Πώς ήλθαν τα κάτω… πάνω στο Χρηματιστήριο

Αξιοπρόσεκτο το «μεροκάματο» για τους τολμηρούς traders στη σημερινή συνεδρίαση. Οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν και ο ρόλος των τραπεζών. Πώς εξηγούν το γύρισμα οι αναλυτές. Η «κόντρα κίνηση» στα ομόλογα και οι προσδοκίες για την αξιολόγηση.

Συνεδρίαση δύο όψεων, η δεύτερη της τελευταίας χρηματιστηριακής εβδομάδας, του πρώτου μήνα, στο Ελληνικό Χρηματιστηρίου, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν να "οδηγήσουν την κούρσα" και τους αγοραστές να κάνουν ένα περίπου εντυπωσιακό "come back", μετά τις 14.25, όταν και ο Δείκτης του Χ.Α. γύρισε σε θετικό πρόσημο και το διατήρησε μέχρι τέλους, τερματίζοντας την συνεδρίαση κοντά στο άνω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης.

Εννοείται ότι για τους θαρραλέους traders που τοποθετήθηκαν κοντά στα χαμηλά ημέρας, η σημερινή συνεδρίαση επεφύλαξε αξιοπρόσεκτο "μεροκάματο".

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, μετά τις αξιοπρόσεκτες χθεσινοβραδινές απώλειες της Wall Street και το κλείσιμο των δεικτών του NYSE, στα χαμηλά ημέρας, την σκυτάλη της πτώσης παρέλαβαν τα Ασιατικά Χρηματιστήρια, για να ακολουθήσει, σχετικά, επιφυλακτικότερα και η Ευρώπη, με "άλλοθι" της σημερινής υποχώρησης, την νέα υποχώρηση του Πετρελαίου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των $30.

Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους να ξεκινούν με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).

Πολύ γρήγορα ο Γενικός Δείκτης "είδε" το χαμηλό ημέρας των 524,01 μονάδων (-2%), ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υποχωρούσε μέχρι τις 38,95 μονάδες (-4,04%).

Τις μεγαλύτερες πρωινές απώλειες σημείωναν οι Πειραιώς (μέχρι τα 0,152 ευρώ, -6,75%), Εθνική (0,244 ευρώ, -5,49%), Alpha Bank (1,72 ευρώ, -4,44%), Eurobank (0,69 ευρώ, -4,43%), ΟΛΠ (12,04 ευρώ, -4,97%), ΟΤΕ (7,42 ευρώ, -4,38%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,25 ευρώ, -4,58%), ενώ με μικρότερες απώλειες ακολουθούσαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι από τους τίτλους του 25αρη, μόνο η Grivalia δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά την "εξέθεσαν" οι τελικές δημοπρασίες που την έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,66%.

Μετά την καταγραφή των χαμηλών ημέρας, η επιστροφή των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων σε θετικό πρόσημο και το "come back" του Πετρελαίου στο "πράσινο" και υψηλότερα των $30, έδωσαν "δικαίωμα λόγου" στους ελάχιστους αγοραστές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο να ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας, αλλά και να φθάσει να καταγράφει κέρδη έως 2,52%, για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σχετικά χαμηλότερα.

Παρά την επικράτηση των αγοραστών, μετά το μέσον της συνεδρίασης, ο ορισμός της απόλυτα κόντρα κίνησης, ήλθε από την Αγορά ομολόγων, όπου η απόλυτη επικράτηση των πωλητών, έφερε σε νέα υψηλά τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων (2ετες 14,13%, 5ετες 11,57% και 10ετες 9,56%) και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Το τελικό κλείσιμο και από το τεμπλώ του 25αρη, βρήκε με τα μεγαλύτερα κέρδη τους Alpha Bank (+5%), Folli Follie Group (+5,66%), Πειραιώς (+5,52%), Ελ. Πετρέλαια (+6,04%) και Μυτιληναίο (+5,66%).

Αδυναμία, στο να ακολουθήσουν την αντίδραση, εκτός της Grivalia, επέδειξαν οι: ΕΥΔΑΠ (-2,28%), Μέτκα (-0,29%), Jumbo (-0,31%), ενώ αμετάβλητος τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος του ΟΤΕ.

