Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διολίσθηση κάτω από τις 1.150 μονάδες

Βαραίνει το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επιμένουν οι πωλητές και στο ΧΑ. Χαμηλότερα και των 1.150 μονάδων ο ΓΔ, απώλειες μέχρι τις 155 μον. για τον τραπεζικό δείκτη. Μέτριος ο τζίρος. Στις 26/42 οι ανοδικές-καθοδικές μετοχές.

Πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη με το βλέμμα στην Ουκρανία, διευρύνονται οι απώλειες στο Χ.Α., με τους πωλητές να στέλνουν την αγορά χαμηλότερα και των 1.150 μονάδων μετά την πρώτη, μία και, ώρα της συνεδρίασης.

Λιγοστός και μέτριος μεν ο τζίρος, δεν ξεπερνούσε τα 12,5-12,6 εκατ. ευρώ (λίγο πριν από τις 11:50), από τα οποία σχεδόν το 62% στις τράπεζες και με τον ΟΠΑΠ να έχει κάνει τις περισσότερες συναλλαγές για τις μετοχές εκτός των 4 τραπεζικών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως δεν αναμένονται σύντομα θεαματικές ανοδικές ανατροπές και όσο παραμένει στο... κόκκινο η κατάσταση στην Ουκρανία, το θερμόμετρο στις σχέσεις Ουάσιγκτον, Βρυξελλών, Βερολίνου με τη Μόσχα θα δείχνει... ζεστές θερμοκρασίες.

Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται περισσότερα για τη συνεδρίαση του ΟΗΕ σχετικά με την κατάρριψη του Boeing, και ενώ συνεχίζεται η εκατόμβη νεκρών στα παλαιστινιακά εδάφη, με τον διεθνή Οργανισμό να απευθύνει... εκκλήσεις, γεγονότα που διατηρούν τη χαμηλή πτήση των περισσότερων ευρωχρηματιστηρίων. Ενδεικτικά, λίγο νωρίτερα στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX βουτούσε περισσότερο από 1% προς τις 9.620 μονάδες. Θυμίζω πως ο δείκτης διορθώνει από τα τελευταία ιστορικά υψηλά των 10.050,98 μονάδων.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον το Χ.Α. δύσκολα μπορεί να κινηθεί κόντρα, να αυτονομηθεί ανοδικά καθώς λείπουν προσώρας και οι εσωτερικές αφορμές.

Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούσαν πιθανότερο το σενάριο ενδεχόμενης αναστροφής και του ελληνικού χρηματιστηρίου που θα εντασσόταν στο πλαίσιο ευρύτερης κίνησης επανόδου των διεθνών χρηματιστηρίων εάν και όποτε το επιτρέψουν οι εξελίξεις και οι συνθήκες.

Προς το παρόν οι αγοραστές δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να κυνηγήσουν τιμές σε ανώτερα επίπεδα, οι πωλητές βρίσκουν -μέχρι τώρα- αγοραστές σε σχετικά λογικές τιμές που εν πάση περιπτώσει δεν απέχουν και πολύ από αυτές της 10ης Ιουλίου. Το σημαντικό είναι πως ακόμη και τώρα το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών γίνεται στα όρια της δεύτερης στήριξης της αγοράς και σε σχετική απόσταση από τα χαμηλά στις 19-20 Μαΐου, που παραμένουν και οι ελάχιστες τιμές για το 2014. Βλέπουμε δηλαδή πως παρά τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία, τις αρνητικές εξελίξεις, τη συνέχεια μετά τη μεγάλη βουτιά του 3ημέρου (8-10/7) από τις 1.250 μονάδες το Χ.Α. δεν έχει χάσει παντελώς την τεχνικότητά του, τον συγχρονισμό του, παραμένοντας εγκλωβισμένο σε ένα εμφανές πλαγιοκαθοδικό κανάλι που μέχρι τώρα ξύνει χαμηλά μηνός, αλλά όχι 3μήνου. Ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κίνηση των βασικών δεικτών με βάση τους ΚΜΟ των 30 και 90 ημερών.

Σταθερές οι πωλήσεις στις τράπεζες, αλλά με τρόπο που οι εντολές εκτελούνται έως την περιοχή των 155 μονάδων (για τον κλαδικό δείκτη) με τη μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί μέχρι τα 2,43 ευρώ, της Πειραιώς μέχρι το 1,51 και τις Alpha Bank, Eurobank σε κάπως καλύτερη κατάσταση. Ειδικότερα στη μετοχή της τελευταίας κάποιες εντολές αγοράς ενεργοποιήθηκαν από τα χαμηλά ημέρας του 0,345 ευρώ, που είναι και μία καλή τεχνική τιμή - βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Τεχνικά, θα ήθελα να παραπέμψω και στην κατατοπιστική προσέγγιση του Γιώργου Α. Σαββάκη στις 18 Ιουλίου «γιατί δεν πείθει η επάνοδος των αγοραστών» για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα όσον αφορά τιμές - στηρίξεις και τάση μετοχών - δεικτών.

Υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές στη μετοχή της Ελλάκτωρ προς τα 3,78 ευρώ θυμίζοντας πως από αύριο εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της θυγατρικής ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ. Αναπόφευκτες κατά συνέπεια από αύριο και οι συγκρίσεις τόσο με την Τέρνα Ενεργειακή όσο και με τις εταιρείες του κλάδου που λιγότερο ή περισσότερο εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας.

Αντιθέτως με αγοραστές η ΜΕΤΚΑ ενισχύεται μέχρι τα 12,39 ευρώ, ενώ στα 3,43 ευρώ κερδίζει έδαφος η ΓΕΚ Τέρνα. Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών και στις μετοχές των Folli Follie Group, Marfin Investment Group, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ενώ στον Τιτάνα αγορές γίνονται μέχρι τα 22,71 ευρώ.

Στις 1.062 μονάδες ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με ακόμη πιο μέτριες συναλλαγές σε μετοχές των MLS, Fourlis, Υγεία και μικρή αντίδραση για τη μετοχή της Attica Bank μέχρι το 0,158 ευρώ.

Λίγο πριν από τις 11.55 η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφωνόταν στο 26/42 με σημαντικά κέρδη για τις μετοχές των Ευρωσυμβούλων, ΕΒΖ, Lamda Development.

Σημειώνεται πως μετά από σχετική απόφαση (18/7) εγκρίθηκε η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 35.294.117 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Lamda Development, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v