Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Στο κόκκινο έκλεισαν οι 24 από τις 25 μετοχές του FT 25. Οι θέσεις short από ξένους και ο «πλουραλισμός» των πωλητών. Που εντοπίζονται οι επόμενες στηρίξεις για βασικούς δείκτες και blue chips. Γιατί οι επόμενες συνεδριάσεις είναι κρίσιμες.

Με πλουραλισμό στις κινήσεις των πωλητών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αξιοπρόσεκτων απωλειών που κάλυψαν όλο το εύρος του FTSE25 και που είχαν σαν αποτέλεσμα, πλην του Ελλάκτωρα, όλες οι θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο.

Και σήμερα ο Τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε της "νότιας" κίνησης, επιβεβαιώνοντας τις απόλυτα βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις που σημειώθηκαν λόγω εισόδου στον Stoxx 600, για τον τίτλο της Alpha Bank στην συνεδρίαση της Παρασκευής, την ύπαρξη του ξένου πωλητή στον τίτλο της Πειραιώς, έστω και αν αυτός σήμερα κινήθηκε "ηπιότερα", τον "διορατικό παίκτη" που άνοιξε "short" θέση στην Εθνική, κατά την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στο Χ.Π.Α. και την εν εξελίξει πλαγιοκαθοδική κίνηση της Eurobank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης έχασε την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 175 μονάδων, σημειώνει, πλέον, απώλειες από την αρχή του χρόνου και αν συνεχίσει να κινείται πλαγιολισθητικά η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στην περιοχή των 165 μονάδων.

Όσον αφορά τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αν συνεχιστούν οι ελεγχόμενες πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται, για την Alpha Bank στα 0,6800 ευρώ, για την Εθνική στα 2,50 ευρώ, για την Πειραιώς στα 1,60 ευρώ και για την Eurobank στα 0,3700 ευρώ.

Το "προβληματικό" κλίμα στο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα και τα Τραπεζικά warrants. Έτσι ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις "μετράνε" τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς.

Μίνι "συναγερμός" και στις τάξεις όσων ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, καθώς σε βραχυχρόνιο διάγραμμα τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE25, ελάχιστα απέχουν από το να επιστρέψουν σε βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι και αυτό θα συμβεί αν διασπαστούν καθοδικά οι 1240 και 400 μονάδες, αντίστοιχα. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 1400 και 375 μονάδες.

"Ο ελέφαντας μπήκε ήδη στο δωμάτιο" υποστηρίζουν οι "γρήγοροι παίκτες" της Αγοράς και αυτό όχι γιατί σήμερα η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου παίζει με την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά γιατί σε ημερήσιο γράφημα η Αγορά έδωσε σήμα εξόδου, τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στην περίπτωση του πρώτου, το σήμα αποβίβασης δόθηκε με το κλείσιμο χαμηλότερα των 1246 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις (σε ημερήσιο γράφημα) να εντοπίζονται στις 1225 και 1200 μονάδες. Για τον FTSE25, το σήμα εξόδου επιβεβαιώθηκε με κλείσιμο χαμηλότερα των 403 μονάδων και οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 396 και 384 μονάδες.

Σύμφωνα με τις τεχνικές εκτιμήσεις όσων κινούνται με αυξημένα αντανακλαστικά, για να δώσει η Αγορά αγοραστικό σήμα θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1306 μονάδων και ο FTSE25, υψηλότερα των 423 μονάδων και με την αυστηρή προϋπόθεση ότι η κίνηση της ανοδικής αντίδρασης να συνοδευτεί και από αύξηση τζίρου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η διατήρηση της αξίας των συναλλαγών σε "Καλοκαιρινά επίπεδα" (λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ) διαμορφώνει προϋποθέσεις πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, καθώς η έλλειψη καταλυτών αναδεικνύει τα τεχνικά δεδομένα ως τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης της καθημερινής εικόνας, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Επιπλέον, η φιλολογία για πιθανό "κούρεμα" μέρους των επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης βιώσιμων Επιχειρήσεων, δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας για τις Τράπεζες που θα κληθούν οριστικά να απεμπολήσουν κάποιου ύψους απαιτήσεις τους, ενόψει μάλιστα των νέων "stress tests" του Φθινοπώρου.

Τις επόμενες εβδομάδες, θα υπάρξει το κρίσιμο τεστ σε σχέση με την εκπλήρωση των 12 όρων –προαπαιτούμενων για την έγκρισης της καταβολής της προβλεπόμενης χρηματοδοτικής βοήθειας από την τρόικα.

