Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό… exit στο χρηματιστήριο

Ξένα χαρτοφυλάκια και margin calls ανατροφοδοτούν την πτωτική τάση. Βαριές απώλειες του ΓΔ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά το σοκ του Brexit. Στην Eurobank η μεγαλύτερη υποχώρηση, «αντοχές» έδειξε η ΕΤΕ. Θετικό πρόσημο για Ελλάκτωρ, Folli Follie, ΕΛΠΕ.

Μπορεί, σύμφωνα με τους Financial Times, οι Παγκόσμιες Χρηματαγορές να έχασαν πάνω από $2 τρισ την Παρασκευή, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2007 τουλάχιστον και η υποχώρηση να περιελάμβανε απώλειες $830 δισ στις αξίες των Αμερικανικών μετοχών, εκ των οποίων τα $657 δολάρια από τον S&P 500 (η συνολική πτώση ύψους $2,1 τρισ ήταν η χειρότερη επίδοση από τότε που η S&P Dow Jones Indices άρχισε να καταγράφει στοιχεία, το 2007), όμως τίποτα δεν δείχνει ότι η ταλαιπωρία των μετοχικών αποτιμήσεων τελειώνει εδώ.

Άλλωστε όλη η ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου αναλώθηκε στις συνέπειες του "Brexit" και στις Ισπανικές κάλπες.
Σε αυτό τον "θόρυβο" η Moody΄s "ξέχασε" την προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, μη δίνοντας κάποιο "μαξιλάρι" σε όσους περίμεναν κάποιο έκτακτο "δώρο", αλλά δεν ξέχασε να υποβαθμίσει τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας (το outlook υποβαθμίστηκε σε αρνητικό από σταθερό), ενώ η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας "Αα1" δεν μεταβλήθηκε.

Σύμφωνα με τον οίκο, "η αρνητική προοπτική αντανακλά το γεγονός ότι αυτό είναι κακό για την ανάπτυξη, κακό για το χρέος και κακό για τους Θεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου και την ικανότητά τους να προσφέρουν πολιτικές".

Ανησυχία για το ενδεχόμενο την Βρετανία να ακολουθήσουν στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες Χώρες, με βασικές "ύποπτες" την Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Φινλανδία και την Ουγγαρία, εκφράζει το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που συνέταξε ειδική ομάδα συνεργατών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η "Task Force Brexit" και δημοσίευσε η εφημερίδα "Die Welt".

Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε το φόβο ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν δημοψηφίσματα και σε άλλες Χώρες της Ε.Ε., σε συνέντευξή του στην Γερμανική εφημερίδα "Bild".

Ο George Soros δήλωσε ότι "η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά τη διάλυση της ΕΕ ουσιαστικά μη αναστρέψιμη και οι συνέπειες του δημοψηφίσματος της Πέμπτης πιθανόν να βλάψουν τη Βρετανία".

"Αναμένουμε τώρα την Οικονομία της Βρετανίας να εισέλθει σε ήπια ύφεση μέχρι τις αρχές του 2017. Η απόφαση για την αποχώρηση από την ΕΕ θα μειώσει αθροιστικά κατά 2,75% το Βρετανικό ΑΕΠ, στους επόμενους 18 μήνες, ενώ και οι Οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης θα επηρεαστούν επίσης" αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του οίκου, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης τα δύο επόμενα χρόνια θα φτάσει το 1,25% αντί του 1,5% που υπολογίζονταν πριν το δημοψήφισμα για "Brexit". Για την Οικονομία των ΗΠΑ, η Τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο μισό του 2016 θα φτάσει το 2% αντί για το 2,25%, που είχε δώσει σε προηγούμενη εκτίμηση.

Από την άλλη και όσον αφορά το αποτέλεσμα που έβγαλαν οι Ισπανικές κάλπες, "ημιτελές" το χαρακτηρίζει η Citi εκτιμώντας ότι δεν επιτρέπει να αρθεί το αδιέξοδο που προκλήθηκε μετά τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν ώθηση στα "παλαιά" κόμματα μειώνοντας τις πιθανότητες για μια Αριστερή Κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν οι Podemos. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να παραμείνει, δεδομένου ότι η νέα Κυβέρνηση αναμένεται εύθραυστη και θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και την εκκρεμούσα δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στις χθεσινές εκλογές μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή του εκτελούντα χρέη Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο.

Σε χωριστή δήλωσή του, ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos, ο Άλμπερτ Ριβέρα, ανέφερε επίσης σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ραχόι.

