Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνεται λίγο-λίγο η μάχη της οικονομίας

Πτώση της ζήτησης, εκτίναξη της φοροδιαφυγής και έντονη νευρικότητα, τα κυριότερα χαρακτηριστικά των πρώτων σαράντα ημερών του έτους. Αναστρέψιμη υπό κάποιες προϋποθέσεις η κατάσταση, δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

Χάνεται λίγο-λίγο η μάχη της οικονομίας

«Οι πρώτες σαράντα ημέρες ξεκίνησαν ιδιαίτερα αρνητικά για την πραγματική οικονομία και αν η κατάσταση αβεβαιότητας συνεχιστεί, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί εντελώς η μάχη της ανάκαμψης», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός και έγκριτος παράγοντας της αγοράς, ο οποίος -μεταξύ άλλων- επισημαίνει:

Η λιανική αγορά φαίνεται πως υποχωρεί κατά περίπου 4%-5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με ανάλογο να είναι το ποσοστό πτώσης και στον χώρο των τροφίμων.

Το μέγεθος της φοροδιαφυγής έχει φουντώσει για τα καλά, λόγω και του νέου ασφαλιστικού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2016, παρά την αύξηση των συναλλαγών μέσα από πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι έμποροι προσφέρουν εκπτώσεις προκειμένου ο πελάτης να μη χρησιμοποιήσει κάρτα, ενώ ακόμη και όταν χρησιμοποιείται κάρτα, συχνά δεν κόβονται αποδείξεις, με την προσδοκία ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί διασταύρωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και λογιστικών εσόδων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Γενικότερα, επικρατεί ένα κλίμα χαρακτηριστικής αναρχίας και έλλειψης κανόνων, που φαίνεται πως θα ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες, αν δεν υπάρξουν κυβερνητικές παρεμβάσεις.

• Ανησυχητικά είναι τα σινιάλα και από το μέτωπο των κόκκινων δανείων, καθώς τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για επιδείνωση και αντιστροφή των τάσεων στην αγορά τον Ιανουάριο. 

Εντείνονται οι διαφορές οικονομικών επιδόσεων από εταιρεία σε εταιρεία, με ορισμένους μεγάλους «παίκτες» να ενισχύουν τις θέσεις τους στην αγορά και τους υπόλοιπους να παραπαίουν. «Υπάρχουν εταιρείες που δεν πουλάνε, επειδή απλά δεν έχουν επαρκές εμπόρευμα στα ράφια τους, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησής τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος, στην περίπτωση που συνεχιστεί η τρέχουσα αβεβαιότητα, να επαναληφθεί και πάλι το καταναλωτικό μοντέλο του καλοκαιριού του 2015, όταν μέρος των Ελλήνων, φοβούμενο ένα πιθανό κούρεμα των καταθέσεών του, στράφηκε προς την αγορά οχημάτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και γενικότερα διαρκών καταναλωτικών προϊόντων.

Πέρα όμως από το μέτωπο της κατανάλωσης, αγωνία επικρατεί και στους κλάδους εκείνους της οικονομίας που επηρεάζονται από τις υλοποιούμενες επενδύσεις (π.χ. κατασκευές, τσιμεντοβιομηχανίες, μεταλλουργίες, ξυλεία και εργαλεία-μηχανήματα), καθώς οι μεγάλοι οδικοί άξονες θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες, χωρίς μέχρι σήμερα να είναι προγραμματισμένα κάποια αντίστοιχα projects που θα αναπληρώσουν το κενό κατά το δεύτερο μισό του έτους.

«Όσο διατηρείται το κλίμα αβεβαιότητας, τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει η προσέλκυση επενδύσεων και τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κενό δραστηριοτήτων που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες», υποστηρίζει πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας.

Ανάλογο κλίμα νευρικότητας επικρατεί επίσης και στον κλάδο πληροφορικής, όπου οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην προκήρυξη συμβάσεων του νέου ΕΣΠΑ έχει προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τέτοιου είδους έργα. «Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το πότε τελικά θα αρχίσουν να τρέχουν τα συγκεκριμένα έργα, με αποτέλεσμα το έτος-γέφυρα μεταξύ των δύο ΕΣΠΑ που ήταν το 2016, να κινδυνεύει να μετατραπεί σε… διετία, ή και τριετία στην περίπτωση που προκηρυχτούν έκτακτες εκλογές», σημειώνουν παράγοντες του κλάδου.

Και φυσικά, η όλη αυτή κατάσταση δεν μπορεί παρά να έχει επηρεάσει δυσμενώς και την προσπάθεια των τραπεζών στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η πορεία της οικονομίας είναι ακόμη -υπό προϋποθέσεις- αναστρέψιμη. «Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις ημερήσιες πωλήσεις των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων διαπιστώνουν ότι κινούνται σαν ένα καρδιογράφημα. Ανάλογα με την ειδησεογραφία, υπάρχουν διήμερα, τριήμερα ή και εβδομάδες που διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους ως προς την καταναλωτική συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κλείσει θετικά η αξιολόγηση και επανέλθει η ηρεμία, τότε πολύ πιθανόν να δούμε τους Έλληνες να επιστρέφουν ως ένα βαθμό στα ράφια των καταστημάτων», καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v