ΧΑ: Ξαφνικό «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη

Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 545 μονάδων. Ανοδος υψηλότερη του 4% για ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Folli Follie. Στο κόκκινο κινούνται ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Μέτριος ο τζίρος.

Ενισχύεται η αντίδραση στο ΧΑ, με αφορμή και το "γύρισμα" των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (κυρίως του DAX), αποτέλεσμα και της θετικής εικόνας νωρίτερα των futures των Dow Jones και S&P 500.

Το άξιον αναφοράς είναι πως το 2,05% του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 545 μονάδες εξελίσσεται την ώρα που οι αγρότες κλιμακώνουν τις ενέργειές τους και στη Βουλή αναμένεται απόψε το βράδυ "σκληρό ροκ" μεταξύ Τσίπρα- Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την εικόνα του ΧΑ, ειδικότερα της πλειονότητας των μετοχών του FT 25, σε μία καθαρή κίνηση προεξόφλησης μέτριου κόστους. Στα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος λίγο πριν τις 16:00, με το 62% στον τραπεζικό κλάδο και τα 10,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την Alpha Bank σηματωρό, αλλά οδηγό σε αυτή τη φάση την Εθνική, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιό μας.

Στις ενθαρρυντικές ενδείξεις από τη μέχρι τώρα συνεδρίαση, η επιβεβαίωση των σημαντικών στηρίξεων στην αρχή της συνεδρίασης, όταν στις 23 από τις μετοχές του δείκτη κυριαρχούσαν οι πωλητές, η ανθεκτικότητα συγκεκριμένων blue chips όπως των Jumbo, Lamda Development ή Folli Follie, στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, η ανθεκτικότητα της Εθνικής και στη συνέχεια η επιβεβαίωση της τεχνικότητας της μετοχής με φορά πάνω από το 0,258 ευρώ.

Ενθαρρυντική ένδειξη είναι ακόμη η διάχυση της ρευστότητας σε blue chips των Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛ.ΠΕ κ.ά., με ενίσχυση των αγοραστών σταδιακά την τελευταία ώρα.

Της υποκείμενης αγοράς είχε προηγηθεί αυτή των Παραγώγων, με τα Συμβόλαια της ΕΤΕ και του FT 25 να "γυρίζουν" σε premium αρκετά νωρίτερα από τους βασικούς δείκτες στην αγορά μετοχών.

Ισχυροποιούνται οι κινήσεις στον Μυτιληναίο πάνω από τα 3 ευρώ, στα FF Group στα επίπεδα των 14 ευρώ, στα 7,10 ευρώ για την Αεροπορία Αιγαίου κ.α.

Κατά 0,32% υψηλότερα πριν λίγο στις 9.767 μονάδες ο DAX, θυμίζοντας πως αρχικά είχε υποχωρήσει προς τις 9.563 μονάδες.

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε πως ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μειώνονται οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στο Χ.Α.

Με τα futures της Wall Street να παραπέμπουν σε άνοιγμα, με οριακή διακύμανση για τους δείκτες Dow Jones και S&P500, φαίνεται πως επιχειρείται να σταθεροποιηθούν οι αγορές, με ενδεικτική τη διαμόρφωση του DAX στις 9.700 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα εδώ και περίπου μία ώρα στο Χ.Α., με τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες να μειώνονται καθώς ο Γενικός Δείκτης από τις 524,01 κέρδισε σταδιακά έως 8 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών να επανέρχεται στην περιοχή των 40 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την Alpha Bank σηματωρό αλλά την Εθνική να διαμορφώνει τάση, σε αυτή τη φάση της αγοράς. Άλλωστε σε αυτές τις δύο μετοχές επικεντρώνεται τις τελευταίες ημέρες η προσοχή επενδυτών και παικτών, κάτι που αποτυπώνεται στην αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και στον συγκριτικά υψηλό τζίρο.

Ειδικότερα σήμερα, το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στη μετοχή της ΕΤΕ, καθώς είναι αυτή όπου διαμορφώνονται άξιες αναφοράς αντιστάσεις στο εύρος του 0,241 έως 0,257 ευρώ.

Πάνω από 7 εκατ. ευρώ ο τζίρος στη μετοχή της ΕΤΕ (στις 13:50), με τους αγοραστές να ανεβάζουν τον πήχη σταδιακά μετά τις 13:30 φτάνοντας μέχρι το 0,257 ευρώ, δηλαδή οριακά χαμηλότερα από την κρίσιμη τιμή του 0,258 ευρώ. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως σήμερα η ΕΤΕ, μετά από καιρό, περνά ένα συγκρατημένα πιο αισιόδοξο μήνυμα πως η αγορά μπορεί να «ξύνει πυθμένα».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v