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εκτίμησε πως είναι εφικτή μια συμφωνία για σχηματισμό Κυβέρνησης σε ένα μήνα.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω και με τα "margin calls" έτοιμα και επάνω στο τραπέζι, ξεκίνησε και διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση, στην αρχή διστακτικά και με αλλαγές προσήμων, όμως μόλις τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έδειξαν να "γλιστράνε" σε χαμηλότερα επίπεδα, ακολουθώντας την κίνηση της Βρετανικής Στερλίνας, ενεργοποιήθηκε "νηοπομπή" από "margin calls" που σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες πωλήσεις, δημιούργησαν ανατροφοδοτούμενη πτωτική τάση.

Μετά τις 11.22 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και βρέθηκε να "ανιχνεύει" και επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 520 μονάδων, για να ανακάμψει οριακά στην συνέχεια.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η διαφορές με την συνεδρίαση της Παρασκευής, ήταν ο σημαντικά χαμηλότερος τζίρος, παρά το γεγονός ότι η πρώτη ώρα συνεδρίασης ολοκληρώθηκε με 23 εκατ. μικτή αξία συναλλαγών, από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ) και η προσπάθεια σχετικής διαφοροποίησης, από μερικούς τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη.

Αντίθετα, το -8,34% του Τραπεζικού δείκτη, δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, που έστρεψαν και σήμερα, τους "πυροβολισμούς" τους οι εν δυνάμει πωλητές.

Εκτός των δηλώσεων - εκτιμήσεων που αναφέρθηκαν στο πρώτο κομμάτι του σχολίου, δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί ότι την μερίδα του λέοντος στα χρηματιστηριακά γραφεία, από πλευράς εκτεταμένων σχολιασμών, απέσπασαν οι νεότερες δηλώσεις του πρώην προέδρου της Fed.

"Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση προαναγγέλλει την απαρχή μιας περιόδου που θα είναι χειρότερη και από τις σκοτεινές ημέρες του Οκτωβρίου του 1987. Δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο, συμπεριλαμβανομένης και της κρίσης στις 19 Οκτωβρίου του 1987, όταν ο Dow Jones σημείωσε πτώση ρεκόρ 23%. Τότε νόμιζα πως αυτός ήταν ο πάτος όλων των δυνητικών προβλημάτων. Tο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα οδηγήσει 'σχεδόν σίγουρα' σε προσπάθεια αναβίωσης της ζητήματος της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. 'Eνα άμεσο πρόβλημα είναι το ευρώ και η Ευρωζώνη, που έχουν αποτύχει. Το ευρώ έχει σοβαρό πρόβλημα γιατί το Νότιο Κομμάτι της Ευρωζώνης χρηματοδοτείται από το Βόρειο Κομμάτι και την ΕΚΤ. Η Ελλάδα είναι σε πολύ δύσκολη θέση και δεν πρόκειται να συνεχίσει για πολύ καιρό στο Ευρώ ανεξάρτητα από το τι γίνεται τώρα", προειδοποίησε ο Alan Greenspan, σε συνέντευξη του στο CNBC.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., είναι κοινή πεποίθηση από το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, πως η εικόνα της Αγοράς θα παραμείνει ευαίσθητη και νευρική για αρκετές συνεδριάσεις ακόμα και μέχρι να σηματοδοτήσουν την αλλαγή της τάσης οι Διεθνείς Αγορές, πράγμα που θα φανεί από την αλλαγή των κινήσεων των Ξένων funds στο Χ.Α., αφού το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν περιμένει κάποια "ειδική" είδηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημειώνει αθροιστικές απώλειες 15,92%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 35,54% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. απώλειες 6,7 δισ ευρώ.

Επίσης το σημερινό κλείσιμο του Γενικού δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 78 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 29/2 (516,71 μονάδες).

Από τους τίτλους του FTSE25, για διαφορετικούς λόγους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι τίτλοι των Folli Follie Group (+0,19%) και ΔΕΗ (-3,25%).

Ο πρώτος τίτλος, μαζί με την Μέτκα (+2,12%), ήταν οι μοναδικοί τίτλοι του 25αρη, που δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, με την Folli Fiollie Group να βγάζει αγοραστικό ενδιαφέρον και από τις δηλώσεις Κουτσολιούτσου.
Πιο συγκεκριμένα, εύνοια από το "Brexit" διαβλέπει ο όμιλος τουλάχιστον σε ότι αφορά τις δραστηριότητες του στη Μεγάλη Βρετανία, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Τζ. Κουτσολιούτσος.

Τεχνικά, δείχνει ισχυρή η πρώτη αντίσταση στα 17,18 - 17,20 ευρώ, ενώ η αμέσως επόμενη στα 18,50 ευρώ είναι το "make or brake", για την επιστροφή του αγοραστικού σήματος. πρώτη στήριξη στα 15,50 και επόμενη στα 14,60 ευρώ.

