Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί δεν πείθει η επιστροφή των αγοραστών

Γιατί η πενθήμερη άνοδος δεν πείθει και πού θα παιχτεί η επόμενη μάχη. Κλειδί για ακόμα μία φορά η αξία των συναλλαγών, ποια τα τεχνικά επίπεδα για τις επόμενες συνεδριάσεις και ο σημαντικός ρόλος του τραπεζικού κλάδου.

ΧΑ: Γιατί δεν πείθει η επιστροφή των αγοραστών

H τραυματισμένη εικόνα της αγοράς μετά και τις πέντε ανοδικές συνεδριάσεις δείχνει να επουλώνεται ελαφρώς. Η σημαντική μείωση όμως της αξίας των συναλλαγών στις ανοδικές συνεδριάσεις αποδυναμώνει την ανοδική φορά και δεν αποτελεί ισχυρό καταλύτη για αλλαγή στη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Οι πέντε σερί θετικές συνεδρίες δημιούργησαν κέρδη 3,3% στον Γενικό Δείκτη, ενώ οι πωλητές στο δικό τους πενθήμερο σερί είχαν -8,4%. Ειδικά χθες, η καθαρή αξία διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, οπότε η σπουδαιότητα του τελικού θετικού προσήμου στον Γενικό Δείκτη μειώνεται.

Οποιαδήποτε κίνηση που θα συνοδευτεί από αξιοσημείωτη αύξηση των συναλλαγών θα επικρατήσει στις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ το πιθανό εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη θα είναι οι 1.140 μονάδες στον αρνητικό πόλο (χαμηλό στις 10/7) και οι 1.220 μονάδες στον θετικό.

Κινήσεις εκτός του παραπάνω εύρους, αν δεν υπάρξουν συναλλαγές άνω των 150 εκατ. ευρώ, θα είναι έκπληξη.

Τα επόμενα κρίσιμα τεχνικά νούμερα

Η εξέλιξη των συναλλαγών θα καθορίσει και τη συνέχεια στην αγορά. Στα θετικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι, αν και η πτωτική κίνηση οδήγησε χαμηλότερα, στις 1.175 μονάδες ενδοσυνεδριακά, οι αγοραστές αντέδρασαν και έκλεισαν τον δείκτη πάνω από τις 1.185 μονάδες.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Βραχυπρόθεσμα, μετά την επιστροφή σε ανώτερα επίπεδα των 1.180 - 1.185 μονάδων που συμπίπτουν και με τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, αν οι όγκοι συναλλαγών αυξηθούν, τότε η άνοδος μπορεί να κινηθεί έως τις 1.220 μονάδες, ενώ αρκετά πιο δύσκολη θα είναι η ζώνη των 1.250.

Διαφορετικά, η απώλεια των 1.180 μονάδων και ειδικά αν συμβεί με αυξημένες συναλλαγές, θα φέρει στο προσκήνιο επόμενη ζώνη, που είναι το όριο στις 1.130 μονάδες, ενώ υπό κάποιες συνθήκες και το χαμηλό της 30ής/1/2014 στις 1.115 μονάδες είναι επίπεδο στήριξης. Ωστόσο, η ουσιαστική στήριξη του Γ.Δ. είναι στις 1.063 μονάδες, χαμηλό του δείκτη για το 2014.

H τεχνική εικόνα του FTSE 25

H τεχνική εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να αποτελεί προπομπό στην πορεία του Γενικού Δείκτη, «παίζοντας» χθες γύρω από την περιοχή των 380 μονάδων.

Οι 400 - 405 μονάδες αποτελούν τις πρώτες ισχυρές αντιστάσεις, ενώ το χαμηλό των 365 που επιβεβαιώθηκε τόσο στις 10/7 όσο και στις 30/1 είναι το κατώτερο σημείο που θέλει προσοχή.

Ο FTSE 25

Ψηλότερα, η ζώνη των 420 μονάδων, με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, μοιάζει ανέφικτη. Διαφορετικά, οποιαδήποτε αδυναμία διατήρησης των 365 μονάδων φέρνει στο προσκήνιο το χαμηλό έτους στις 341 μονάδες (19/5).

Ο τραπεζικός δείκτης στο προσκήνιο

Τέλος, η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη έχει την πλέον βαρύνουσα σημασία για την ευρύτερη αγορά. Ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει του Γενικού Δείκτη από την αρχή της εβδομάδας και αυτή η τάση θα πρέπει να διατηρηθεί, προκειμένου να φτάσει το πρώτο όριο των 1.220 μονάδων.

Τεχνικά, το πρώτο τεστ θα είναι στη ζώνη των 165 μονάδων, ενώ οι 175 στη συνέχεια θα είναι σαφώς πιο δύσκολο task. Στο πτωτικό σενάριο, ο δείκτης των τραπεζών πριν από το χαμηλό των 142 μονάδων στις 19 Μαΐου που παρέχει ισχυρή στήριξη, είχε βρει στήριξη στις 153 μονάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v