Μικρά κέρδη για το Χρηματιστήριο

Η επιβεβαίωση της ζώνης των 555 μονάδων δεν αποκλείει το ανοδικό σενάριο για το ΧΑ. Ωστόσο αναγκαία είναι η αύξηση του τζίρου. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος. Ημέρα κεντρικών τραπεζών για τις ξένες αγορές, καθώς μετά την BoJ τη σκυτάλη παίρνει η Fed.

Ημέρα Fed η σημερινή και δευτερευόντως BoJ, με τις αγορές σε... νευρική αναμονή. Θα είναι η Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου αυτή που θα αποσαφηνισθούν οι προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για την επιτοκιακή πολιτική (μετά και τις αποφάσεις της Κ.Τ. της Ιαπωνίας) ως προς το τι μέλλει γενέσθαι; Και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές της Ευρώπης και της Ασίας;

Σήμερα-αύριο προεξοφλείται πως η συνεδρίαση, αν μη τι άλλο, θα έχει μεταβλητότητα, πως θα δημιουργηθούν ευκαιρίες και στους long και στους short να «παίξουν» με τις διαφορές και τις διακυμάνσεις επί δεικτών και μετοχών.

Στη Wall Street, οριακά κέρδη ενόψει Fed, ανοδικά το δολάριο, στην Ευρώπη, αναμενόμενες οι επιφυλακτικές κινήσεις και η στάση αναμονής.

Στις 10.393 μονάδες ο DAX αλλά με νέες απώλειες 2,2% για την Deutsche Bank, που χάνοντας χθες σε κλείσιμο το όριο των 16 δισ. ευρώ σε αποτίμηση (15,3 δισ. ευρώ), με τη μετοχή οριακά στο χαμηλό ημέρας στα 11,14 ευρώ, σήμανε συναγερμό σε Βερολίνο (Bundestag) και Φρανκφούρτη (ECB).

Σε αυτή τη συγκυρία ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να βάλει στο παιχνίδι, στην εξίσωση του χρέους, τον αμερικανικό παράγοντα (και ορθώς) σηματοδοτώντας, σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών, και την αλλαγή στάσης της Αθήνας όσον αφορά στη συμμετοχή (και στον τρόπο) του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Για να δούμε, γιατί οι εξελίξεις προοιωνίζονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες σε αυτό το μέτωπο.

Ομως την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, σε κατάσταση συναγερμού -λόγω Καλογρίτσα- έχει περιέλθει η κυβέρνηση, το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη, παράμετρος που εκ των πραγμάτων συνεκτιμάται και στα χρηματιστηριακά.

Στα καθ' ημάς, κατενάτσιο και κλείσιμο στα υψηλά ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κυρίως στο κλείσιμο της συνεδρίασης και να πιάνει το όριο των 560 μονάδων. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο (στις 633 μονάδες ο ΔΤΡ), με τον FTSE 25 στις 1.489 μονάδες.

Συνήθεις περιορισμένες συναλλαγές, 36,7 εκατ. μετοχές, με ανάλογο τζίρο 27,9 εκατ. ευρώ, αλλά συνεκτιμώντας τα μεγέθη της Παρασκευής στην αγορά έχουν μπει παίκτες και νέες θέσεις, που ανάλογα με τη φορά των ξένων αγορών θα κινηθούν ανάλογα. Είτε ανοδικά, με στόχο την επαναπροσέγγιση των 570-575 μονάδων, είτε χαμηλότερα, για άμυνα προς τις 540 μονάδες.

Πανταλάκης - Ρουμελιώτης η νέα διοίκηση της Attica Bank, επαναφορά στο ταμπλό για την πολύπαθη μετοχή, αλλά ο Σπίρτζης σε κόντρα με τον Στουρνάρα, με τον διοικητή της ΤτΕ να ανταπαντά «κρείττον του λαλείν το σιγάν». Φαίνεται πως ορισμένοι στην κυβέρνηση, εν προκειμένω ο κ. Σπίρτζης δεν έχει συνειδητοποιήσει πως το... σύστημα κρέμεται από μία κλωστή.

Δεύτερη μέρα του 11ου Roadshow στο Λονδίνο, θυμίζοντας αυτό που λέγαμε χθες, πως παραδοσιακά μετά από κάθε εκδήλωση στο Λονδίνο ακολουθούσε κύκλος μεγαλύτερης ή μικρότερης διόρθωσης. Ελπίζω πως αυτή τη φορά θα έχουμε την εξαίρεση και το Χ.Α. θα έχει αντίθετη φορά ακολουθώντας μία πιθανή ανοδική κίνηση των ξένων αγορών, εάν και εφόσον κάτι τέτοιο σηματοδοτήσει η Fed.

Το σχεδόν αποκλειστικό ενδιαφέρον (και συναλλαγές/τζίρος) για ακόμη μία φορά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη να επιχειρεί να δοκιμάσει την ευρύτερη περιοχή αντίστασης των 1.495-1.500 μονάδων. Στο διάγραμμα (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) φαίνονται όλες οι σημαντικές τεχνικές τιμές.

Στα επιμέρους, η επαναφορά της Attica Bank, το... κενό αέρος στο οποίο βρέθηκε η Αεροπορία Αιγαίου (αλλά με ισχυρά χέρια να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς), για τον ΟΠΑΠ δοκιμάζεται η πολύ σημαντική αντίσταση των 7,78-7,81, διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές προς τα 8,20 ευρώ. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, όπου κερδίζονται κάποιοι πόντοι, αλλά όσο ο ΔΤΡ δεν περνά πάνω από τις 650 μονάδες, πωλητές και αγοραστές έχουν τις ίδιες πιθανότητες.

Στα του κλάδου, το ΤΧΣ παραδίδει τις εκθέσεις αξιολόγησης των τραπεζικών στελεχών, σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. της Πειραιώς (όμως δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις), ενώ αύριο συνεδριάζει η επιτροπή διορισμών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως το αργότερο μέσα Οκτωβρίου θα είναι γνωστά τα ονόματα του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου του Ομίλου.

Για τον Γενικό Δείκτη, το γεγονός της επιβεβαίωσης των 557 μονάδων (όπως «μετρά» ο Βασίλης Μαρκάκης) διατηρεί ζεστές τις προσδοκίες των long για κάτι καλύτερο. Οι 562,5 είναι ένα όριο και οι 565 μία ημερήσια αντίσταση που θα πρέπει να υπερβούν στην υλοποίηση του θετικού σεναρίου.

Σε κάθε περίπτωση, τον σημαντικότερο ρόλο θα τον διαδραματίσει η όποια ανακοίνωση-απόφαση της Fed. Και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v