Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εχασαν κρίσιμες στηρίξεις οι τράπεζες

Σε χαμηλά 16 συνεδριάσεων, στις 830 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων. Πτώση άνω του 6% για Πειραιώς. Επέμειναν ανοδικά Coca Cola, ΟΤΕ, Σαράντης.

ΧΑ: Εχασαν κρίσιμες στηρίξεις οι τράπεζες

Τον Τραπεζικό κλάδο, που ήταν στο "απυρόβλητο" κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, επέλεξαν οι εν δυνάμει πωλητές, προκειμένου να κάνουν, σήμερα, αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και μην λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα θετικά πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Η εικόνα επιδεινώθηκε σημαντικότατα, μετά τις πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς και σύμφωνα με τις οποίες από σήμερα το Χ.Α. δεν δεχόταν σαν "collateral" από τις ΑΧΕ, μετοχές της Τρ. Πειραιώς, που σημαίνει ότι δεν είναι πολύ μακριά το reverse split της μετοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Πειραιώς, κατά την σημερινή συνεδρίαση, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,243 ευρώ (-7,25%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,245 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 6,49%.

Παρά την κίνηση της ΕΕΕ (+1,17% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) μόνιμα με θετικό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί χαμηλότερα των 830 μονάδων και κάπου εκεί χτύπησε "κόκκινος συναγερμός" στις τάξεις των ενεργών χαρτοφυλακίων, όμως οι βοήθειες από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους ήταν ελάχιστες.

Στα υπ΄ όψιν ότι χάθηκαν οι 832 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και μέσω των τελικών δημοπρασιών διασώθηκαν, οριακά, οι 830 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών).

Ξεκινώντας την αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλό, όπου το σύνολο των τίτλων ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και αξιοσημείωτες απώλειες, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο κλαδικός τους δείκτης (-4,27%) να χάσει όχι μόνο την πρώτη στήριξη στις 1100 μονάδες, αλλά και τις αμέσως επόμενες στις 1090 και 1084 μονάδες.

Απαιτείται άμεση προσοχή, καθώς, τυχόν, κλείσιμο χαμηλότερα των 1072 μονάδων, θα ενεργοποιήσει κινήσεις "stop loss" και από χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά και σε αυτή την περίπτωση η επόμενη, ισχυρή, στήριξη εντοπίζεται στις 990 μονάδες.

Στα επιμέρους, η Alpha Bank (-3,54%) έχασε την στήριξη των 2,19 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 2,12 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Η Εθνική (-3,49%) που συνεχίζει να έχει την καλύτερη διαγραμματική εικόνα, αν χάσει την "μάχη" στα 0,356 ευρώ, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 0,35 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών).

Σημαντικά χαμηλότερα των 1,00 ευρώ βρέθηκε η Eurobank (-4,5%) και πάρα πολλά θα κριθούν στην στήριξη των 0,937 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την "ειδική περίπτωση" της Πειραιώς, χάθηκε η στήριξη των 0,246 ευρώ και η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, εντοπίζεται στα 0,234 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων (το αμέσως χαμηλότερο στις 7/7, 1062,11 μονάδες) και η σημερινή υποχώρηση του -4,27%, η μεγαλύτερη του μήνα και πλέον, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 22/6 (-4,62%).

Το σχόλιο της Merit Sec.

