Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εκρηκτικό ξεκίνημα για τράπεζες-blue chip

Μέ άνοδο 7% το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη και κέρδη έως 15% άρχισε η συνεδρίαση. Οι κινήσεις από τα «ισχυρά χέρια» και τα όρια μεταβολής των δεικτών. Ρόλος-κλειδί για τον τραπεζικό κλάδο. Στο ραντάρ της αγοράς και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Σήμερα Τρίτη καταθέτει η κυβέρνηση τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις (και) το Χ.Α. θα εξακολουθήσει να κινείται στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Από τα πρώτα λεπτά εκδηλώνεται αγοραστικό κρεσέντο. Ανοδος 7% για το Γενικό Δείκτη με τις ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank και Alpha να κερδίζουν 10% έως 15%. Ακολουθούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με άνοδο άνω του 7%.

Νωρίτερα το Euro2day.gr έγραφε:

Εβδομάδα (και) ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, της έκθεσης της ΤτΕ, όπου στο τέλος της, την Παρασκευή, περιλαμβάνεται η ψήφιση της νέας συμφωνίας από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Εβδομάδα μεστή εξελίξεων και σημαντικών διεργασιών σε όλους τους τομείς, εντός και εκτός συνόρων, με τις ξένες αγορές σε κινητικότητα εχθές, ημέρα αργίας για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το πετρέλαιο έριξε τη Wall Street, υποχώρησε το ευρώ, πάνω από τα 1.200 δολάρια ο χρυσός, ράλι για τα ελληνικά ομόλογα, με διόρθωση στο 1,90 δολάριο για το ADR της ΕΤΕ στο NYSE, μετά τη θεαματική ανοδική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο τελευταίο σχόλιό μας, επιχειρήσαμε να κάνουμε μία πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων, με τη συνέχεια να αναμένεται εξίσου ενδιαφέρουσα, νευρική κι ευμετάβλητη.

Αυξάνονται οι ελπίδες για συμφωνία και λόγω της απόφασης για τηλεδιάσκεψη σήμερα Τρίτη, εκτιμούν οι Financial Times, καθώς η ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να υποβληθεί άμεσα στους δανειστές είναι η τελευταία εκκρεμότητα στην απόφαση των 18 εταίρων για επέκταση του προγράμματος και πέραν του Σαββάτου, δηλαδή της 28ης Φεβρουαρίου.

Στο Χ.Α. αλλά και στις αγορές ομολόγων, παραγώγων έχουν αυξηθεί τα πονταρίσματα για την επίτευξη (ή μη) της συμφωνίας, ορισμένα ισχυρά χέρια καθιστούν προφανείς τις διαθέσεις τους στις τελευταίες συνεδριάσεις με την αγορά σταθερά στην ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, είναι αυτός που κυρίως επηρεάζεται από την ασφυξία ρευστότητας αλλά και από την προοπτική επαναιμοδοσίας από την ΕΚΤ.

Στις 250-255 μονάδες ο FT 25, στις 792 ο Τραπεζικός, που την προηγούμενη εβδομάδα ενισχύθηκε 12,15%, αλλά μετρά απώλειες 17,58% από την αρχή του έτους.

Κατά γενική εκτίμηση ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί είναι αυτός που θα δώσει είτε το έναυσμα για έναν νέο κύκλο αντίδρασης με τον Γ.Δ. να βλέπει πάνω από τις 900 μονάδες, είτε άλλη μία φάση διόρθωσης προς την περιοχή των 820 και των 790 μονάδων.

Τεχνικά για τον FT 25, μετά και το κλείσιμο της σειράς Φεβρουαρίου την Παρασκευή, οι αγοραστές/long έχουν ανεβάσει τον πήχη με αιχμή τις τράπεζες, με συνέπεια να έχουν ανέβει και τα επίπεδα στήριξης για τους πωλητές/short.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), για τον τραπεζικό κλάδο οι 950 μονάδες είναι η κοντινότερη αντίσταση στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο. Ο κλάδος είναι ουσιαστικά ο πιο ωφελημένος εάν και εφόσον η ΕΚΤ ξανακάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα, ενώ τα 11 δισ. περίπου (του ΤΧΣ) θεωρούνται επαρκές... μαξιλάρι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v