Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διατηρείται το θετικό momentum

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με το βλέμμα στο σημερινό EwG και την τάση στις αγορές, η σημερινή συνεδρίαση. Ζητούμενο η αύξηση του τζίρου. Το stock picking, η κινητικότητα στην ενέργεια και οι κινήσεις στις τράπεζες.

ΧΑ: Διατηρείται το θετικό momentum

Η Wall Street και το City των ρεκόρ, η Ευρώπη των προβληματισμών και το ΧΑ του νέου υψηλού 14 μηνών. 

Από υψηλό σε υψηλότερο τα χρηματιστήρια σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, ηπιότερη άνοδος ή και μεικτές τάσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη και Μιλάνο, ενώ στην Αθήνα, σε ακόμη μία θετική συνεδρίαση για το 2017, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε προς τις 663,45, με κλείσιμο ελάχιστες μονάδες χαμηλότερα. 

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης οι περιορισμένες συναλλαγές, ο περιορισμένος τζίρος και η μετακύλιση θέσεων από την πλευρά των traders. 

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, η αγορά επικεντρώθηκε στα μεσαία, στη χθεσινή, στον τραπεζικό κλάδο, σε έναν ενδιαφέροντα συγχρονισμό κυκλικότητας - επιλεκτικών τοποθετήσεων (rotation - stock picking), που μπορεί μεν να συντηρεί την ανοδική τάση στο νέο έτος αλλά δεν πείθει για τη δυνατότητά της να υπερβεί ανθεκτικά ορόσημα-αντιστάσεις.

Προφανώς η αγορά θα περιμένει σήμερα τα του EwG -για το οποίο έχει πολύ χαμηλές προσδοκίες-, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να σημειώνει πως η αξιολόγηση δεν εξαρτάται μόνον από την ελληνική πλευρά και τον Βέλγο υπ.Οικ. να εκτιμά πως το ελληνικό πρόγραμμα θα προχωρήσει με ή χωρίς το ΔΝΤ. 

Ο Ευ. Τσακαλώτος είχε σειρά επαφών χθες -μέχρι αργά το βράδυ- και ενόψει του σημερινού EwG, με το ενδιαφέρον να στρέφεται εάν και πώς θα μπορούσε να υπάρξει κάποια... τρικλοποδιά από την πλευρά Σόιμπλε ή κάποιον αντ' αυτού. Πιθανότατα πρόγευση των προθέσεων του Βερολίνου να έχουμε σήμερα, οπότε σε αυτή την περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με την αυριανή, τελευταία για τη δεύτερη εβδομάδα του 2017.

Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας μεταφέρει από το πρωί η Ελενα Λάσκαρη για διάφορα σενάρια στο τραπέζι, ακόμη και για μετάθεση των αποφάσεων για το ΔΝΤ. Για να δούμε, εάν τα συμπεράσματα της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για κάτι καλύτερο (ή χειρότερο) από αύριο Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση, όσα αναφέρει η Ελενα χρήζουν συμπερίληψης πριν τη συνεδρίαση. 

Μέχρι στιγμής, από τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου μέχρι και χθες, το ΧΑ ενισχύθηκε σταδιακά σε ένα εύρος σχεδόν 20 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 14 μηνών αλλά ακόμη χωρίς "κλείσιμο" στις τιμές των 665/666 μονάδων. Δεδομένου δε ότι ο χθεσινός τζίρος περιορίστηκε σε 28,4 εκατ. ευρώ, η κίνηση της αγοράς δεν μπορεί να πείσει για τη συνέχεια.

Με 6 ανοδικές στις 7 συνεδριάσεις, το ΧΑ συντηρείται μεν σε ανοδικό momentum, δίνοντας τη δυνατότητα σε αρκετούς να βγουν long είτε στον τραπεζικό κλάδο είτε σε μεσαία είτε σε μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, πλην όμως χρειάζεται περισσότερα για να υπερβεί πειστικά τις κρίσιμες 665/666 μονάδες. 

Αλλωστε το νέο υψηλό για τον ΓΔ δεν ακολουθείται από νέο υψηλό ούτε του FTSE25 (στις 1.780,84 μονάδες) ούτε του ΔΤΡ (στις 887,40 μονάδες), απόκλιση που καταδεικνύει και τις διαφορετικές ταχύτητες επιλογών που έχουν διαμορφωθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, η τάση στο ΧΑ θα μπορούσε να συντηρηθεί όσο βοηθά το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια -κυρίως στην οδηγό Wall Street- και όσο οι traders συνεχίζουν να ποντάρουν στην προοπτική της συμφωνίας Αθήνας - δανειστών σε εύλογο χρόνο. 