"Η έξοδος στις Αγορές ολοκληρώθηκε με απόδοση, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης αγορών, αφού το επιτόκιο δεν ήταν καλύτερο των αισιόδοξων εκτιμήσεων (επιτόκιο 4,625% έναντι εκτιμήσεων για χαμηλότερα του 4,5% - 4,4% και αναλογικά ακριβότερο από το αντίστοιχο της προηγούμενης Κυβέρνησης), ούτε όμως και αφορμή σημαντικών πωλήσεων, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση με την στήριξη των Ευρωπαίων εκμεταλλεύτηκε το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε την περίοδο που διανύουμε. Εντούτοις, είναι πολύ πιθανό οι πωλητές να υπερισχύσουν τις επόμενες συνεδριάσεις, έστω και αν υπάρξει άλλη μία ανοδική προσπάθεια με στόχο την ζώνη των 860 - 880 μονάδων. Ο λόγος διόρθωσης των τιμών αποδίδεται στην εποχή, την ολοκλήρωση των μερισματικών αποκοπών Βαρύδεικτων τίτλων και φυσικά στην έλλειψη άμεσων θετικών καταλυτών. Το εύρος διακύμανσης μεταξύ 800 και 860 μονάδων ενδεχομένως να διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το διεθνές περιβάλλον" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη με δεδομένη τη βεβαρυμμένη, τεχνικά, εικόνα της Αγοράς, καθώς μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του ομολόγου δεν διαφαίνεται ο καταλύτης που θα αποτρέψει μια πλαγιοκαθοδική κίνηση. Ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει ενεργοποίηση αγοραστικού ενδιαφέροντος στα επίπεδα στήριξης κάτω από τις 840 μονάδες, με τους πωλητές να διαφαίνεται ότι έχουν αυξημένη πιθανότητα να επικρατήσουν, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στις σχετικές 'αψιμαχίες" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η δοκιμαστική έξοδος στις Αγορές θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του προγράμματος, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ακόμη 'φουλ ατζέντα' μπροστά της", τονίζει σε συνέντευξη στην "Ναυτεμπορική, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η όποια επιπλέον χρηματοδότηση δεν μπορεί να αυξάνει το χρέος, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να εξομαλύνει τις αποπληρωμές χρέους για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Εκφράζει την εκτίμηση ότι οι φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν, πλέον, τις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις με στόχο την αποκλιμάκωση της φορολόγησης. Κυρίως όμως ζητεί, το συντομότερο δυνατό, τη μείωση του στόχου τον οποίο «η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι Εταίροι της συμφώνησαν για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022.

Η δεύτερη απόπειρα εξόδου δεν αποκλείεται να γίνει το Φθινόπωρο με ένα ομόλογο αναφοράς 3τούς διάρκειας, ωστόσο αρμόδιες πηγές δεν δεσμεύονται για συγκεκριμένη ημερομηνία αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι "η επόμενη έκδοση θα γίνει όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, καθώς έχει σημασία όχι μόνο η πορεία της Χώρας, σε σχέση με τις προβλέψεις, αλλά και εξωγενείς παράγοντες όπως η διαμόρφωση των επιτοκίων από τη Fed και-κυρίως- την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε σχέση με το 'tapering' στο πρόγραμμα 'QE".

Ως "καλό σημάδι" εκτιμά την επιστροφή της Ελλάδας στις Χρηματαγορές, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, σε σημερινή συνέντευξή του στην Αυστριακή εφημερίδα "Salzburger Nachrichten" σημειώνοντας ταυτόχρονα πως "αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτείται πλήρως".

Σε σχέση με το υψηλό χρέος της Ελλάδας, ο ίδιος θεωρεί πολύ προβληματική μια απλή διαγραφή χρέους, καθώς, όπως παρατηρεί, αυτό συνιστά για τις νομισματικές Τράπεζες μία απαγορευμένη Κρατική χρηματοδότηση.

Κατά την άποψή του, υπάρχει μία σειρά άλλων δυνατοτήτων, όπως για παράδειγμα η παράταση της εξόφλησης, ή η ελάφρυνση στην εξυπηρέτηση του χρέους, με τις οποίες, όπως επισημαίνει, θα μπορούσε να αυξηθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Ένα θετικό βήμα προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, την έξοδο της Χώρας στις Αγορές, προσθέτοντας ότι μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της Κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις Αγορές μετά το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Στην τριμηνιαία έκθεσή τους, οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού υπογραμμίζουν ότι η Οικονομία άντεξε και ανακάμπτει και αυτό είναι, κατ΄ αρχάς, θετικό.

