Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά τη βουτιά

Σε υψηλότερα επίπεδα ο ΓΔ, με άνοδο για τις τράπεζες. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα, μετά τη χθεσινή υποχώρηση και την απώλεια στηρίξεων. Σε ποιες μετοχές θα κριθεί η επόμενη ημέρα. Οι τράπεζες και οι τίτλοι που αντιστέκονται.

ΧΑ: Τα νέα δεδομένα μετά τη βουτιά

Οριακή άνοδος στη Wall Street, υποχώρησης συνέχεια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και... ρίχτερ στο ΧΑ. 

Γενική υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την απώλεια και των 725 μονάδων να ενισχύει ακόμη περισσότερο τις θέσεις των πωλητών, οι οποίοι ούτως ή άλλως έπαιζαν με σημαντικό πλεονέκτημα, από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα των 755 μονάδων. 

Το αποθαρρυντικό είναι πως η χθεσινή υποχώρηση στο ΧΑ συντελέστηκε με εκ νέου σοβαρές απώλειες για τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο, αλλά το κυριότερο με πωλήσεις/πιέσεις σε περισσότερες εισηγμένες/μετοχές και blue chips/σηματωρούς από κάθε άλλη εβδομάδα, το τελευταίο διάστημα. Και με αύξηση συναλλαγών/τζίρου, καθώς από τον μέσο όρο των 44/45 εκατ. ευρώ ενισχύθηκε στα 54 εκατ., με συναλλαγές 51 εκατ. μετοχών. Τα περίπου 23/24 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ κατά 4,19% χαμηλότερα, στις 662,15, δηλαδή όλο και κοντινότερα προς τις 638,70 μονάδες (χαμηλό 52 εβδομάδων). 

Γενικευμένη η χθεσινή υποχώρηση και αυτό ήταν το πιο αποθαρρυντικό, καθώς μόλις δύο ήταν οι διασωθέντες: ΟΠΑΠ, με αγοραστές στα 9,49 και ΔΕΗ, σταθερή στο 1,94 ευρώ. Χαμηλότερα και πάλι των 50 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων του ΧΑ. 

Οπως εδώ και μέρες σημειώνεται, εύλογο ήταν (και είναι) το ερώτημα για το πώς θα συμπεριφερόταν το ελληνικό χρηματιστήριο, από τη στιγμή που στα ξένα θα διαφαίνονταν ενδείξεις υποχώρησης. Πράγματι και πάνω από τη Wall Street συγκεντρώνονται σύννεφα αλλά και στη Φρανκφούρτη πολύ περισσότερα, καθώς στο Βερολίνο ακόμη δεν διαφαίνεται σχηματισμός κυβέρνησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το σημαντικότερο χρηματιστήριο της ευρωζώνης. 

Συνεπώς, σε ένα περιβάλλον με αυξημένο το ενδεχόμενο μίας υποχώρησης, στο ΧΑ δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο οι αντοχές πωλητών - αγοραστών, από τη στιγμή που ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, είναι σε διόρθωση από τα «υψηλά έτους» (1.146,11 στα μέσα Ιουλίου) και ένα αυξανόμενο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, των blue chips, υφίσταται εύλογη μείωση θέσεων. Κάτι που ακόμη μπορεί να μη δημιουργεί ανησυχίες για όσους έχουν τοποθετηθεί μεσοπρόθεσμα, από τη στιγμή που για τις περισσότερες μετοχές αυτής της κατηγορίας η απόδοση είναι θετική, αλλά όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας της Κυριακής, έχουν περιορισθεί αισθητά σε «μέτρηση» μηνός και ακόμη περισσότερο, εβδομάδας. 

Στις 1.874,35 μονάδες ο FTSE25, με τη διάσπαση των 1.911 να ενεργοποιεί αρκετά stop losses. Στήριξη και σημείο αναφοράς για τον δείκτη οι 1.845 ενώ στο ενδεχόμενο μίας ανοδικής διόρθωσης, αντιστάσεις είναι στις 1.896 και στις 1.911 μονάδες. Για τους long, η κατάσταση θα μπορούσε να εκτονωθεί -έστω και προσωρινά-, εάν ο FTSE25 επανερχόταν πάνω από τις 1.911 μονάδες. 



Το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε να συντελεσθεί αυτή η ανατροπή. Οι πωλήσεις/πιέσεις στη δεικτοβαρή Coca Cola, η απώλεια των 20 ευρώ για τον ΤΙΤΑΝα και οι ενδείξεις πώλησης σε μετοχές των Motor Oil λειτουργούν υπέρ των πωλητών. 

Μένει να δούμε σήμερα ακριβώς ποια θα είναι η αντίδραση traders και επενδυτών, ειδικά στις μετοχές των ΜΟΗ, FF Group και Sarantis, μετά τη χθεσινή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, που κατά γενική εκτίμηση έκρυβε εκπλήξεις. 

Επίσης μένει να δούμε εάν για ακόμη μία φορά η ανακοίνωση αποτελεσμάτων αφήνει μάλλον ασυγκίνητους τους πωλητές, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν από καλά οικονομικά μεγέθη. 

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, που μόνο με ένα... θαύμα θα μπορούσε να ανακάμψει (ουσιαστικά) σε αυτή τη φάση και ενόσω μένουν σε εκκρεμότητα τα σοβαρά προβλήματα/ερωτήματα που τον «ταλαιπωρούν» εδώ και εβδομάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v