Μετά τις Τραπεζικές μετοχές, χωρίς αμφιβολία η "τραγικότερη φιγούρα" από τις μετοχές του FTSE25, είναι η μετοχή της ΔΕΗ η οποία προσεγγίζει απειλητικά τα χαμηλά 46 μηνών. Αν χαθεί η στήριξη των 2,34 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 2,08 ευρώ.

Προσέγγισε χαμηλό 46 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ

Στην περίπτωση των βασικών δεικτών και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-4,03%) οι 1609 μονάδες είναι κύρια αντίσταση, ενώ στήριξη έχουμε στο 1380 και 1365 επίπεδο, όπου διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 1280. Οι 1723 μονάδες είναι το "stop" στο "short".

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, χρειάζεται και πάλι να βρεθεί πάνω από τις 553 μονάδες, σε πρώτη φάση και πάνω από τις 585 σε κλείσιμο μήνα, αν θέλουμε να πούμε ότι απλά είδαμε μία γρήγορη διόρθωση με αφορμή τα γεγονότα. Ημερήσια είσοδο έχουμε πάνω από τις 620 μονάδες ενώ στηρίξεις έχουμε στην ζώνη του 510 - 496.
Αν παραβιαστεί καθοδικά το "gap" από τα χαμηλά Φεβρουαρίου, στις 484,33 μονάδες, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 440 μονάδες.

Συμπερασματικά, ένα οικονομικό - πολιτικό γεγονός ήταν αρκετό για να διαλύσει τις Αγορές, ενώ ίσως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθούν οι καταστάσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η απόφαση στην Μ. Βρετανία για 'Brexit' ήταν αρκετή να φέρει τεράστια αναταραχή στις Αγορές" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Ελλάδα ως πιο αδύναμος κρίκος, είχε ίσως και την μεγαλύτερη πτώση Παγκοσμίως χάνοντας 13,42% στη συνεδρίαση της Παρασκευής καταγράφοντας νέα χαμηλά διμήνου. Το νέο ήταν αρκετό να βάλει σε αμφισβήτηση τη αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης, μιας και δεν θέλαμε να χαθεί η περιοχή του 542 στον Γενικό Δείκτη.

Ένα τόσο σημαντικό πολιτικό - οικονομικό γεγονός είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί σε πρώτο χρόνο. Εκτός από τις ζημιές, το πρόβλημα της ΕΕ είναι ότι αρχίζει και έχει πρόβλημα συνοχής και πλέον για να μπορέσει να ισορροπήσει πρέπει να κάνει ένα επόμενο βήμα.

Σίγουρα οι Βρυξέλες θα κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Μ. Βρετανία, μιας και θα θέλουν να δείξουν στα υπόλοιπα Μέλη ότι οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους.

Το κλειδί στο τι θα συμβεί είναι στα χέρια των Άγγλων και όχι των Ευρωπαίων, με την Ευρώπη να πρέπει να λύσει βασικά προβλήματα συνοχής και λειτουργίας, μιας και οι προσδοκίες από μεγάλο μέρος των πολιτών δεν ικανοποιούνται.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα σύρεται από τις εξελίξεις. Θυμίζουμε πως το IMF, ουσιαστικά, είναι εκτός παιχνιδιού, μιας και σωστά πιστεύει πως το χρέος είναι το κλειδί για να μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα στην Οικονομία.
Το επόμενο διάστημα η ΕΕ θα πρέπει να μας δείξει το πόσο θέλει να κρατήσει την συνοχή της, ειδικά στα Μέλη που θέλουν να μείνουν στο άρμα της.

Αν η Μ. Βρετανία εξέλθει από την Ένωση, ναι μεν η Γερμανία βγαίνει ενδυναμωμένη, παρόλα αυτά θα πρέπει να αποφασίσει αν η πολιτική της, με την οποία έχει και τον πρώτο λόγο, είναι ικανή να κρατήσει ενωμένη τη Ευρώπη. Το επόμενο διάστημα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει εξελίξεις, όπου θα μας επιτρέψουν να εξάγουμε συμπεράσματα τόσο για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, αλλά πρωτίστως ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα" επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

"H αρνητική ψυχολογία της τελευταίας Παρασκευής μεταφέρθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία" τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι περισσότερες από τις προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης βρίσκουν "πρόθυμους πωλητές", με τις όποιες τεχνικές στηρίξεις τιμών να είναι σχετικά αδύναμες, από τη στιγμή που οι πιθανοί αγοραστές έχουν την πολυτέλεια του χρόνου προκειμένου να αναμένουν τις πολιτικές διεργασίες και τη μείωση της μεταβλητότητας προτού τοποθετηθούν.

