Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει το ΧΑ με τον FTSE 25 στη «ζώνη» των 280 μονάδων. Υπεραποδίδουν Πειραιώς, Τιτάν. Με θετικό πρόσημο MIG, ΟΤΕ, Μυτιληναίος. Πτώση για Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ. Στο επίκεντρο το triple witching στα παράγωγα.

Πτωτικά κινείται από τις 12.50 έχει γυρίσει το Χ.Α. προετοιμάζοντας το κλείσιμο της σειράς παραγώγων σε λίγη ώρα. 
 
Σχετική κινητικότητα στο ΧΠΑ με αρκετά συμβόλαια να κλείνουν στα επίπεδα των 280 μονάδων, ενώ ορισμένα για τον επόμενο μήνα πωλούνται έως 0,50% χαμηλότερα προς τις 275 μονάδες. Πρόκειται για φυσιολογικές- αναμενόμενες κινήσεις αντιστάθμισης για τη συνέχεια δεδομένων της πολιτικής ρευστότητας και της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις προς τον πρώτο μήνα του 2015.
 
Ούτως ή άλλως πρόκειται για περιορισμένης έκτασης κινήσεις, σε μία ρηχή αγορά και σε μία συνεδρίαση με υποτονικές συναλλαγές. Λίγο πριν από τις 13.30 ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 33 εκατ. ευρώ από τα οποία το 49% στις τράπεζες και περί τα 7 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. 
 
Σε σχετικό θέμα του Euro2day αναφέρεται πως σύμφωνα με το Reuters υπάρχει σχέδιο που συζητείται για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε ποσοτική χαλάρωση. Ζητείται από τις χώρες του Νότου να πάρουν προβλέψεις για να καλύψουν ενδεχόμενες ζημίες. Οπως αναφέρεται, το ασφάλιστρο κινδύνου αφορά και την ΤτΕ και τις ελληνικές τράπεζες. 
 
Τα τελευταία λεπτά οι απώλειες για τον κλαδικό δείκτη διευρύνονται, ξεπερνούν το 1% με τον Τρ.Δ. να διορθώνει και πάλι προς τις 102 μονάδες. Με απώλειες 3,80% για τη μετοχή της ΕΤΕ στα 1,52 ευρώ, χαμηλότερα κατά 2,94% για την Alpha Bank στα 0,495 ευρώ, στα 0,212 ευρώ υποχωρεί η Eurobank, ενώ- μέχρι τώρα- εξαιρείται η Πειραιώς. 
 
Η πίεση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου επηρέασαν σχεδόν άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας, με τη ΔΕΗ από τα 6,31 να υποχωρεί προς τα 6,02 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ από τα 9,54 στα 9,11 ευρώ, ενώ κρατάει ο ΟΤΕ. 
 
Με απώλειες Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ/Τέρνα, ΜΟΗ, ΟΛΠ, Grivalia, ΤΕΝΕΡΓ, FF Group, EXAE, METKA κ.α. 
 
Ανοδικά συνεχίζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στα επίπεδα των 9.855 μονάδων (0,45%), ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία ενισχύεται στο ανώτερο σημείο των τελευταίων 8 ετών.

Με θετικό πρόσημο λοιπόν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προφανώς σε μία προσπάθεια καλού κλεισίματος του 2014.

Το κλίμα που επικρατεί εκτός συνόρων διευκολύνει τους χειρισμούς (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών που επιδιώκουν το κλείσιμο του Δεκεμβρίου στα συμβόλαια του FT 25 πέριξ των 282-284 μονάδων. Στα ίδια επίπεδα ο δείκτης και στην υποκείμενη αγορά, χωρίς πολλές πράξεις, ενώ λιγοστές είναι και στα ΣΜΕ επιμέρους μετοχών του δείκτη.

Η μετοχή της Επιχείρησης κινείται πτωτικά και καταγράφει την υψηλότερη εβδομαδιαία απόδοση έναντι 12,81% του ΟΠΑΠ και 7,67% του ΟΤΕ.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ εφικτός θεωρείται ο στόχος των 7 ευρώ (εάν τραβήξει η αγορά), ενώ για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ όσο διατηρούνται πάνω από τα 9 ευρώ έχουν περιθώριο περαιτέρω κίνησης. Περισσότερες συναλλαγές σε ΟΤΕ, ακολουθούν ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Στα 9,43 έως 9,10 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ μετά τη χθεσινή θεαματική κίνηση, στα 5,42-5,18 του Μυτιληναίου. Για τη μετοχή της πρώτης η Eurobank Equities χαμηλώνει τον πήχη στα 11,60 από 13 ευρώ προηγουμένως.

Θυμίζω πως η ίδια χρηματιστηριακή χαμήλωσε εχθές τον πήχη για την ΤΕΝΕΡΓ στα 2,23 από τα 5 ευρώ διατηρώντας ωστόσο σύσταση αγοράς. Στα 2,29 ευρώ υποχωρεί η μετοχή, στα 2,16 σταθερή η ΓΕΚ/Τέρνα.

Στα 15,2 ευρώ η μετοχή της CC HBC, αλλά με μόλις 1.445 τεμάχια ενώ μόλις 472 είχαν γίνει την ίδια ώρα στην Grivalia.

Από τη μεσαία κατηγορία, νέες απώλειες για την ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ στα 0,715, -6,39% για τα Ελληνικά Καλώδια στα 0,68, συνεχίζεται η ταλαιπωρία της Attica Bank στα 0,048 ευρώ, στα 1,55 η Frigoglass και στα 3,20 ο Fourlis.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v