Για το 2017 προβλέπουν ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,5 - 1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον Κρατικό προϋπολογισμό μερικούς μήνες πριν. Ωστόσο, θεωρούν ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα διακοπεί αν η Χώρα εγκαταλείψει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, ενώ το ίδιο θα συμβεί αν υπάρξει πολιτική αστάθεια.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι αναγκασμένο να αναζητήσει τους επόμενους θετικούς καταλύτες, προκειμένου να μην κινδυνέψει από τον "νόμο της βαρύτητας".

Σε αυτή την περίπτωση, θετικοί καταλύτες θα μπορούσαν να προκύψουν από το μέτωπο των Αποκρατικοποιήσεων, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα, που θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσαν να φέρουν επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, μπορεί η ΕΕΕ να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο δίνοντας τις απαραίτητες βοήθειες, όμως δύο τίτλοι ήταν αυτοί που δημιούργησαν τις λίγες θετικές εντυπώσεις και ένας την θετική έκπληξη.

Αφ΄ ενός ο τίτλος του Σαράντη (+2,48%), πιθανότατα και λόγω των αναμενόμενων, σήμερα, αποτελεσμάτων α' εξαμήνου. Σε κάθε περίπτωση, για να αλλάξει επίπεδο ο τίτλος θα πρέπει να πετύχει κλεισίματα υψηλότερα των 12,80 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες Σαράντης (σήμερα) και Τιτάν (27/07) ανοίγουν την αυλαία των αποτελεσμάτων εξαμήνου, ενώ τις δημοσιεύσεις θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις με τις διοικήσεις ως είθισται.

Από την άλλη, το κλείσιμο του ΟΤΕ (+0,92%) στο ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ, σηματοδοτεί νέα υψηλά 34 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/9/2014 (11,05 ευρώ). Η παραμονή του τίτλου υψηλότερα των 11,00 ευρώ, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη ζώνη των 11,40 - 11,60 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 34 μηνών ο ΟΤΕ

Η έκπληξη ήλθε από τον Fourli (+2,3%), ο οποίος μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, αλλά έχει, πάντα, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 6,00 ευρώ για να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα.

Από εκεί και πέρα, δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,32%) έχασε την πρώτη στήριξη των 2178 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 2148 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 2138 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε σε χαμηλό 16 συνεδριάσεων (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο 4/7, 825,81 μονάδες) και αν χάσει και τις 830 μονάδες, οι πωλήσεις θα πάρουν επιθετικότερο χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή υποχώρηση συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 6 συνεδριάσεων.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενδείξεις επιστροφής των αγοραστών στο Πλαίσιο (+0,92%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Space Hellas (+9,74%), έξι για την Yalco (+19,51%), ενώ δεν αποκλείεται να έχει ενδιαφέρον η περίπτωση της Αιολικής (+29,95%) που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η πενταετής ομολογιακή έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί, προφανώς, θετική εξέλιξη, αλλά δεν προκάλεσε 'κύμα ενθουσιασμού' στις τελευταίες συνεδριάσεις της Λεωφόρου Αθηνών, ίσως διότι έχει ήδη προεξοφληθεί (και με το παραπάνω) κατά τη διάρκεια του πεντάμηνου και πλέον 'ράλι' που έχει προηγηθεί" σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Το επιτόκιο και η "υπερκάλυψη" της Κρατικής έκδοσης θα βρεθούν στο προσκήνιο, αναγκάζοντας, ίσως, τους διεθνείς αναλυτές να αναπροσαρμόσουν το Outlook της Ελληνικής Οικονομίας. Φυσικά, πέραν της έκδοσης, τα δομικά προβλήματα της εγχώριας Οικονομίας (χαμηλή ανταγωνιστικότητα) δε θα ανατραπούν εν μια νυκτί και θα χρειαστούν γενναίες πρωτοβουλίες οριστικής εξόδου από την κρίση και όχι μόνο "εξόδου" στις Αγορές.

