Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί οι πωλητές πήραν το... πάνω χέρι

Ισχυρές πιέσεις σχεδόν στο σύνολο των blue chips. Πτώση 6,67% για Πειραιώς. Τι βλέπουν οι «αισιόδοξοι», τι φοβούνται οι «αρκούδες». Ποια μηνύματα στέλνει η τεχνική ανάλυση. Στα 105 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών.

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, διαψεύδοντας τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που άφησε το κλείσιμο της Παρασκευής και έχοντας σαν κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου.

Απόλυτα διιστάμενες, μετά και την σημερινή συνεδρίαση, οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με την κάθε σχολή σκέψης να έχει τα δικά της επιχειρήματα.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, απόλυτα φυσιολογική ήταν η σημερινή εικόνα της Αγοράς, καθώς η διόρθωση ήρθε να εξορθολογήσει τις ακρότητες που δημιούργησαν οι τελικές δημοπρασίες της Παρασκευής, που έδωσαν περισσότερες από 11 μονάδες στον Γενικό Δείκτη, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αλλά και 14 τίτλους του FTSE25 στο υψηλό ημέρας.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, σήμερα το Χ.Α., παίρνοντας σαν αφορμή και την διορθωτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, κινήθηκε χαμηλότερα, κλείνοντας και το τεχνικό "gap" (στις 1270 μονάδες) που είχε αφήσει η συνεδρίαση της Πέμπτης και όλα δείχνουν ότι παραμένει "ζωντανό" το σενάριο "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων, εν όψει λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου. Μάλιστα σύμφωνα με τους ίδιους, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών ήταν σημαντικό.

"Οι τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, ήλθαν στον 'απόηχο' των πέντε συνεχόμενων αρνητικών συνεδριάσεων και τους 14 Δεικτοβαρείς τίτλους που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας την Παρασκευή, ακολούθησαν 9 blue chips που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας σήμερα", επισημαίνουν οι περισσότερο συντηρητικοί, που θεωρούν ότι όσο ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1330 μονάδων και ο FTSE25, υψηλότερα των 430 μονάδων, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να αρχίσει να "ρετάρει" η προσπάθεια νέας ανοδικής αντίδρασης και επαναπροσέγγισης των υψηλών Μαρτίου - Απριλίου.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, κλεισίματα χαμηλότερα των 1240 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και χαμηλότερα των 400 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, επαναφέρουν τους δύο βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

Ανεξαρτήτως των εκτιμήσεων των παραγόντων της Αγοράς, τα συμπεράσματα που βγήκαν από την σημερινή συνεδρίαση ήταν τα ακόλουθα:

Δεν συνεχίστηκαν οι "υποχρεωτικές" τοποθετήσεις που σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής, στον τίτλο της Alpha Bank, λόγω εισόδου της μετοχής (από σήμερα) στον Ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Μόνιμο πωλητή είχε ο τίτλος της Πειραιώς (ξένο χαρτοφυλάκιο), που ήθελε να μειώσει θέσεις και επειδή δε βρήκε πρόθυμους αγοραστές έκλεισε την μετοχή στο χαμηλό ημέρας και χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ (1,70 ευρώ).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο τίτλος της Εθνικής, καθώς την Παρασκευή και στην Αγορά Παραγώγων, ανοίχτηκε σημαντική θέση "short" με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.

Από την άλλη, η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και στο υπόλοιπο ταμπλώ του 25αρη (χαμηλότερα από εκεί ούτε λόγος), είχε σαν αποτέλεσμα η διόρθωση να δώσει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και ο Δείκτης (ελλείψει βοηθειών) να υποχωρήσει μέχρι τις 1266,07 μονάδες, που είναι και το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, δίνοντας την εντύπωση κίνησης εκτός ελέγχου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Καθαρά διορθωτικού χαρακτήρα, η σημερινή συνεδρίαση, με τα ημερήσια "stop loss" μας, στο "Long" να είναι στο 1246 και 403 αντίστοιχα, για Γενικό Δείκτη και FTSE25, σε κλείσιμο" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η κοντινή μας σημαντική αντίσταση είναι το 430 και 1330 επίπεδο αντίστοιχα, μιας και κατοχύρωση θα δώσει άμεση συνέχιση της κίνησης. Ο Τραπεζικός κλάδος, αντίστοιχα, κράτησε το πολύ σημαντικό 175 επίπεδο, ενώ οι Τραπεζικές μετοχές, πλέον, κινούνται σε ρυθμούς Αγοράς και όχι σε δικούς τους, όπως στο παρελθόν, προσπαθώντας να γίνουν οι "leaders".