Το τρέχον περιβάλλον, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας, είναι ιδανικό για "intraday traders" γρήγορων αντανακλαστικών, όμως οι πιο συντηρητικοί και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στο σχεδιασμό της νέας επενδυτικής τους στρατηγικής.

Άλλωστε, το γεγονός ότι μέχρι πριν μερικές συνεδριάσεις, μεγάλες Επενδυτικές Τράπεζες εκτιμούσαν την πιθανότητα καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πλέον καλούνται να
τιμολογήσουν την πιθανότητα έναρξης "bear market", κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη.

Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, οι επενδυτές μπορούν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις μετοχές που δείχνουν "σχετική δύναμη".

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, στον Γενικό Δείκτη, τεχνική στήριξη υπάρχει στις 510 μονάδες και ψυχολογική στις 500. Αντιστάσεις στο ημερήσιο γράφημα υπάρχουν στις 539 και στις 553 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μετά το "sell off" της Παρασκευής, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης επιχειρήθηκε στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη να τα σημειώνει ο δείκτης Nikkei (+2,39%).

Παραμένουν "κόκκινα" τα ταμπλώ στην Ευρώπη (σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πανικό των Αγορών, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών George Osborne μίλησε σήμερα, για πρώτη φορά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως η μεταβλητότητα στις Αγορές μπορεί να συνεχιστεί, αλλά η Χώρα του κατάρτισε τους τελευταίους μήνες ισχυρά σχέδια έκτακτης ανάγκης), αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, πιέζονται χαμηλότερα Ευρώ και Πετρέλαιο.

Εκτίναξη της μεταβλητότητας αλλά και νέα πτώση χρηματιστηριακών δεικτών την εβδομάδα που ξεκίνησε προβλέπει η Credit Suisse, μετά το αναπάντεχο, όπως το χαρακτηρίζει, αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος. Όπως αναφέρει, το σενάριο "Brexit" ποτέ δεν είχε αποτιμηθεί από τις Αγορές, κάτι που εξηγεί τις ακραίες κινήσεις δεδομένης και της αναρρίχησης των Αγορών τις τελευταίες μέρες.

Ο οίκος διατηρεί θέση "underweight" για τις μετοχές, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση για τις Ευρωπαϊκές μετοχές σε "neutral" από "outperform". "Neutral" παραμένει η σύσταση και για την Αμερικανική Αγορά. Όσον αφορά τη Βρετανική Αγορά, αναμένει έντονα αρνητική επίδραση και υποαπόδοση έναντι των υπόλοιπων Αγορών (ιδιαίτερα εκτεθειμένοι είναι οι Εισαγωγείς, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και οι Τράπεζες). Επιπροσθέτως, η Credit Suisse σημειώνει ότι οι μετοχές των Τραπεζών θα επηρεαστούν αρνητικά και οδεύουν σε δύσκολη περίοδο, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις. Περισσότερη ανθεκτικότητα αναμένεται να δείξουν οι μετοχές των Ειδών Πρώτης Ανάγκης και των Φαρμακευτικών Προϊόντων.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, η Fed αναμένεται να αναβάλλει περαιτέρω την επόμενη αύξηση επιτοκίων. Για την Ελβετία και την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να οδηγήσει σε νέες προκλήσεις. Ο οίκος αναμένει μεγάλες εισροές στη Χώρα. Για να κρατήσει υπό έλεγχο το Φράγκο και να αποφύγει την ανατίμηση, η SNB αναμένεται να παρέμβει και δεν αποκλείεται να χρειαστεί να οδηγήσει τα επιτόκια πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος. Αντίστοιχες πιέσεις ανατίμησης αναμένεται να υποστεί και η Ιαπωνία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το Μάιο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του Εγχώριου Ιδιωτικού Τομέα διαμορφώθηκε σε -2,0%, από -1,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον Εγχώριο Ιδιωτικό Τομέα ήταν αρνητική κατά 357 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση, έστω και μικρή, στις καταθέσεις Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων στις Ελληνικές Τράπεζες, καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, οι καταθέσεις στα τέλη Μαϊου διαμορφώθηκαν στα 121,7 δισ ευρώ, από 121,4 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου, μια αύξηση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις Ελληνικές Τράπεζες βλέπει η Moody's μετά την απόφαση της ΕΚΤ να επαναφέρει το "waiver" αποδοχής των Ελληνικών τίτλων ως εχέγγυα για την άντληση ρευστότητας από το Ευρωσύστημα. Ο οίκος εκτιμά ότι μετά την εφαρμογή της απόφασης της ΕΚΤ, τίτλοι αξίας περίπου 7 δισ ευρώ (αφού εφαρμοστεί το "haircut") θα μετακινηθούν στην ΕΚΤ.

