Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 845 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Viohalco, EΛΠΕ, Motor Oil, Σαράντης. Απώλειες για Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Coca Cola, Μυτιληναίος. Xαμηλός ο τζίρος.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Παρά τα μικρά κέρδη που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, το Χ.Α. ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση απόλυτα εναρμονισμένο με τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που δεν έβλεπαν διαθέσεις διαφοροποίησης σε σχέση με τη χθεσινή εικόνα, τουλάχιστον έως ότου η αγορά πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες από την επιχειρούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική άποψη, που εκτιμά πως ακόμα και αν όλα θεωρηθούν απολύτως επιτυχημένα στην τελική έκβασή τους, αυτό δεν μπορεί να είναι ο επόμενος καταλύτης που θα δώσει «καύσιμα» στην αγορά, προκειμένου να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα και η όποια αντίδραση θα είναι βραχύβια και θα αφορά, κατά κύριο λόγο, τον τραπεζικό κλάδο.

Επιστρέφοντας στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, τα μέχρι στιγμής χαρακτηριστικά είναι η περιστροφή των Δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, η έλλειψη διάθεσης θετικών πρωτοβουλιών από τις μετοχές του μη τραπεζικού 26άρη και η αργή αλλά σταθερή εξέλιξη σε «σπάνιο είδος», όσον αφορά στους αγοραστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει μετοχή από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που να καταγράφει κέρδη ή απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, πλην του ΟΛΠ (-1,41% με ελάχιστες συναλλαγές) και αυτό είναι η πλέον τρανταχτή ένδειξη της στάσης αναμονής που συνεχίζουν να τηρούν τα ενεργά χαρτοφυλάκια, περιμένοντας πληροφορίες-φήμες από την κάλυψη του ομολόγου, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ημερήσιου volatility.

Προβληματισμός υπάρχει και για τη συναλλακτική διάθεση της αγοράς, καθώς ελάχιστα πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα, ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ., ενώ από τις μετοχές του FTSE26, με τριψήφιο όγκο συναλλαγών παραμένει η Fourlis και με λιγότερα από 5.000 τεμ. οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, EEE, ΟΛΠ, Σαράντης και Τιτάνας.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου μέρα με την ημέρα «ξεμένουν από αγοραστές», με θετικές διαθέσεις κινούνται οι Αιολική (+24,52%), Space Hellas (+10%) και MIG (+1,35%).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v