Συνεχίζονται οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, με επιτόκια που δεν μπορούσε να διανοηθούμε πριν λίγο καιρό, ενώ το ντεμπούτο της έκανε και η Κύπρος με έκδοση ομολόγου με επιτόκιο κάτω από το 5% και με σημαντική υπερκάλυψη.

Πλέον υπάρχει ενδιαφέρον χρηματοδότησης και μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, από πλευράς funds, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την οικονομία που τόσο ανάγκη έχει στην παρούσα την ρευστότητα.

Ουσιαστικά, η παγκόσμια αναζήτηση αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων, σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, βοηθάει την Χώρα, μιας και οι αποδόσεις μπορεί να έχουν πέσει σημαντικά και να πέσουν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, παρόλα αυτά είναι σημαντικές σε σχέση με το εξωτερικό.

Αυτό βοηθάει να έρθουν τόσο Ελληνικά όσο και ξένα κεφάλαια, τα οποία λόγω ζήτησης πιέζουν σημαντικά τα spread, αλλά και τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων.

Η "ποσοτική χαλάρωση" από την ΕΚΤ βοηθάει σημαντικά τόσο την Ελλάδα όσο και το σύνολο του Νότου, ενώ το γεγονός αναμονής της συζήτησης της βιωσιμότητας του χρέους προκαλεί "front running" σε επενδυτικά κεφάλαια, που εισρέουν στο σύστημα τόσο στην Αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο.

Το "country risk" έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό σημαντικά, ενώ πλέον βλέπουμε πως η Χώρα έχει αποκτήσει "σοβαρότητα", με τις επισκέψεις αξιωματούχων από άλλες Χώρες με σκοπό τις επενδύσεις και πρόσφατο παράδειγμα την Κίνα.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση φαίνεται να κάνει προσπάθεια να μειώσει την φορολογία σε διαφόρους τομείς, σε συνεννόηση με την τρόικα, θέλοντας να εξομαλύνει πιθανότατα τους φόρους που έρχονται, μιας και το επόμενο διάστημα οι φόροι, ειδικά και λόγω των μεγάλων προκαταβολών, θα είναι σημαντικά αυξημένοι, μιας και αναμένεται μαζί με τον φόρο ακινήτων να εισπραχτεί το ποσό των 11 δισ μέχρι τέλος του έτους (!!!)

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, συνεχίζει να δηλώνει αισιόδοξος, μεσοπρόθεσμα, με στόχο τις 1450 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 500 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. "Μένει το επόμενο διάστημα να δούμε αν προστεθούν και άλλες εταιρείες στο ενδιαφέρον των ξένων, μιας και μέχρι στιγμής αυτό είναι περιορισμένο σε 25-30 τίτλους" τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, σε υψηλό 5 μηνών σκαρφάλωσε ο Ιαπωνικός Nikkei με "καύσιμα" από τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το δείκτη μεταποίησης στη Κίνα Ο δείκτης PMI της HSBC, το μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε πάνω από τις 50 μονάδες σε υψηλό επτά μηνών, στις 50,8 μονάδες από 49,4 τον προηγούμενο μήνα, με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για αύξηση στις 49,7.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο συνολικός ΡΜΙ Ιουνίου διαμορφώθηκε στο 52,8 από 53,5 τον προηγούμενο μήνα (για την Ευρωζώνη) και ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Σε ότι αφορά τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε τον Ιούνιο στο 51,9 από 52,2 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές δεν προέβλεπαν μεταβολή. Ο ΡΜΙ για τον κλάδο Υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,8 από 53,2 το Μάιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν – οριακή έστω – άνοδο στο 53,3.

Η μαζική αγορά ομολόγων αποτελεί μέρος της "εργαλειοθήκης" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία ωστόσο προς το παρόν θα επικεντρωθεί στα μέτρα οικονομικής τόνωσης που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Για το θέμα "ποσοτικής χαλάρωσης", ο Ντράγκι είπε ότι "αυτή θα ήταν η απάντηση στην επιδείνωση, μεσοπρόθεσμα, των προβλέψεών μας για τον πληθωρισμό". Η ανάκαμψη παραμένει ακόμη ευπαθής και ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι τυχόν αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία "θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα την κατάσταση" ενώ σημείωσε ότι και ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός καθιστά δυσκολότερες τις προσαρμογές.

