Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εντείνονται οι απώλειες στο φινάλε

Εκτίναξη τζίρου πάνω από τα 270 εκατ. στις δημοπρασίες. Κάτω και από τις 560 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας μετά το κλείσιμο των παραγώγων. Εθνική, Πειραιώς και Coca Cola ενισχύονται, περιορίζοντας τις απώλειες για τον FT 25.

Οσο πλησιάζει προς το τέλος της η συνεδρίαση, τόσο χαμηλότερα κλίνει το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει έως την περιοχή των 560 μονάδων.

Εν αναμονή της ενεργοποίησης των μεγάλων εντολών από την πλευρά (κυρίως) των ξένων επενδυτών και διαχειριστών λόγω της "υποβάθμισης" της ελληνικής αγοράς και της αναδιάταξης των δεικτών FTSE, σταδιακά ενισχύεται η συναλλακτικότητα και ο τζίρος στο σύνολο των μετοχών του FT 25.

Ηδη στις 15:50 η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει το όριο των 100 εκατ. ευρώ, με τα τελευταία 10-12 εκατ. ευρώ να πραγματοποιούνται από τις χαμηλές τιμές ημέρας προς λίγο υψηλότερες. Στη μετοχή της Alpha Bank είχαν γίνει ήδη συναλλαγές αξίας 29 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 18 εκατ., σε ΟΤΕ και Eurobank πάνω από 11-12 εκατ. ευρώ (στην καθεμία).

Σταδιακά επιταχύνονται οι συναλλαγές και σε τίτλους των ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, FF Group, Grivalia, TITAN, αλλά και σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Coca Cola.

Αναλυτικά για τις μετοχές, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στην αναδιάταξη των FTSE, αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, με στελέχη της αγοράς να περιμένουν ακόμη ενεργότερη συμμετοχή στην ώρα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ωστόσο προ ολίγου έγιναν γνωστές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες πως η Σύνοδος μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία σήμερα, κάτι που αποτυπώθηκε σχεδόν άμεσα στο χρηματιστηριακό ταμπλό από τη Φρανκφούρτη μέχρι το Παρίσι.

Παρ' όλα αυτά στο ΧΑ υπερισχύουν οι πωλητές, καθώς από τη μία πλευρά πωλητές ρευστοποιούν, με συνέπεια την υποχώρηση των τιμών, από την άλλη, αγοραστές επιδιώκουν να τοποθετηθούν από όσο πιο χαμηλές τιμές γίνεται.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως πρόκειται για λίγο έως πολύ αναμενόμενη υποχώρηση της "μεγάλης κεφαλαιοποίησης" καθώς σε αυτή τη φάση της συνεδρίασης (και αφού έχει κλείσει στα Παράγωγα η σειρά μηνός Μαρτίου) αποχωρούν και οι τελευταίοι από αυτούς που τοποθετούνταν σε ανεπτυγμένες αγορές και έρχονται αυτοί που λαμβάνουν θέσεις σε "προηγμένες αναπτυσσόμενες αγορές".

Λογικά, τα υψηλά της σημερινής συνεδρίασης ή καλύτερα σε εβδομαδιαίο κλείσιμο θα φανεί εάν θα αποτελέσουν την "οροφή" της ανοδικής αντίδρασης (από τις 420 και 471 μονάδες), ή τη βάση για έναν επόμενο γύρο πάνω από τις 600-610 μονάδες.

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε πως υποτονικό ήταν το triple witching, καθώς στην αγορά προέχει η διαμόρφωση των νέων ισορροπιών, με αφορμή την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, το πού θα κυμανθούν οι τιμές των μετοχών που εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία και το κυριότερο πώς θα κυμανθούν οι βασικοί δείκτες.

Σε στενό εύρος η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες, με τον ΓΔ μεταξύ 562 έως 576,87 μονάδων, τον FT 25 στις 156,20-159,12 και το Δείκτη Τραπεζών στις 42,06 έως 43,57 μονάδες.

Κατάσταση αναμονής που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη διακύμανση των δεικτών και των μετοχών-σηματωρών, καθώς το ενδιαφέρον (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών παραμένει στραμμένο προς το τέλος της συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v