Στην αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών και σε τεχνικού τύπου αντίδραση, απέδωσαν το σημερινό κάτω - πάνω του Δείκτη, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, όμως τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων δεν επιτρέπουν περισσότερο από συγκρατημένη αισιοδοξία.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση αιφνιδίασε αρνητικά, όσους στο ξεκίνημα "στοιχημάτιζαν" σε κίνηση προς σαφώς "νοτιότερα" επίπεδα και μερικοί από αυτούς, στην συνέχεια, αναγκάστηκαν να "κυνηγήσουν" τις τιμές, ανεβάζοντας στροφές στην τάση.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παρά την σημαντική μεταβλητότητα, ο τζίρος παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα βλέμματα των εγχώριων παικτών θα στραφούν στη Βουλή όπου ξεκινάει η συζήτηση για την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, αλλά και στο βραδινό κλείσιμο της Wall Street, με τους ημερήσιους traders να αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους "day by day".

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων παραγόντων της Αγοράς, στο Χ.Α. θα συνεχίσει να επικρατεί νευρικότητα και υψηλό volatility, το δεύτερο με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ στις προτιμήσεις των εγχώριων παικτών θα βρεθούν και οι τίτλοι του 25αρη, που έχουν υποστεί τις σημαντικότερες απώλειες από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία συνέχιση της αντίδρασης μέχρι τις 560 μονάδες, ανοδική διάσπαση των οποίων, σε συνδυασμό με το "short covering", μπορεί να δώσει κίνηση ως το πρώτο "gap" των 588,74 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει όλα τα μέτωπα μέχρι το Καθολικό Πάσχα (27/3), καθώς η ΕΚΤ θα δρομολογήσει νέο πλαίσιο παρεμβάσεων στις Αγορές, όπως δεσμεύθηκε στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Draghi την περασμένη Πέμπτη, πράγμα που δεν φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,39%), η υπέρβαση των 151 μονάδων, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τις 156 και σε υπέρβαση προς τις 165 μονάδες. Κοντινή στήριξη οι 147 μονάδες και αμέσως επόμενες οι 144 και 141 μονάδες. Κίνηση χαμηλότερα των 144 μονάδων, απαιτεί άμεσο κλείσιμο των λίγων "long" θέσεων που άνοιξαν κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.

Από τους επιμέρους, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους, θετική αίσθηση έκανε το σημερινό +6,04% για τα Ελ. Πετρέλαια, που υπερκέρασαν τα 3,78 ευρώ και έδωσαν ένα πρώτο αγοραστικό σήμα με επόμενο στόχο τα 4,04 - 4,10 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Folli Follie Group (+5,66%), για την οποία η στήλη ειδοποίησε πως εμφανίστηκαν, μετά από πολύ καιρό, κάποιες πρώτες "εισαγόμενες" εντολές αγορών. Ο τίτλος θέλει, οπωσδήποτε, κλεισίματα υψηλότερα από την ζώνη 14,42 - 14,50 ευρώ, για να δώσει ένα πρώτο σήμα τοποθετήσεων, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα 15,50 - 15,90 ευρώ.

Το διάγραμμα της FF Group από την αρχή του έτους

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Σε σκηνικό έντονης μεταβλητότητας κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι παράγοντες που διαμορφώνουν την ψυχολογία της Αγοράς είναι θετικοί και αρνητικοί ταυτόχρονα" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Στους θετικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι δηλώσεις Ντράγκι, που για μια ακόμη φορά δηλώνει έτοιμος για νέες δόσεις ποσοτικής χαλάρωσης στην Ε.Ε., καθώς διαβλέπει τους κινδύνους του επίμονου αποπληθωρισμού.
Η απρόσμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.

Η αποδοχή της πρότασης της Cosco για τιμή 22 ευρώ/μετοχή στον ΟΛΠ, εξέλιξη που δεν είχε ωστόσο θετικό αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής (αντιθέτως, κατέγραψε απώλειες), αντανακλώντας το σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε συνέχεια ενός αξιοσημείωτου deal.