Η μεταστροφή της Τραπεζικής χρηματοδότησης από τον ELA στην ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τη χρήση του ELA κάτω από τα 60 δισ ευρώ τον Ιούνιο, μειώνοντας περαιτέρω την εξάρτηση των Τραπεζών από τον έκτακτο δανεισμό, που επιβαρύνει την πιστωτική τους ποιότητα.

Επίσης, θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις Τράπεζες, καθώς το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι μόλις 0,05% έναντι 1,55% από τον ELA. Η Μoody's εκτιμά ότι το δυνητικό όφελος για τα καθαρά έσοδα από τόκους των Τραπεζών διαμορφώνεται στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι που θα στηρίξει τις προσπάθειές τους να επιστρέψουν σε κερδοφορία.

Επιπροσθέτως, η επαναφορά του "waiver" θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε μείωση του "κουρέματος" που επιβάλλει σε Ελληνικούς τίτλους, στο 25% περίπου, όπου βρισκόταν στις αρχές του 2015, από περίπου 45% στην παρούσα φάση.
Η επαναφορά του "waiver" αναμένεται να βελτιώσει και την πρόσβαση των Τραπεζών στη διατραπεζική Αγορά repos.
Παρά το θετικό momentum για τις Ελληνικές τράπεζες, τα προβλήματα χρηματοδότησης παραμένουν. Οι καταθέσεις διαμορφώνονται μόλις στα 121 δισ. ευρώ, με τη συνολική τους χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα (ELA και ΕΚΤ) στα 96 δισ. ευρώ, ή στο 26% του ενεργητικού τους, από 14% τον Δεκέμβριο του 2014, περιορίζοντας τις δυνατότητες δανεισμού προς Επιχειρήσεις και Ιδιώτες.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 10 ευρώ από 7,3 ευρώ προηγουμένως, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία αναβαθμίζει και τη σύσταση σε "buy" από "accumulate".

Η χρηματιστηριακή αυξάνει τις προβλέψεις της για τα EBITDA της εταιρείας κατά ένα μέσο όρο 10%, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει και το discount 20% που επέβαλε στη δίκαιη αξία της μετοχής λόγω χαμηλής ορατότητας. Η αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή οφείλεται στα τεράστια περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα. Η νέα τιμή - στόχος συμπεριελάμβανε και το μέρισμα ύψους 0,57 ευρώ που διένειμε ο ΟΠΑΠ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, αναρριχόμενος μέχρι τις 538,95 μονάδες (+0,78%), όμως μετά τις 11.22 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ανεβάζοντας στροφές στην πτωτική τάση, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 517,1 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 517,64 και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 519,33 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,89%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 108,5 εκατ. από τα οποία τα 10,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ). Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, απέσπασαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι Μέτκα και Folli Follie Group δεν ήλθαν σε επαφή μα το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Τιτάν και Motor Oil.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Τιτάν (-4,98%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2015, €0,30989 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,27890 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της εταιρείας Motor Oil (-5,10%) χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσεως 2015, €0,50 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,45 ανά μετοχή).

Και οι μετοχές της εταιρείας Μύλοι Κεπενού (0%) χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, €0,023 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,0207 ανά μετοχή).

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε επιφυλακτικά και ολοκληρώθηκε με αξιοσημείωτη πτώση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σταθερότητα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (124.156 συμβόλαια).

Στα 5.891 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.919, 3.271 για τον Ιούλιο και 648 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.355,75) κινήθηκε μεταξύ 1358,75 και 1440 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 2,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης, με το discount να δικαιολογείται μόνο εν μέρει, λόγω της επικείμενης αποκοπής μερισμάτων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 Alpha Bank, 6.359 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (913), Alpha Bank (22.903), Eurobank (11.734), Πειραιώς (31.700), Εθνική (43.466), MIG (11.691), ΟΠΑΠ (534), Ελ. Πετρέλαια (127), ΟΤΕ (507), Μυτιληναίο (341), ΓΕΚ (386), Viohalco (317), Μέτκα (120).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 45%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 306 δικαιώματα (156 αγοράς και 150 πώλησης).

Ας σημειωθεί το κλείσιμο μικρής "short" θέσης στον τίτλο της Alpha Bank και τα 30 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.114.629 τεμ.). Πειραιώς (47.448.211 τεμ.), Alpha Bank (10.886.589 τεμ.) και Eurobank (12.187.198 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v