Σε διαφορετική περίπτωση, η τάση είναι τόσο ευάλωτη, που πολύ γρήγορα θα μπορούσε να οδηγήσει τους short σε θέση ισχύος, ενεργοποιώντας ρευστοποιήσεις/πιέσεις.

Προσώρας, για τον ΓΔ, το διαμορφωμένο κανάλι κίνησης εκτείνεται μεταξύ 645-665 μονάδων, με τα δύο αυτά συγκεκριμένα όρια να σηματοδοτούν τη συνέχεια -είτε ανοδικά είτε πτωτικά.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), με τζίρο χαμηλότερα των 30 εκατ. ευρώ η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί συνολικότερα και πειστικότερα υψηλότερα, ωστόσο κρατάμε το έκτο θετικό πρόσημο από την αρχή της χρονιάς.

Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε χθες με την Alpha Bank να είναι η πρώτη από τις συστημικές τραπεζικές που πιάνει τον στόχο της τρίτης αμκ, στα 2 ευρώ. Κάτι που λίγο ως πολύ περίμενε η αγορά μετά τη συσσώρευση της μετοχής από το 1,89 έως το 1,99 ευρώ. Μένει να φανεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ακολουθήσει κάποια άλλη από τις τρεις, με την Εθνική να έχει το συγκριτικά καλύτερο διάγραμμα και στόχευση προς το 0,30 ευρώ. Ωστόσο ο τζίρος στον κλάδο δεν είναι αρκετός για τη συνέχιση και επαναφορά του ΔΤΡ προς τις 920 μονάδες, που ήταν εξ αρχής ο βασικός μας στόχος. 

Ενδιαφέρουσα η κινητικότητα στον κλάδο της ενέργειας, πλην της προβληματικής ΔΕΗ, με εμφανείς τις τοποθετήσεις ισχυρών χεριών σε μετοχές του κλάδου. Ο κλάδος με εξαίρεση τη ΔΕΗ έχει διαμορφωμένη ανοδική τάση ενισχύοντας την εκτίμηση όσων περιμένουν το 2017 να είναι αποδοτικό για τις εισηγμένες αυτής της κατηγορίας. Πάντως ο Μιχάλης Καϊταντζίδης σημειώνει πως στον "αέρα" παραμένει η πώληση του ΔΕΣΦΑ, μετά το...ναυάγιο με τη Socar.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να έχει ημερήσιο stop στις 853 και πρώτο στόχο στις 913 μονάδες. Για τον FTSE25 κύρια αντίσταση είναι πέριξ των 1.800 μονάδων, διάσπαση των οποίων μπορεί να δώσει συνέχιση, ενώ στηρίξεις διαμορφώνονται στις 1.769 και 1.760 μονάδες. Χαμηλότερα είναι οι 1.750 μονάδες, όπου και αλλάζει (σε ημερήσιο) η τάση. 

Στα επιμέρους, η Alpha Bank έπιασε τα 2 ευρώ (σε κλείσιμο), Viohalco και Cenergy συνεχίζουν με αυξημένες συναλλαγές και ισχυρό πλεονέκτημα την υπερσυγκέντρωση της δεύτερης στα χέρια των βασικών μετόχων (χαμηλό το free float στο περίπου 15% κινείται κατά το δοκούν), εναλλαγή θέσεων σε ΜΟΗ- Ελληνικά Πετρέλαια, νέο κλείσιμο του ΟΤΕ πάνω από τα 9 ευρώ παρά τη διόρθωση της μετοχής, το υψηλό ημέρας των 6,32 ευρώ του Μυτιληναίου με τζίρο 456 χιλιάδων ευρώ, το νέο συν του FF Group αλλά και η σταθεροποίηση του Ανέμου πάνω από το 1 ευρώ, η συνέχιση της MIG με τζίρο 301 χιλιάδων ευρώ, η σταθεροποίηση του Fourlis υψηλότερα των 4 ευρώ, η αντίδραση της ΕΥΑΘ στα 3,70, ο σχετικά αυξημένος τζίρος στην MLS, το 17,32% της Frigo με συναλλαγές 330 χιλιάδων μετοχών, η για ακόμη μία συνεδρίαση αυξημένη συναλλακτικότητα στην Ελλάδος, αλλά και η κινητικότητα σε Revoil, Trastor, FoodLink, Intertech κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v