Στους αρνητικούς παράγοντες, καταγράφεται το μήνυμα του Νταβός για τις Αγορές καθώς οι περισσότεροι (του Σόρος μεταξύ άλλων) συνομολόγησαν ότι βιώνουμε νέο κύμα κρίσης. Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε για μια ακόμη φορά μήνυμα για την ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσής της στα γνωστά προαπαιτούμενα από τους Δανειστές της.

Αρνητικά καταγράφεται η συνεχιζόμενη υποχώρηση του Πετρελαίου καθώς πιθανολογείται η συντήρηση για το επόμενο διάστημα υφεσιακού σκηνικού, που δεν θα επιτρέψει ανάκαμψη στις συνθήκες ζήτησης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην ψήφιση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού νομοσχεδίου, με τις σχετικές αντιδράσεις να κλιμακώνονται.

Είναι επομένως σαφές ότι οι Αγορές θα αξιολογήσουν τις επόμενες ημέρες με εναργέστερο τρόπο τη βούληση για προώθηση Μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή θα αποτυπωθεί από την τελική μορφή των προτάσεων και τη διαδικασία έγκρισής τους από τη Βουλή.

Υπό αυτή την έννοια, ο πολιτικός κίνδυνος αναμένεται να κορυφωθεί, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για κίνηση του Γενικού Δείκτη είτε ανοδική είτε πτωτική: αισθητά πάνω από τις 560 μονάδες αν διαφανεί ότι θα συντελεστεί η ψήφιση των νομοσχεδίων και θα δρομολογηθεί η κανονικότητα στη συνέχεια. Εναλλακτικά, στο αρνητικό σενάριο, η πλαγιοκαθοδική κίνηση σε συνέχεια της διάσπασης των 500 μονάδων δύσκολα θα διακοπεί στο πρώτο επίπεδο στήριξης, καθώς θα αναβιώσουν τα σενάρια "Grexit" που όλοι γνωρίζουμε πόσο μας ταλαιπώρησαν πέρσι. Για το σκοπό αυτό, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εισηγείται και πάλι την επιτάχυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, σε χθεσινή παρέμβασή του.

Καταληκτικά, η συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση, με αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές να συμμετέχουν στην ανοδική κίνηση, προϊδεάζει ότι η κίνηση του Γενικού Δείκτη επαφίεται στις επενδυτικές κινήσεις ισχυρών χαρτοφυλακίων, που παίρνουν τη σκυτάλη από τα "αδύναμα χέρια" που κυριάρχησαν προηγουμένως.

Θα απαιτηθεί ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, συσσώρευση αρκετών ημερών για να εδραιωθεί μια "διαφορετική πορεία", που ωστόσο μπορεί να υποβοηθηθεί από την ταυτόχρονη παρουσία των Watsa, Ross και Paulson επί Ελληνικού εδάφους τις επόμενες ημέρες...

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες για Shanghai Composite (-6,42% και χαμηλά 13 μηνών) και Hang Seng (-2,48%). Αργία σε Αυστραλία και Ινδία.

Άφησαν πίσω τους τις πρωινές απώλειες οι Ευρωπαϊκές Αγορές και κινούνται με αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Εντυπωσιακό, το κάτω - πάνω για το Πετρέλαιο, που από τις πρωινές απώλειες έχει γυρίσει σε κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, αξιοπρόσεκτα κέρδη για τον Χρυσό, ενώ μικρές απώλειες σημειώνει το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο George Soros, έλαβε ισχυρή προειδοποίηση από το Πεκίνο "να μην αρχίσει πόλεμο κατά του γουάν". Η προειδοποίηση δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και έρχεται σε μια στιγμή που το Πεκίνο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη φυγή κεφαλαίων και να στηρίξει το νόμισμα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ένδεκα Χώρες - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του Δημοσίου χρέους τους, διότι ακόμη και σε 10 χρόνια από σήμερα το χρέος τους θα είναι υψηλό, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου χρέους των Κρατών - Μελών της ΕΕ, η Κομισιόν αναφέρει ότι το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και η Βρετανία αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο.

