Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες στη ζώνη των 740 μονάδων

Βαραίνει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ενώ η εγχώρια αγορά αναζητά πρόσημο. Ισχυρά κέρδη για Folli Follie και Jumbo, ανοδική κίνηση για τη μετοχή Εθνικής. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών, μετά το χθεσινό «ξέσπασμα».

ΧΑ: Αψιμαχίες στη ζώνη των 740 μονάδων

«Κλειστά χαρτιά» Μέρκελ - Σουλτς μετά τη συνάντηση με Σταϊνμάγερ, με απώλειες 0,9% ο DAX, χαμηλότερα στις 12.900 μονάδες ξεκινά ο Δεκέμβριος δημιουργώντας από νωρίς ανάλογο κλίμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε ρυθμό Φρανκφούρτης και η Αθήνα, με τους πωλητές να έχουν ελαφρύ προβάδισμα μετά τα ανιχνευτικά πρώτα 5' της συνεδρίασης. Συναλλαγές και τζίρος σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι χθες και Τετάρτη, σαν να... πέφτουν οι τόνοι μετά την τελευταία ανοδική διόρθωση και το... μαγικό «γύρισμα» στο χθεσινό κλείσιμο. 

Ωστόσο μετά τις 11:00 το «γύρισμα» της Εθνικής σε συν (από μείον), που αποτυπώθηκε σε ανάλογη διακύμανση για τον ΔΤΡ σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση της μετοχής του FF Group, επανέφερε τον ΓΔ σε οριακά θετικό έδαφος.

Εως τις 736,90 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών να «μετρά» απώλειες προς τις 730 μονάδες και τον FTSE25 χαμηλότερα 0,11% στις 1.918 μονάδες. Αυτό μέχρι τις 11:00, καθώς στο ήπιο «γύρισμα» ο ΓΔ αντέδρασε έως τις 741,34, με τον ΔΤΡ προς τις 745,86 μονάδες.

Ενθαρρυντικό -μέχρι πριν λίγο (*)- η συγκριτικά καλύτερη εικόνα του ΧΑ έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών που υποχωρούν με υψηλότερα ποσοστά, επηρεαζόμενα (κυρίως) από την αβεβαιότητα που επικρατεί σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη.

Επίσης ενθαρρυντικό το ότι στα πρώτα 30' πωλητές - αγοραστές έδειχναν να ελέγχουν την περιορισμένης έκτασης προσφορά των πρώτων, με τους δεύτερους να περιμένουν λίγο χαμηλότερα. Σταθερός και βραδύτερος (σε σχέση με χθες-Τετάρτη) ο ρυθμός συναλλαγών, ένδειξη πως οι πωλητές δεν βιάζονται να ρευστοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους, διευκολύνοντας έτσι τη διαχείριση της ήπιας υποχώρησης στα πρώτα 30'. Ωστόσο ο ρυθμός δεν επιταχύνθηκε ούτε όταν μετά τις 11:05 ο ΓΔ συνέχιζε με θετικό πρόσημο, ένδειξη πως ούτε οι αγοραστές βιάζονται να «τραβήξουν» υψηλότερα την αγορά. Συνεπώς για τη συνέχεια αναμένονται επιλεκτικές κινήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές.

Από την αρχή της συνεδρίασης, στο προσκήνιο έχει βρεθεί η μετοχή του FF Group, με τους αγοραστές από τα 15,92 να ανεβαίνουν έως τα 16,40 ευρώ. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σε συνδυασμό με κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του βασικού μετόχου φαίνεται πως λειτουργούν υπέρ των αγοραστών, μετά μάλιστα την τελευταία σημαντική υποχώρηση έως τα 14,36 ευρώ, στη συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου. Σημειωτέον πως η φορά για τη μετοχή άλλαξε από την επομένη που έγινε η εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή (για 7,5 εκατ. μετοχές) από τον Δημ. Κουτσολιούτσο σε εταιρεία του (στη Λεμεσό).

Από τις «βαριές» μετοχές του δείκτη το FF Group επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τη διακύμανση των δεικτών. Επίσης δεικτοβαρής ο τίτλος του Jumbo, με ποσοστό 3,46% στα 13,14 ευρώ διαμορφώνει τάση. Πέραν των FF Group και Jumbo, με αγοραστές στα πρώτα 45' οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, Fourlis και από τον τραπεζικό κλάδο σε Εθνική και Eurobank.

Ισχυρή πίεση για την Τράπεζα Αττικήςμετά τις χθεσινές ειδήσεις για αύξηση κεφαλαίου 198 εκατομμυρίων ευρώ. Ο τίτλος υποχωρεί 20%, στο 0,039 ευρώ.

H ενίσχυση της Εθνικής προς το 0,264 ευρώ συνέβαλε στην περαιτέρω μικρή βελτίωση του ΔΤΡ στις 743, με τον ΓΔ στις 742 μονάδες.

(*) στις 11:15 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v