Στα θέματα του χρέους, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κ.λ.π., μάλλον δεν αναμένονται ιδιαίτερες εξελίξεις πριν το Φθινόπωρο και πάντα με ορίζοντα τις εκλογές στη Γερμανία και την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για έναν ακόμη γύρο αξιολόγησης της πορείας του Ελληνικού προγράμματος.

Στον Τραπεζικό δείκτη βασικό ρίσκο παραμένει η πιθανότητα νέας ανακεφαλαιοποίησης, λόγω των καθυστερήσεων στο θέμα της εξυγίανσης - αξιοποίησης των "κόκκινων" δανείων, καθώς το dilution σε αντίστοιχες περιπτώσεις λειτουργεί αρνητικά για την πορεία των συγκεκριμένων τίτλων.

Στα θετικά της Αγοράς παραμένει η πορεία των ομολογιακών εκδόσεων, με τους επενδυτές να διατίθενται να "κλειδώσουν" ικανοποιητικές αποδόσεις.

Η απόσταση του Γενικού Δείκτη από τον κυλιόμενο εκθετικό μέσο όρο 30 ημερών μειώνεται, γεγονός που δείχνει ότι η Αγορά διορθώνει μέσω του χρόνου και μέσω της τιμής, αλλά το εν ισχύ αγοραστικό σήμα που δίνει ο συγκεκριμένος δείκτης θα ακυρωθεί σε κλείσιμο κάτω από τις 830 μονάδες.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, η Αγορά βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα από τους μακροπρόθεσμους κινητούς μέσους όρους 100 και 200 ημερών, γεγονός που καταδεικνύει ότι βρίσκεται σε φάση "εξωστρέφειας" μετά από την πολυετή ταλαιπωρία της μνημονιακής περιόδου.

"Στις Ξένες Αγορές εντυπωσιάζει η ισχυροποίηση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου σε υψηλό 2 ετών, ενώ αργά το βράδυ τα βλέμματα των επενδυτών θα στραφούν στη συνεδρίαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ", αναφέρει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον Κορεάτη Kospi (-0,22%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο "Αυστραλός" ASX 200 (+0,87%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με ανοδικές διαθέσεις και προς νέα ρεκόρ κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Στις ΗΠΑ θα παραμείνει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών και σήμερα, αναμένοντας τις ανακοινώσεις από την διήμερη συνεδρίαση της Fed. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές δεν αναμένουν σύντομα αύξηση των επιτοκίων, όμως δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις αναφορικά με την συρρίκνωση του ισολογισμού.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο τομέας Υπηρεσιών αλλά και η Κινηματογραφική Βιομηχανία έδωσαν ώθηση στο Βρετανικό ΑΕΠ το β’ τρίμηνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, σε τριμηνιαία βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανικής Οικονομίας διαμορφώθηκε στο 0,3%, έναντι 0,2% το α’ τρίμηνο, ποσοστό που πιθανότατα θα αυξήσει τις προσδοκίες για διατήρηση του Βρετανικού επιτοκίου στα τωρινά, ιστορικά χαμηλά, επίπεδά του.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", μικρή άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων αυξήθηκαν κατά 0,8%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 610.000. Σε σχέση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι πωλήσεις ήταν 9,1% υψηλότερες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 615.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την έκδοση ομολόγου μέσω του οποίου άντλησαν 79 εκατ. ευρώ με Ιδιωτική τοποθέτηση ανακοίνωσαν τα Ελ. Πετρέλαια.