Την οριστική έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, τον ερχόμενο Μάρτιο, ανακοίνωσε ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας, όμως, ότι "οι προκλήσεις παραμένουν και ότι ο στόχος των Κυπριακών Αρχών είναι η μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν 0,9% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/ Case-Shiller. Σε ετήσια βάση οι τιμές σημείωσαν άνοδο 5,8%, την υψηλότερη των τελευταίων 16 μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης που μετράει τις τιμές σε 20 μεγάλες Πόλεις θα αυξηθεί κατά 0,8%. Σε ετήσια βάση προέβλεπαν άνοδο 5,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στη μηνιαία της έκθεση για την ενδεδειγμένη διάρθρωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, η Citigroup διατηρεί τη σύσταση "underweight" για την Ελλάδα, όπως συνολικά παραμένει "underweight" για τις μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

"Η πολιτική προσαρμογής θα αποτύχει, αν η Χώρα δεν επιστρέψει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης", υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεση για το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 524,01 (-2%) και 548,22 μονάδων (+2,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 545,82 και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 546,22 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,15%.

Ο τζίρος μπορεί να αυξήθηκε, σε σχέση με χθες, αλλά παρέμεινε σε μάλλον χαμηλά επίπεδα (68 εκατ.), ενώ 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΙΝΛΟΤ, ΟΠΑΠ, ΚΥΠΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ).

Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς απασχόλησαν το 63,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές του 25αρη, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Grivalia Properties και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, EEE, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Χαμηλότερα του FTSE25, από χθες η στήλη είχε εντοπίσει τις τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακόμ (+11,59%), ενώ η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να συμπληρώσει το "καρέ", μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης σύμφωνα με την οποία "επί της συζητηθείσας την 01.10.2015 έφεσης της Ιntracom Holdings κατά της υπ' αριθμ. 3389/2014 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί αγωγών βασικών μετόχων της Teledome A.Ε.Β.Ε., εκδόθηκε η υπ' αριθμ. 224/2016 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία:

- κάνει δεκτή την Έφεση της Ιntracom Holdings.
- εξαφανίζει την υπ' αριθμ. 3389/2014 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και απορρίπτει ως προς την Ιntracom Holdings τις από 31/12/2007 (αρ. κατ. 279874/12598/2007), 18/01/2008 (αρ. κατ. 38548/1838/2008) και 18/01/2008 (αρ. κατ. 38520/1835/2008) αγωγές βασικών μετόχων της Teledome A.Ε.Β.Ε.
- ανακαλεί την υπ' αριθμ. 190/2015 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και διατάσσει την απόδοση στην Ιntracom Holdings των έξι εγγυητικών επιστολών, συνολικού ποσού €41 εκατ., περίπου, τις οποίες η Ιntracom Holdings έχει παραδώσει στους εφεσίβλητους κατά τα οριζόμενα στην υπ' αριθμ. 190/2015 απόφαση.

Το διάγραμμα της Intracom από την αρχή του έτους

Ακόμα χαμηλότερα, ξαφνική αφύπνιση συναλλαγών για την Καραμολέγκος (-7,36%), που συνδυάστηκε με επιθετικότερη προσπάθεια "αποβίβασης". Ο τίτλος συμπλήρωσε επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ, με αθροιστικές απώλειες 37,98%, ενώ το ανεκτέλεστο προς πώληση των 14400 τεμ. δείχνει ότι και αύριο θα ξεκινήσει υπό πίεση.
Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, 23 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι 18 με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Το διάγραμμα της Καραμολέγκος από την αρχή του έτους

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μεγάλης μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την σχετική αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και την αξιοπρόσεκτη αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (81.040 συμβόλαια).

Στα 15.352 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.900, 4.202 για τον Φεβρουάριο και 698 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 152) κινήθηκε μεταξύ 144,5 και 154 μονάδων και γύρισε σε discount 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.037 Viohalco, 5.000 Alpha Bank, 26,100 Εθνική, 7.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (306), ΔΕΗ (864), Alpha Bank (9.224), Eurobank (6.115), Πειραιώς (31.675), Εθνική (30.047), MIG (678), Μυτιληναίο (367), ΟΤΕ (493), ΓΕΚ (191), ΕΧΑΕ (149), Ελ. Πετρέλαια (348), Jumbo (147).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 40%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 178 δικαιώματα (172 αγοράς και 6 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (5.819.515 τεμ.). Πειραιώς (6.599.662 τεμ.), Alpha Bank (2.308.601 τεμ.) και Eurobank (1.172.739 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v