτερη η εικόνα του FT Mid και του... υπόλοιπου ταμπλό.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί χαμηλότερα και των 1.280 μονάδων. Μέχρι στιγμής η διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών στο Χ.Α. είναι... αναντίστοιχη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αποδίδεται κυρίως στην επιβάρυνση του κλίματος στις τράπεζες και μέχρι πριν από λίγο γίνεται με μέτριες συναλλαγές.

Στις 411 μονάδες, με απώλειες 2,95%, υποχωρεί ο FT 25, όταν στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,50% στις 9.937 μονάδες, ενώ από τα 40-42 εκατ. ευρώ συναλλαγές τα 55 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στις 4 τραπεζικές μετοχές.

Μάλιστα, οι ρευστοποιήσεις παραμένουν συγκριτικά περισσότερες σε Πειραιώς και Alpha Bank σε σχέση με την Εθνική. Σημαντικές πωλήσεις γίνονται και από ξένους διαχειριστές στις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ και λιγότερο στη ΔΕΗ.

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά την τελευταία ανοδική κίνηση δέκα μονάδων (στις 185 από τις 175 μονάδες), παραμένει εμφανώς υπό πίεση, και στην αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας υποαπέδωσε έναντι άλλων κλάδων και μετοχών (ενδεικτικά ΟΠΑΠ, ΔΕΗ).

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, παρά τον ανοδικό αιφνιδιασμό με τη μετοχή της Alpha Bank (στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής) ο κλάδος παραμένει υπό τη... σκιά των επίμονων βολών του ΔΝΤ για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών. Κοινό μυστικό στην πιάτσα είναι πως από την ημέρα που το ΔΝΤ επανήλθε, ανεβάζοντας αισθητά τον πήχη, ο κλάδος οπισθοχωρεί.

Δεδομένης της επιφυλακτικότητας για τον τραπεζικό κλάδο, το Χ.Α. βασίζεται κυρίως στη μη τραπεζική τριάδα, ακολουθεί τα ξένα χρηματιστήρια στις ανοδικές κινήσεις τους, με αρκετές εισηγμένες/μετοχές να συγχρονίζονται σε ανώτερα επίπεδα τιμών.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο θυμίζαμε τα ιστορικά ελάχιστα σημεία εκκίνησης για τους τέσσερις βασικούς δείκτες, με τον Τραπεζικό να ξεκινά με σχεδόν έναν χρόνο καθυστέρηση (Απρίλιος 2013*). Ο Τραπεζικός Δείκτης σημειώνει αναλογικά τη μικρότερη αντίδραση, αποτυπώνοντας ακριβώς όλα αυτά τα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και επιλύονται σταδιακά με κόπο και συχνές (2) αυξήσεις κεφαλαίου.

Το ότι οι τράπεζες είναι ακόμη στη φάση της αναδιάρθρωσης, ενίσχυσής τους και αναδιάταξης δυνάμεων είναι ηλίου φαεινότερον, όπως επίσης κι η πεποίθηση πως μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πολύ δύσκολα ο δείκτης θα κινηθεί πέραν των 215-220 μονάδων.

Με την προϋπόθεση πως για τον κλαδικό δείκτη θα επιβεβαιωθεί -και αυτήν τη φορά- η στήριξη των 170 μονάδων, ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός δεν αλλάζει επί της ουσίας, καθώς η αγορά κάνει 2-3 βήματα χαμηλότερα, αλλά εξακολουθεί να βλέπει υψηλότερα.

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στη μετοχή του ΟΤΕ μέχρι τα 11,64 ευρώ και με την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη στα 11,25 ευρώ. Θυμίζω, χαμηλό του τελευταίου ανοδικού κύματος τα 10,50-10,55 ευρώ στις αρχές Ιουνίου. Μέχρι τα 13,24 ευρώ επέμειναν οι πωλητές στη μετοχή του ΟΠΑΠ με τη βραχυπρόθεσμη στήριξη στα 12,54 ευρώ. Ανάλογα για τη μετοχή της ΔΕΗ οι πωλήσεις φτάνουν μέχρι τα 11,72 ευρώ.

Ο μάλλον μέτριος τζίρος με λιγοστά πακέτα (μέχρι τις 13.30**) δείχνει την περισσότερο ψύχραιμη στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι μέχρι τώρα «προστατεύουν» τις επιλογές τους και τις τιμές στα χαρτιά που τους ενδιαφέρουν.

Στις 13.30 οι 24 μετοχές του δείκτη υποχωρούσαν με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι ρευστοποιήσεις εκτείνονταν στο σύνολο του... ταμπλό. Μικρότερη (0,16%) η διόρθωση για τη μετοχή του ΟΛΠ στα 18,35 ευρώ, μεγαλύτερη (4,45%) για την Πειραιώς. Περισσότερες συναλλαγές σε κομμάτια στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ ακολουθούν Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ και ΠΕΙΡΤΠ. Περισσότερος τζίρος σε αξία στη μετοχή του ΟΤΕ, με σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν και οι 4 τραπεζικές (δίνοντας το στίγμα της σημερινής υποχώρησης...), ενώ υψηλός τζίρος έχει γίνει σε ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές στο 1/2, δηλαδή η συνολικότερη εικόνα του... ταμπλό δεν είναι τόσο βαριά όσο του FT 25 και του τραπεζικού κλάδου.

Από τις μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης διασώζονται αυτές της Lamda Development, της Intralot, του Υγεία, της Αεροπορίας Αιγαίου, της ΕΥΑΘ και του Ιατρικού.

Για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές καλό είναι να συγκρίνεται η τρέχουσα τιμή με αυτήν της συμμετοχής στην τελευταία ΑΜΚ.

Ειδικότερα για την ΕΤΕ (στα 2,20 ευρώ), για την Πειραιώς (στο 1,71 ευρώ), για την Alpha Bank (στο 0,65 ευρώ) και για τη Eurobank στο 0,31 ευρώ. Θα πρέπει παράλληλα να συνεκτιμάται η τιμή των warrant των τριών πρώτων.

(*) Θυμίζοντας τα χαμηλά για τον Γ.Δ. στις 476,36 μονάδες, για τον FT 25 στις 198,88, για τον FT Mid στις 462,11 μονάδες. Για τον Τραπεζικό Δείκτη το χαμηλό σημειώθηκε σχεδόν έναν χρόνο μετά στις 103 μονάδες (στις 8 Απριλίου 2013).

(**) Στις 13.35 είχαν αλλάξει χέρια όλα και όλα 5 πακέτα: των 200.999 τμχ. στα 6 ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια, των 150.000 στα 11,88 ευρώ και των 94.542 στα 11,67 ευρώ για τον ΟΤΕ και δύο μικρά σε Alpha Bank και Lamda Development.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v