Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποντάρουν σε απεμπλοκή οι αγοραστές

Υπεραποδίδει το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στην περιοχή των 625 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 7% για Εθνική, Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, ΔΕΗ, Alpha. Πτώση για Σαράντη. Πάνω από το 75% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Ποντάρουν σε απεμπλοκή οι αγοραστές

Aνοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπεραποδίδει το ΧΑ μετά την τελευταία ισχυρή διόρθωση.
Κυρίως τα εταιρικά αποτελέσματα και οι πολιτικές εξελίξεις δίνουν το στίγμα στις αγορές, με τον DAX στις 11.655 μονάδες, με τον CAC 40 στις 7.264, ενώ αποκλιμακώνονται λίγο οι αποδόσεις για τα κρατικά ομόλογα, κυρίως της Ιταλίας.

Σε αναμονή στην Ευρώπη, σε προεξόφληση εξελίξεων που θα "ξεπαγώνουν" τη διαπραγμάτευση και θα δημιουργούν προϋποθέσεις σύγκλισης μεταξύ δανειστών-Αθηνών, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να μας ενημερώνει για όλα τα τελευταία νέα από τις Βρυξέλλες.

Στο ΧΑ συντηρείται το κλίμα, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης και σταδιακά ώθησε τον Γενικό Δείκτη προς τις 628 μονάδες, από τις 611 της αρχής. Οπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, ζητούμενο για το ενδιάμεσο διάστημα που θα διολίσθαινε η αγορά ήταν η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, προϋπόθεση που εκπληρώθηκε στις 11:15 .

Το γεγονός πως για τους τρεις βασικούς δείκτες δεν δοκιμάστηκαν απόλυτα οι στηρίξεις και η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό "χάσμα" αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης (από Δευτέρα), εάν τα νεότερα από τη "συνάντηση Ντάισελμπλουμ" δεν είναι αυτά που θα αρέσουν στις "αγορές".

Προσώρας η αντίδραση είναι σε ισχύ, με μοχλό τον ευαίσθητο τραπεζικό κλάδο, που μετά την υπερ-πίεση των τελευταίων ημερών ανακάμπτει προς τις 750 μονάδες, έχοντας επιβεβαιώσει χθες τις σημαντικές 680 μονάδες. Στο μείον 4,35% η εβδομαδιαία απόδοση για τον ΔΤΡ, που νωρίτερα ενισχυόταν 7,39% αλλά μετρά σωρευτικά απώλειες 11% από την αρχή του έτους.

Το 77% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά (και σε αξία συναλλαγών) για το 2017, αποτυπώνοντας έτσι το στοίχημα προεξόφλησης που παίζεται από νωρίς. Με πολλές βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες αλλά και περισσότερες παγίδες.

Τα 4/5 των συνολικών συναλλαγών έχουν πραγματοποιηθεί στις μετοχές των Εθνικής και Πειραιώς, με πάνω από 70 εκατ. τίτλους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Με τζίρο σχεδόν 13 εκατ. ευρώ η αντίδραση της Εθνικής και της Πειραιώς. Πέραν των τραπεζικών κινητικότητα για μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Jumbo, Viohalco, Motor Oil αλλά και ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Αεροπορίας Αιγαίου, Coca Cola, FF Group, TITAN κ.ά.

Στις 14:10 είχαν γίνει συναλλαγές 80+ εκατ. μετοχών, με τζίρο 36 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v