Η αυξανόμενη "φούσκα" της Αγοράς ομολόγων πιθανότατα θα "σκάσει" μέσα στα επόμενα χρόνια, προειδοποίησε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Wilbur Ross, σε συνέντευξή του στο CNBC. 

Σε μείωση της έκθεσής τους σε μακροπρόθεσμους τίτλους αναμένεται να προχωρήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον Πλανήτη, προκειμένου να προστατευτούν από τις προβλεπόμενες ζημίες που θα υπάρξουν με τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα σε αξιωματούχους Κεντρικών Τραπεζών που έγινε από την Central Banking Publications και την HSBC και την οποία δημοσιεύουν οι Financial Times. 

Μία στις τρεις Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα προχωρήσει σε αύξηση των προβλέψεών της για επισφάλειες μέσα στους επόμενους έξι μήνες, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση της Ernst & Young, ενώ τα δύο τρίτα δηλώνουν αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές και τις επιδόσεις τους. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόλις 22 από τις 294 Τράπεζες που συμμετείχαν στην εξαμηνιαία μέτρηση του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού βαρόμετρου, είπαν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους μετά την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού τους από την ΕΚΤ, ενώ 43 ακόμα είπαν ότι ενδέχεται να χρειαστεί να κάνουν το ίδιο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η οικονομική δραστηριότητα επιταχύνθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής δραστηριότητας "Chicago Fed" και ο οποίος βελτιώθηκε στο 0,21. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα ανέλθει στο 0,20.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο στην Αμερικανική αγορά. Οι πωλήσεις παλαιών, όχι νεόκτιστων, κατοικιών, αυξήθηκαν 4,9% και ανήλθαν στα 4,89 εκατομμύρια συμβόλαια (στο 12μηνο), σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης κτηματομεσιτών National Association of Realtors. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη άνοδο, της τάξης περίπου του 1,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1266,07 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1271,87 (-2,61%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1270,38 μονάδες με απώλειες 2,72%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, προσγειώθηκε στα 105,5 εκατ. από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΥΡΩΒ). Έξι τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ) απέσπασαν το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο τίτλος της Intralot δεν ήλθε σε επαφή με το "κόκκινο". Αντίθετα, δεν ακούμπησαν το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, EEE, Eurobank Properties, Eurobank, Jumbo, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Viohalco και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, MIG, Jumbo.

Χαμηλότερα του 25αρη, κινητικότητα σε Κυριακίδη και Lamda Development (από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 35.294.117 νέων μετοχών, σε αναλογία 0,794691552779231 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 4,25. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 27/6/2014 έως και 11/7/2014 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίζεται από 27/6/2014 έως και 7/7/2014).

Επίσης, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΛΓΕΚΑ, τέταρτη ανοδική για την Sato, στα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τίτλος της ΓΕΔ, επαναπροσεγγίζουν τα ιστορικά χαμηλά οι Αττικάτ και Alco, ενώ σημαντικός αριθμός τίτλων από εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, συνεχίζει να σημειώνει ημερήσιες απώλειες εντυπωσιακά δυσανάλογες με τον όγκο των ημερήσιων συναλλαγών (!)

--ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και σημαντικές πιέσεις στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.224 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.464, 6.959 για τον Ιούλιο, 72 για τον Αύγουστο και 433 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 411,75) κινήθηκε μεταξύ 407,75 και 420 μονάδων και έχοντας σχετικά καλύτερη συμπεριφορά γύρισε σε υπερτίμηση 0,20%.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (961), ΔΕΗ (467), Alpha Bank (2.543), Εθνική (4.691), Πειραιώς (1.890), ΟΠΑΠ (212), MIG (365), Eurobank (623), Ελ. Πετρέλαια (121), ΓΕΚ (154), Μυτιληναίο (176), Ελλάκτωρα (168), ΕΥΔΑΠ (210).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE παρέμεινε στο 37% ενώ ο συνολικός όγκος ήταν στα 892 δικαιώματα, (812 δικαιώματα αγοράς και 80 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (101.230.157 τεμ.), Εθνική (1.209.039 τεμ.), Πειραιώς (18.903.092 τεμ.), Eurobank (7.042.305 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v