Όπως αναφέρουν, "η HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, εξ ολοκλήρου θυγατρική της εταιρείας, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία τιμολόγησης (pricing) για την έκδοση νέων ομολογιών ονομαστικής αξίας €74,5 εκατ., που θα αποτελούν μέρος των υφιστάμενων ομολογιών λήξης Οκτωβρίου 2021. Οι νέες ομολογίες, πλήρως εγγυημένες από την εταιρεία, προσφέρθηκαν μέσω Ιδιωτικής τοποθέτησης, με τιμή διάθεσης 106%, που αντιστοιχεί σε συνολικό ύψος έκδοσης €79 εκατ. και απόδοση 3,333% και αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου".

Αύξηση 6% εκτιμά η Euroxx πως θα εμφανίσουν οι πωλήσεις της Τιτάν το β’ τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στα 409,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το εξάμηνο αναμένει αύξηση πωλήσεων 6,5% στα 771,2 εκατ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil, στα 23,5 από 21 ευρώ, δίνει σε σημερινή έκθεσή της η Credit Suisse. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "outperform" για την εισηγμένη.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αδύναμες ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 844,4 μονάδες (+0,16%), όμως μετά τις 10.33 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 827,53 (-1,84%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 829,43 (-1,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 830,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,52%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 73,7 εκατ., από τα οποία τα 10,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απέσπασαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE26, μόνο η ΕΕΕ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΕΕ και Fourlis και στο χαμηλό ημέρας Αττικής και Ελ. Πετρέλαια.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, 8 τίτλοι με διψήφιο ποσοστό ανόδου και άλλοι 7 με διψήφιο ποσοστό υποχώρησης.

Πιέσεις και στα παράγωγα

Συνεδρίαση ισχυρής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση για το συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (93.258 συμβόλαια).
Στα 7.384 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.980 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.509, 3.054 για τον Αύγουστο και 455 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.159,5) κινήθηκε μεταξύ 2.154,25 και 2.192 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.914), Πειραιώς (27.904), Εθνική (40.575), MIG (2.927), Alpha Bank (7.860), ΟΤΕ (1.153), Ελλάκτωρα (508), Μυτιληναίο (190), ΑΔΜΗΕ (268), ΔΕΗ (303), Viohalco (538), ΕΧΑΕ (102), Intralot (43,2), Jumbo (246), Ελ. Πετρέλαια (272), ΟΠΑΠ (113), Cenergy (238), Lamda Development (331).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 110.456, Eurobank 37.552, Εθνική 108.953, Alpha Bank 45.051 και Πειραιώς 139.178.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 26.019.267 τεμ., (από 26.019.267 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 12.920.992 τεμ. (13.974.992), Εθνική 18.057.212 τεμ. (18.090.890) και Eurobank 8.797.508 τεμ. (8.547.508).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

*Την Δευτέρα 31 Ιουλίου παύει η διαπραγμάτευση των 8.733.183.280 κοινών ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,30, στο πλαίσιο της σύμπτυξης του αριθμού των μετοχών της (reverse split) σε 436.659.164 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, νέας ονομαστικής αξίας εκάστης €6,00.
Η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 436.659.164 νέων μετοχών, με νέα ονομαστική αξία εκάστης €6,00 είναι η Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017.

Η εταιρική πράξη θα υποστηριχθεί στα Παράγωγα προϊόντα "Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης" και "Δικαιώματα Προαίρεσης", καθώς και στο "Μηχανισμό Δανεισμού Τίτλων" επί των μετοχών της Τράπεζας. Επιπλέον, συνεπεία της εν λόγω εταιρικής πράξης θα πραγματοποιηθεί α) αναστολή διαπραγμάτευσης των παραγώγων προϊόντων "Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης" και "Δικαιωμάτων Προαίρεσης" επί της μετοχής της Τράπεζας, β) αναστολή της διεξαγωγής συναλλαγών στον Μηχανισμό Δανεισμού Τίτλων επί της μετοχής της Τράπεζας, από την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017.

ΥΓ: Το σχόλιο βγήκε αργά, διότι το ΗΔΤ βγήκε στο site του Χ.Α. ελάχιστα πριν τις 24.00 (!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v