Συνεχίζεται η αντίδραση στο ΧΑ

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, που αντλεί στήριξη από το καλό κλίμα στις ξένες αγορές. Στο +8% η Eurobank. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Πειραιώς, Viohalco. Με θετικό πρόσημο, OTΕ, ΟΠΑΠ, Alpha. Πτώση για ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Ανοδος από νωρίς στην Ευρώπη, κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα. Συνεχίζεται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με την Αθήνα να ακολουθεί την επαναφορά των αγορών προς τα επίπεδα αρχών Φεβρουαρίου.

Ενδεικτική η διακύμανση του DAX στη Φρανκφούρτη, καθώς με 2,25% ενισχύεται προς τις 9.550 μονάδες, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών που είχαν καταγραφεί αυτόν τον μήνα, θυμίζοντας το "χαμηλό" των 8.699,22 μονάδων που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου.

Σε πορεία ανάλογη με αυτήν του DAX, ο Γενικός Δείκτης, καθώς την ίδια μέρα (11/2) καταγράφηκε το ενδοσυνεδριακά "χαμηλό" των 420,82 μονάδων. Εκτοτε ακολουθείται μία πλαγιοανοδική πορεία με συσσώρευση του ΓΔ τις τελευταίες συνεδριάσεις στο εύρος των 470-500 μονάδων.

Με τον... αέρα των ευρωπαϊκών αγορών από νωρίς ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο και πολύ γρήγορα περνώντας σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και στην πλειονότητα των blue chips.

Ωστόσο στο ΧΑ προσδοκίες καλλιεργούνται και λόγω της αναμενόμενης αξιολόγησης από τον οίκο Moody's αλλά και την αναδιάταξη του FTSE, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να έχει εστιάσει από νωρίς στο θέμα.

Κίνηση περιορισμένων συναλλαγών, χαμηλού τζίρου, με το 57% σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank. Συγκριτικά ικανοποιητική συναλλακτικότητα σε τίτλους των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, αλλά και MIG, Κύπρου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, Grivalia κ.α.

Εως 5,55% υψηλότερα ο Δείκτης Τραπεζών, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Πειραιώς (5,69%) και τον υψηλότερο τζίρο στην Alpha Bank (4,55%), ενώ πολύ κοντά σε σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση κινείται η μετοχή της Εθνικής.

Εως το 0,175 ευρώ νωρίτερα με σημείο αναφοράς το 0,18 ευρώ.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ στη μετοχή του Οργανισμού οι αγοραστές έφτασαν έως τα 7,69 ευρώ, μετρώντας συνολική απόδοση 8,09% σε διάστημα εβδομάδας.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ έως τα 6,08 ευρώ με συνολική απόδοση 1,51% στο ίδιο διάστημα. Εως τα 2,84 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που σε αντίθεση με τις άλλες δύο μετρά απώλειες 10,16% σε μέτρηση εβδομάδας.

Με "κλήση " από τα αποτελέσματα της χρήσης του 2015 και την απόφαση για διανομή μερίσματος (0,10 ευρώ/μτχ.) οι αγοραστές επιτάχυναν τις κινήσεις τους στον ΟΤΕ, αναδεικνύοντάς τον πρώτο σε απόδοση (από την 3άδα).

Εως τα 10,37 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Jumbo, με εντολές όλο και εγγύτερα στα 10,98 ευρώ (υψηλό 52 εβδομάδων στις 26/2/15), έως τα 3,66 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, με αφορμή και την ανακοίνωση των μεγεθών 2015.

Εως το 1,05 ευρώ η μετοχή της Viohalco με αγοραστές και λόγω της εξόδου της ΕΛΒΑΛ από το ΧΑ.

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζει το limit up της MIG με τη μετοχή να έχει αντιδράσει 39,34% σε μέτρηση εβδομάδας και συνολικά 26,87% σε διάστημα μηνός.

"Ανασαίνει" και η μετοχή της Frigoglass, μετά και την οριστικοποίηση της μη πώλησης του "κλάδου υαλουργίας" στην GZI. Δεδομένου ότι ο κλάδος είναι αυτός που για χρόνια εισφέρει το σημαντικότερο μέρος των αποτελεσμάτων, η τελευταία εξέλιξη αρέσει στις "αγορές" αλλά και σε συγκεκριμένα ισχυρά χέρια που "μάζευαν" από το "άδειασμα" της Δευτέρας.

Εως το 0,29 ευρώ με 8,21% η μετοχή της Ιντρακόμ, έως το 0,755 με 2,58% ο τίτλος των Σωληνουργείων.
Λίγο μετά τις 11:25 είχαν αλλάξει χέρια 16,4 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 7,4 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά για τον FT 25 η διακύμανση από τις 129,77 έως τις 133,14 μονάδες συνάδει με τη "μέτρηση" που έχει τεθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας. Σημείο αναφοράς οι 132/133 μονάδες, που σε ενδεχόμενη υπέρβασή τους θα ενίσχυε την κίνηση προς το σημείο των 136 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v