Η έγκριση της πώλησης της "μικρής ΔΕΗ" θα είναι το πλέον σημαντικό ζήτημα, καθώς θα καταμετρήσει στους επενδυτές εξωτερικού το βαθμό επιθυμίας για ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση των Λιμανιών για τα οποία οι Κινέζοι διατύπωσαν με τον πλέον ηχηρό τρόπο την επιθυμία τους για ενεργητικότερη παρουσία, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ο σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος τους στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η επάνοδος του ζητήματος της εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας, επαναφέρει τον πολιτικό κίνδυνο για την Ελληνική οικονομία, ενώ η διατήρηση της αβεβαιότητας στο Ιράκ συντηρεί τις ψηλές τιμές του πετρελαίου και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο όξυνσης της έντασης.

Εξελίξεις αρνητικές για τη ρηχή Χρηματιστηριακή μας Αγορά που διαθέτει μικρές "εφεδρείες" για να αποφύγει την κίνηση προς την περιοχή των 1200 μονάδων, παρά την επίσκεψη Dimon (JP Morgan) στις αρχές Ιουλίου.

Από την άλλη και σύμφωνα με τον σύμβουλο επενδύσεων της TecGroup, το γεγονός ότι λιγότερο από δέκα τίτλοι αποσπούν επί καθημερινής βάσεως περισσότερο από το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αλλά και η σημερινή τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που ξεπέρασε το 1 προς 2, ενώ ενδοσυνεδριακά ακούμπαγε στο 1 προς 3, υποδηλώνει για πολλοστή φορά ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. μπορεί να κινείται υψηλότερα με την βοήθεια ελάχιστων Δεικτοβαρών μετοχών, όμως σε περίπτωση κινήσεων σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, η συμμετοχή είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ένα σημαντικά απαξιωμένο κομμάτι του ταμπλώ (!)

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" κυριάρχησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με "κόκκινη παραφωνία" τον δείκτη ASX 200 (-0,38%), ενώ ξεχώρισε το +1,35% για τον δείκτη Sensex 30.

Θετικό το κλίμα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (χωρίς ακρότητες) ενώ προς νέα ρεκόρ δείχνουν να κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η έντονη δραστηριότητα στον τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών θα μπορέσει να υποστηρίξει τα Χρηματιστήρια.

Από την άλλη, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου Ifo, στη Γερμανία, υποχώρησε τον Ιούνιο στο 109,7 από 110,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 110,2.

Οι Χώρες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να έχουν πολύ δουλειά ακόμη για να μειώσουν τα χρέη και να τονώσουν την ανάπτυξή τους και οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας πολύ δύσκολα θα αυξηθούν πριν βελτιωθούν οι οικονομίες, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του οίκου Standard & Poor's. O κ. Moritz Kraemer, επικεφαλής τμήματος Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής του οίκου αξιολογήσεων S&P, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι διαβλέπει μια "περίοδο νηνεμίας ενόψει" όσον αφορά τις μεταβολές στις βαθμολογίες.

Ανάπτυξη της Ευρωζώνης, μετά από δύο χρόνια μείωσης της παραγωγής, κατά 1,1% φέτος, 1,5% το 2015 και ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό το 2016-18, αναμένεται σύμφωνα με τη τελευταία έκθεση της EY Eurozone Forecast (EEF). Οι εξαγωγές ενισχύονται ενώ η σταδιακή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης θα οδηγήσει σε περιορισμένη αύξηση των επενδύσεων.

Ωστόσο, η απειλή του αποπληθωρισμού παραμένει. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,5% το Μάιο. Εκτεταμένος αποπληθωρισμός, ή ακόμα και μια περίοδος με πολύ χαμηλό πληθωρισμό, θα προσθέσουν στα προβλήματα της υποτονικής ανάπτυξης, μέσω της αύξησης των πραγματικών τιμών του χρέους και της αναβολής των αποφάσεων για δαπάνες και επενδυτικές.

"Η Ελλάδα επέστρεψε στις Αγορές τον Απρίλιο με την έκδοση πενταετούς ομολόγου τριών δισ. ευρώ", σημειώνει η EY. Ωστόσο, τα βασικά οικονομικά μεγέθη ενδεχομένως δεν δικαιολογούν μια τόσο ενθουσιώδη αντίδραση εκ μέρους των επενδυτών. Εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, εξαιτίας κυρίως της συνεχιζόμενης υποτονικότητας της εγχώριας ζήτησης. Η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ασκώντας πίεση στους μισθούς για έναν ακόμη χρόνο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 1,1% τον Απρίλιο εμφανίζοντας άνοδο επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα της S&P/Case-Shiller σε 20 Μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ. Με τις εποχικές προσαρμογές, η άνοδος ήταν 0,2% τον Απρίλιο, πολύ χαμηλότερη από το 1,2% του Μαρτίου. Παράλληλα, η άνοδος σε ετήσια βάση εμφάνισε έντονη επιβράδυνση: Οι τιμές αυξήθηκαν 10,8% στο 12μηνο τον Απρίλιο, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Μάρτιο 2013, σε σύγκριση με άνοδο 12,4% τον Μάρτιο 2014.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών εκτινάχθηκαν 18,6% τον Μάιο, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 6 ετών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, τον Μάιο πωλήθηκαν 504.000 νεόδμητες κατοικίες. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν 1,4%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Αμερικανική οικονομία ενισχύθηκε αισθητά και ανήλθε στο 85,2 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Conference Board. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2008. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί με τον δείκτη να ανέρχεται στο 83,5.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, ο τελευταίος ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις (!;) αναρριχόμενος μέχρι τις 1273,20 μονάδες (+0,22%), όμως το θετικό πρόσημο κράτησε μέχρι τις 10.35. Από εκεί και πέρα ο Δείκτης "φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα" και στις 17.00 "είδε" το χαμηλό ημέρας των 1242,34 μονάδων (-2,21%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1243,72 μονάδες με απώλειες 2,10%, που είναι και το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων. Το αμέσως χαμηλότερο έχει σημειωθεί στις 3/6 (1234,62 μονάδες).

