Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διψήφιες απώλειες στις τράπεζες

Πτώση σχεδόν 3% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές. Σταθερά σε θετικό έδαφος η Coca Cola, μετά τα αποτελέσματα. Εντονες πιέσεις σχεδόν 10% για ΔΕΗ. Το μήνυμα από τα παράγωγα.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα γίνεται η λήψη θέσεων στο Συμβόλαιο Μαρτίου, καθώς η λήξη της σειράς Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε με περιορισμένες συναλλαγές και μικρές αποκλίσεις μεταξύ τιμής στα Παράγωγα και στην υποκείμενη αγορά.

Στις 128,80 μονάδες νωρίτερα (*) ο FT 25, με μικρό discount έως 0,75% το ΣΜΕ Μαρτίου στο ΧΠΑ, απόκλιση που μένει να φανεί εάν θα καλυφθεί Δευτέρα-Τρίτη.

Λήξη "απλής σειράς" (αφορούσε μόνο στα Συμβόλαια επί του δείκτη), θυμίζοντας πως το πρώτο triple witching για το 2016 είναι την Παρασκευή 18 Μαρτίου, οπότε πιθανόν να έχουν κριθεί αρκετά στο θέμα της αξιολόγησης.

Είτε θετικά είτε αρνητικά, με παράγοντες της αγοράς να θεωρούν ως πρόκριμα για το ασφαλιστικό τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα εκπρόσωποι των αγροτών με τον πρωθυπουργό.

Δεδομένου ότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και δεδομένης της ρευστότητας που παραμένει διάχυτη, οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων θα πρέπει να θεωρηθούν φυσιολογικές.

Από την επιβεβαίωση ή όχι της τεχνικότητας των βασικών δεικτών αλλά και μετοχών-σηματωρών θα διαφανεί η τάση στη συνέχεια.

Σημειώνοντας πως σήμερα πρόκειται για μία κλασική συνεδρίαση ικανοποιητικών συναλλαγών/μέτριου τζίρου, με το 62% στον τραπεζικό κλάδο και διάχυση σε 6-8 μετοχές-σηματωρούς και blue chips, θα λέγαμε πως καταρχήν θα πρέπει να παραμείνει ελεγχόμενη μέχρι το κλείσιμο η σχέση πωλητών-αγοραστών, να μην ενταθεί η προσφορά και να ενεργοποιηθούν αγορές σε κρίσιμα σημεία στήριξης.

Εως τις 127,94 μονάδες υποχώρησε νωρίτερα ο FT 25, επιβεβαιώνοντας -μέχρι τώρα- τη στήριξη που είχε αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας. Προσώρας, η δοκιμή για υπέρβαση των 500 μονάδων μετατίθεται για όταν θα υπάρξουν (εάν υπάρξουν) ενθαρρυντικές εξελίξεις.

Από τον τραπεζικό κλάδο ζητούμενο η ανθεκτικότητα της σηματωρού Alpha Bank. Η μετοχή υποχώρησε έως το 1,36 ευρώ, που θεωρούνται σημαντική στήριξη. Στην περίπτωση που υπάρξει αντίδραση, η πρώτη αντίσταση έχει διαμορφωθεί στο 1,48 ευρώ, για τη διάσπαση των οποίων απαιτείται αύξηση συναλλαγών/τζίρου.

Σε αντίθεση με την Alpha Bank, με διψήφιο ποσοστό διορθώνουν Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Και λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων στο επίκεντρο σήμερα η Coca Cola, με τη δεικτοβαρή μετοχή σταθερά σε ανοδικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης. Εως τα 18,48 ευρώ η αντίδραση για τη μετοχή, ακριβώς στο όριο της αντίστασης που θεωρείται κομβικό σημείο. Απαραίτητη για την πειστική διάσπαση των 18,48 ευρώ θεωρείται η ενίσχυση των συναλλαγών/τζίρου.

Alpha Bank και Coca Cola θεωρούνται δύο από τις εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και αυτής της φάσης της αγοράς, γι' αυτό και αναφέρονται εκτενέστερα.

Με πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ απρόσμενα αρνητική εξέλιξη το μείον 9,52% για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς πιέστηκε έως τα 2,84 ευρώ. Ανησυχητικό για τη μετοχή θα είναι το ενδεχόμενο υποχώρησης κάτω από τα 2,70 ευρώ.

Σημαντική σε έκταση η διόρθωση κατά 4,57% για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝα, αλλά και το μείον 5,74% για τη ΓΕΚ/Τέρνα.

Αντιθέτως, ανθεκτικές αποδεικνύονται οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, ενώ σε ΜΕΤΚΑ, Lamda Development, Grivalia οι αγοραστές έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο.

Από τα 6,35 ευρώ οι αγορές στην ΑΡΑΙΓ, από το 1,06 στη Viohalco.

(*) Στις 16:00 στο ΧΠΑ είχαν γίνει 3.189 Συμβόλαια του δείκτη FT 25 με discount έως 0,75%.

Στην αγορά μετοχών είχαν γίνει 22.271 ΣΜΕ στην ΕΤΕ, με σημαντικό discount και 20.594 ΣΜΕ στην Πειραιώς.

Στα 93,2 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, στα 39,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v