Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πτωτικά μετά τo triple witching

Απώλειες καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο, μετά τα παράγωγα. Στο rebalancing λόγω FTSE παραμένει στραμμένη η προσοχή. Στο +5% η Πειραιώς, άνοδο καταγράφουν Εθνική, Ελλάκτωρ, Eurobank. Πιέσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ. Γύρισε πτωτικά ο ΟΤΕ.

Σταθεροποιητική "λήξη" Συμβολαίων στα Παράγωγα, με το βλέμμα στραμμένο προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές συναλλαγές λόγω rebalancing.

Χωρίς σημαντική απόκλιση μεταξύ υποκείμενης και αγοράς παραγώγων έγινε η δημοπρασία της "τριπλής σειράς προϊόντων" (triple witching), με ένα μεγάλο μέρος των θέσεων Μαρτίου να μετακυλίονται στην επόμενη σειρά.

Υποτονικό triple witching, καθώς στην αγορά προέχει η διαμόρφωση των νέων ισορροπιών με αφορμή την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, το πού θα κυμανθούν οι τιμές των μετοχών που εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία και το κυριότερο πώς θα κυμανθούν οι βασικοί δείκτες.

Σε στενό εύρος η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες, με τον ΓΔ μεταξύ 562 έως 576,87 μονάδων, με τον FT 25 στις 156,20-159,12, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 42,06 έως 343,57 μονάδες.

Κατάσταση αναμονής, που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη διακύμανση των δεικτών και των μετοχών-σηματωρών, καθώς το ενδιαφέρον (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών παραμένει στραμμένο προς το τέλος της συνεδρίασης.

Μετά τις 17:00-17:10 υπολογίζεται πως θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών συναλλαγών που αναμένεται να καταγραφούν. Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναλύει όλο το παιχνίδι με το rebalancing του FTSE, εστιάζοντας αναλυτικά στις 22 μετοχές εισηγμένων που ευνοούνται από τη σχετική διαδικασία.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στη διαδικασία "λήξης" πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στον τραπεζικό κλάδο.

Πάνω από 72 εκατ. ευρώ ο τζίρος (λίγο μετά τις 15:40), με σχεδόν το 66% να έχει αλλάξει χέρια στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank, Eurobank, ενώ χωρίς μεγάλες διαφορές έκλεισε η σειρά για τα Συμβόλαια και των 4 συστημικών τραπεζών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως από την εικόνα των παραγώγων δεν διαμορφώνεται ξεκάθαρη εικόνα για τη συνέχεια, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς και σε ποιες τιμές θα διαμορφωθούν οι 22 μετοχές που αναδιατάσσονται στους δείκτες FTSE.

Προσώρας οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο στις 4 συστημικές τραπεζικές, μεικτές τάσεις επικρατούν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ενώ λίγο έως πολύ αναμενόμενη θεωρείται η εικόνα για την πλειονότητα των άλλων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αρνητική η εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς παρότι ξεκίνησε με αντίδραση έως τα 8,07 ευρώ, στη συνέχεια όχι μόνο δεν κράτησε τα 8 αλλά ακολούθησε κλίση προς τα 7,83 ευρώ.

Θετική για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, που κυμαίνεται στα 6,43-6,68 ευρώ, ενώ στη μετοχή της ΔΕΗ από τα αρχικά 3,21 υποχώρησε έως τα 3,04 ευρώ.

Συγκριτικά μέτριος τζίρος στις 3 προαναφερθείσες μετοχές, ενώ αυξημένος είναι για τους τίτλους των Motor Oil, Jumbo, FF Group, TITAN, Grivalia, EXAE, Coca Cola, Μυτιληναίου, ΕΛΠΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ, Viohalco, MIG.

Από τις 25 μετοχές του δείκτη, για περίπου 9 διαμορφώνεται θετικό πρόσημο, ενώ από τις 20 του FT Mid Cap, για τις 6 από αυτές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v