Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνει» κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη για το ΓΔ, με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν την ανοδική κίνηση. Ξεχωρίζει η Alpha Bank με άνοδο άνω του 7%. «Βοήθειες» από Coca Cola και ΔΕΗ, πιέσεις σε ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Περιορισμένος μετά το χθεσινό «άλμα» ο τζίρος.

Διστακτικά ανοδικά ξεκινά ο Σεπτέμβριος, με τους αγοραστές να έχουν μεν τον πρώτο λόγο αλλά τους πωλητές να κατοχυρώνουν θέσεις τους στα «υψηλά ημέρας» μέχρι τις 11:00.

Ανάλογη αρχή και για το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει προς τις 579 μονάδες, με μικρά κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και με περιορισμένες ρευστοποιήσεις στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης.

Μετά το αρνητικό γύρισμα, ο τραπεζικός κλάδος κινείται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, με πρωταγωνιστή τον τίτλο της Alpha Bank που καταγράφει άνοδο άνω του 7% ενώ ακολουθούν Πειραιώς, Eurobank και Alpha.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 580 μονάδες, σε μια κίνηση που που τον απομακρύνει από το όριο των 575 μονάδων.

Η ευρύτερη περιοχή, που θεωρείται... διακεκαυμένη, των 570-575 μονάδων, ενδέχεται να μας απασχολήσει για σήμερα-αύριο, οπότε θα φανεί εάν μπορεί να είναι σημείο αναφοράς για υψηλότερα ή επιβεβαιωμένη αντίσταση, με πιθανή την υποχώρηση και δοκιμασία των βραχυπρόθεσμων στηρίξεών μας.

Την ίδια ώρα, στη Φρανκφούρτη ο DAX, με ποσοστό 0,29%, αντιδρούσε προς τις 10.623 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE100 με 0,56% στις 6.820 και στο Παρίσι ο CAC 40 με 0,60% στις 4.465 μονάδες. Από τα κύρια χαρακτηριστικά των αγορών οι περιορισμένες συναλλαγές/τζίροι (πάντα μέχρι τις 11:00).

Σε ανάλογο κλίμα και τάση το ελληνικό χρηματιστήριο, που μετά τη χθεσινή ευχάριστη έκπληξη «επιστρέφει» σε «ρηχές» συναλλαγές και τζίρους. Τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης δεν είχαν καμία σχέση, παρέπεμπαν δε περισσότερο στον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Θυμίζουμε πως την εβδομάδα 22-26/8 ο μέσος όρος τζίρου διαμορφώθηκε στα 21,9 εκατ. ευρώ (αυξημένος 33,4% σε σχέση με την εβδομάδα -4ημερών- 16-19/8).

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας αναφέραμε ως ζητούμενο τη σταδιακή επανάκαμψη του τζίρου στα επίπεδα των 26-30 εκατ. ευρώ/ημερησίως, καταρχήν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος (των 588 μονάδων). Γι' αυτό έχει σημασία ο τελικός τζίρος που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο.

Σε ανοδική φορά από την αρχή η δεικτοβαρής Coca Cola -σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το momentum του FTSE 25 και του Γ.Δ.

Σαφώς χαμηλότερη η κίνηση στον τραπεζικό κλάδο, με τη ροή συναλλαγών (πωλήσεων - αγορών) μάλλον προς τα μεγέθη της Τρίτης. Ωστόσο σταθερά πάνω από το όριο των 700 μονάδων ο ΔΤΡ και αυτό αποτελεί -βραχυπρόθεσμα πάντα- ενθαρρυντική ένδειξη, με αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και υψηλότερο τζίρο σε Εθνική και Alpha Bank.

Μικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με απελπιστικά χαμηλές συναλλαγές στη μετοχή του Οργανισμού (απρόσμενα ο τζίρος σε λιγότερο από 10 χιλιάδες ευρώ, στις 11:05). Στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που «μετρά» εβδομαδιαία απόδοση 1,51%, συναλλαγές πραγματοποιούνται από τα 7,50 έως τα 7,40 ευρώ. Τα 7,40 ευρώ είναι μία καλή τιμή -(υπο)στήριξης- εάν επιτευχθεί σε «κλείσιμο». Στα 2,65-2,68 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με μέτριες συναλλαγές/τζίρο.

Οι περιορισμένες συναλλαγές/τζίρος δεν καθιστούν εύκολη τη... μέτρηση της τάσης, συγκρινόμενη με τη χθεσινή υπεραντίδραση. Πιθανόν, μετά τις 13:00-14:00, οπότε ενισχύεται η ροή συναλλαγών, να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Είναι ενδεικτικό πως στις 11:10 η αρχική σχέση ανοδικών/καθοδικών είχε ανατραπεί υπέρ των δεύτερων, με τις 15 από τις μετοχές του δείκτη να υποχωρούν. Ανοδικά από τον τραπεζικό κλάδο η Eurobank, από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, η μετοχή της Επιχείρησης. Με αγοραστές σε Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia κ.ά.

Στις 11:10 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 3,2 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v