Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοιγμα με «πυροβολισμούς» των πωλητών

Πτωτικό ξεκίνημα στο ΧΑ, που έχασε προς στιγμήν τις 800 μονάδες, με τις τράπεζες να είναι στο επίκεντρο. Αρχική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και των προθέσεων της Κουμουνδούρου κάνουν οι επενδυτές. Ανοδικά η αποδόσεις του 10ετους στο 8,99%.

Συνεδρίαση πρόκριμα για τη βραχυπρόθεσμη τάση η σημερινή, πρώτη μετεκλογική, με την αγορά να κοιτά και προς τη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου.

Στα πρώτα λεπτά η αγορά υποχώρησε έως και 5% κάτω από τις 800 μονάδες, στις 791, με ρευστοποιήσεις άνω του 12% στις τράπεζες (Alpha Bank, Πειραιώς) και διψήφιες απώλειες για την ΕΤΕ. Στο όριο του 10% η πτώση για ΟΤΕ, ενώ το σύνολο των blue chip καταγράφει απώλειες. Παράλληλα το 10ετές ομόλογο δέχεται πιέσεις με αποτέλεσμα η απόδοση να ανεβαίνει 22 μονάδες βάσεις στο 8,99%.

Μετά από περίπου είκοσι λεπτά ωστόσο οι αγοραστές αντεπιτέθηκαν περιορίζοντας τις απώλειες στο 3 - 3,5%. με τα μεγαλύτερα χτυπήματα να δέχεται η Πειραιώς.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδιδε:

Υπό τον απόηχο των εξελίξεων η πρώτη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, με το ευρώ να έχει υποχωρήσει κοντά στα χαμηλά 11ετίας, τον γερμανικό τύπο να τηρεί εύλογα στάση αναμονής και τα «ξένα σπίτια» να περιμένουν τον σχηματισμό κυβέρνησης, κυρίως όμως την πρώτη εκδήλωση προθέσεων από την Αθήνα και τους δανειστές.

Στην περιοχή των 840 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ένα διήμερο προεξόφλησης που απέφερε ικανοποιητικές -έως και διψήφιες- αποδόσεις. Στις 266,40 μονάδες ο FT 25, στην περιοχή των 96 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης.

Κλειδώνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ (και πιθανή ψήφο ανοχής από το Ποτάμι), σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, την ώρα που παίζουν αρκετά ονόματα για υπουργοποίηση. Η αγορά ήθελε εξαρχής «κυβερνήσιμη επαύριον», κυρίως δε την ταχύτερη δυνατή επικοινωνία και αρχή διαλόγου μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών, του Βερολίνου.

Κατ' αρχάς, προϋπόθεση που σε γενικές γραμμές φαίνεται να επιτυγχάνεται, μένει όμως να αποτυπωθεί (και) στο ταμπλό, πώς υποδέχεται (η αγορά) το νέο σχήμα και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν καίριες θέσεις σε υπουργεία άμεσου ενδιαφέροντος (των δανειστών). Το θέμα του ΠτΔ είναι επίσης ένα δεύτερο προαπαιτούμενο, καθώς θα φανεί η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική πιο διευρυμένων πολιτικών, κυρίως όμως αυτό που απασχολεί (την αγορά) είναι η στάση ξένων - Αθήνας.

Θα βοηθήσω να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση φέρεται να έχει πει ο Μ. Σουλτς, επιφυλακτικός ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, «μαστίγιο και καρότο» (όπως σημείωνε ο Στρατηγικός Αναλυτής/Δημήτρης Κοντογιάννης) από την πλευρά της ΕΚΤ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονταν νωρίτερα αρχικά ικανοποιημένοι, πλην όμως περιμένουν να δουν την πρώτη αντίδραση των λεγόμενων αγορών. Τα έως σε διψήφια ποσοστά κέρδη που σημειώθηκαν στο προεκλογικό διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής είναι μία καλή αφορμή για να επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί μεγαλύτερο μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων στην αρχή ή στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η προεξόφληση της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αμβλύνει τις όποιες κινήσεις πώλησης/short (με σημείο αναφοράς προς τις 255-258 μονάδες), καθώς στην αγορά η πρωτιά είχε σε μεγάλο ποσοστό ενσωματωθεί από σημαντικό τμήμα των ενεργών -κυρίως βραχυπρόθεσμων- επενδυτών.

Τεχνικά η αδυναμία του Γ.Δ. να υπερβεί τη σημαντική περιοχή των 850 μονάδων έχει θέσει από την Παρασκευή ήδη το πρώτο σημείο αντίστασης που θα πρέπει να διασπασθεί ανοδικά - πειστικά για να έχει ισχύ το ενδεχόμενο της συνέχισης της βραχυπρόθεσμης κίνησης.

Εύλογη η προσοχή που δίνεται από τις ξένες αγορές σε όσα διαδραματίζονται στην ελληνική, κι οι πρώτες κινήσεις που παρατηρούνται ήδη σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο συνάλλαγμα και σταδιακά στην αγορά ομολόγων κυρίως των χωρών του ευρωΝότου μας προϊδεάζουν για την αρχή της σημερινής συνεδρίασης. Και βλέπουμε για τη συνέχεια...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v