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 123,8 εκατ. από τα οποία τα 11,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ). Επτά τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli Follie Group, Eurobank, Alpha Bank, "απασχόλησαν" το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και ΟΛΠ, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Motor Oil, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Μένοντας στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών τίτλων, "ανεκτή", διαγραμματικά, θα μπορούσε να θεωρηθεί η συμπεριφορά του τίτλου της ΔΕΗ, όσο αυτός δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 11,55 ευρώ, με την επόμενη κοντινή αντίσταση στα 11,90 ευρώ και την σημαντική στα 12,20 ευρώ.

Την έναρξη της διάθεσης των εγγυημένων τίτλων ποσού 249,5 εκατ. ευρώ, λήξεως 2019, ανταλλάξιμων σε κοινές μετοχές της Folli Follie ανακοίνωσε η εταιρεία, με το μεγαλύτερο κομμάτι του δανείου να εξοφλεί υφιστάμενο Τραπεζικό δανεισμό. Την παραπάνω ανακοίνωση, οι "γρήγοροι παίκτες" την θεώρησαν σαν βραχυπρόθεσμο σήμα ολοκλήρωσης του ανοδικού κύκλου και επειδή η μετοχή βρισκόταν σε πολυετή υψηλά, προχώρησαν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, που οδήγησαν τον τίτλο μέχρι τα 29,71 ευρώ (-11,31%) για να κλείσει τελικά στα 31 ευρώ (-7,46%). Αν η μετοχή συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 27,50 ευρώ.

Επίσης ίσως αξίζει αναφοράς η σχετικά αύξηση των συναλλαγών για την προνομιούχο μετοχή του Τιτάνα, που ίσως θέλει προσοχή να συνεχιστεί η συναλλακτική αφύπνιση.

Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Dionic, αλλά και για τον Ακρίτα (με ελάχιστες συναλλαγές).

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετρά" η ΕΛΓΕΚΑ, ενώ στην Αιολική και στα 0,8500 ευρώ άλλαξαν χέρια 225000 τεμ. (όχι "πακέτο").

Από εκεί και πέρα, στο απόλυτο "bet" των επόμενων συνεδριάσεων δείχνει να εξελίσσεται ο τίτλος της Forthnet. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παπανικολάου, σε επαφές με μεγάλη ξένη Τράπεζα βρίσκεται ο ΟΤΕ, προκειμένου να μελετηθεί η υποβολή προσφοράς στους μετόχους της Forthnet που εκτιμάται ότι θα έχει ως βασικό αντικείμενο τη δραστηριότητα της NOVA. 

To ερώτημα είναι αν η εκδήλωση μιας τέτοιας κίνησης θα έφερνε αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και τι φαινόμενα θα προκαλούσε στη μετοχική βάση της Forthnet καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., η Emirates διαθέτει ποσοστό 44,022%, η Largo Limited 32,26% και η Vodafone ποσοστό 6,51%.

Η υπόθεση "μυρίζει μετοχικό διαγκωνισμό", καθώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι δεν αποκλείεται να επιδιώξουν να αυξήσουν το ποσοστό τους, προκειμένου να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση, ή να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν τις διαφαινόμενες εξελίξεις (!)

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.231 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.299, 6.567 για τον Ιούλιο, 186 για τον Αύγουστο και 546 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 401,75) κινήθηκε μεταξύ 399,75 και 411,5 μονάδων, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,15%.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (250.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.405), ΔΕΗ (1.016), Alpha Bank (4.589), Εθνική (1.946), Πειραιώς (2.767), ΟΠΑΠ (184), MIG (630), Eurobank (1.486), Ελ. Πετρέλαια (256), ΓΕΚ (225), Μυτιληναίο (374), ΕΧΑΕ (109), Folli Follie Group (328), Viohalco (239).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 37%, με εξαιρετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, στα 154 δικαιώματα (102 calls και 52 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (101.230.157 τεμ.), Εθνική (1.309.039 τεμ.), Πειραιώς (18.862.234 τεμ.), Eurobank (6.046.239 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v