Αστείρευτες (;) οι πωλήσεις στην ΕΤΕ

Πετρέλαιο και πληθωρισμός στις ΗΠΑ επανέφεραν τις ανησυχίες στις διεθνείς αγορές με τη Σοφοκλέους να ακολουθεί με μεγάλη προθυμία. Από τις μετοχές του FT 20 ”διασώθηκαν” Alpha και 3Ε. H Εθνική (36,70 ευρώ) συμπληρώνει 9 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 12.

του Θ. Σταυρόπουλου

Εκ νέου αλλαγή κλίματος διαθέσεων και ψυχολογίας με τις αγορές να δείχνουν ότι ενοχλούνται από τις νέες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και από τα πληθωριστικά στοιχεία του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ (η αύξηση των νέων κατοικιών στις ΗΠΑ δείχνει ότι περνά σε δεύτερη μοίρα).

Με το διεθνές κλίμα να υποτροπιάζει το ΧΑ έπαθε αυτό που ουσιαστικά φοβόταν. Δηλαδή έχασε τις θετικές ημέρες και βέβαια επέδειξε ιδιαίτερη ευκινησία στην κίνηση χαμηλότερα. Πρώτο τραπέζι πίστα όλοι οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι αφού από τις μετοχές του FT 20 διεσώθη μόνο η 3Ε (+3,14%) και μάλιστα με τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ με απλά κέρδη η Alpha.

Αντίθετα εικόνα μίνι καταστροφής για αρκετές από τις υπόλοιπες θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές με αποτέλεσμα με απώλειες άνω του 5% να κλείσουν MIG και Βιοχάλκο, του 4% ο ΟΤΕ, ενώ με πτώσης άνω του 3% Μυτιληναίος, MPB, Κύπρου και Motor Oil.

Ακολούθησαν σε απώλειες ΕΛΠΕ (-2,47%), ΟΠΑΠ (-2,10%) και Πειραιώς (-2,07%). Επίσης πτώση για ΔΕΗ, ΑΤΕ και ΤΤ και αρνητική μεταβολή για Intralot, Τιτάν και Eurobank.

Bέβαια για πολλούς η παρατεινόμενη πλαγιοκαθολική κίνηση εξελίσσεται και σε ”Εθνική υπόθεση” με την μετοχή της ”Μεγάλης φίλης” να συμπληρώνει 9 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 12. Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο ακριβώς στην στήριξη των 36,70 ευρώ εγείρει περαιτέρω τεχνικά θέματα καθώς καθοδική διάσπαση του εν λόγω ορίου μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 36,3 και 35,8 ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να υποστηριχθεί ότι ουσιαστικά επανέφερε τον πρώτο λόγο στους συγκρατημένα απαισιόδοξους και παρά το ότι η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση επέδειξαν σχετικά καλύτερη συμπεριφορά (κάτι που επιβεβαιώνεται από το -0,52% του SC 80 και το -1,55 του Mid 40 έναντι του -1,99% του FT 20) κάτι που δεν αποτελεί εχέγγυο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις ιδιαίτερα αν επιβαρυνθούν διεθνές κλίμα και δεικτοβαρείς τίτλοι.

Τεχνικά και αναφορικά με τον FT 20 αν δεν επιτύχει άμεσα κλείσιμο άνω των 2.290 θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις που οριοθετούνται στις 2.229, 2210, 2175 και 2.164 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και στα παράγωγα όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι μπορεί να μην αύξησαν τις συναλλαγές αλλά αύξησαν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ του FΤ 20.

Ο Γ.Δ. σε αντίθεση με την προηγούμενη συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα πτωτικά, υποχώρησε έως τις 4.270,1 βρέθηκε στις 16.30 στις 4.275,35 μονάδες για να έρθουν οι δημοπρασίες και τον κλείσουν στις 4.285,54 με πτώση 1,56% παρά το γεγονός ότι ο τζίρος σαφώς συρρικνωμένος ανήλθε στα 286 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6,8 εκατ. αφορούσαν πακέτα.

Με το μέρος των απαισιόδοξων και η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 179 πτωτικών και 23 τίτλο με απώλειες από 4% έως 9,91%. Τέλος από τους λίγους σημερινούς θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Διεκατ, Τεγόπουλος, Forthnet, Mηχανική, ΕΛΤΡΑΚ και Μαίλλης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v