Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ρελάνς του Γενικού Δείκτη

Σε θετικό έδαφος επέστρεψε το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα, με αντιστροφή της κίνησης στον τραπεζικό κλάδο. Mε θετικό πρόσημο Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ. Κινητικότητα σε ΕΥΑΘ, Χαλκόρ, Reds, EΛΤΕΧ-Ανεμος.

XA: Ρελάνς του Γενικού Δείκτη

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικρές απώλειες ξεκίνησε το ΧΑ. Σε στάση αναμονής η Φρανκφούρτη, καθώς όλα όσα αφορούν στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία παραμένουν ακόμη αβέβαια, με τον DAX να υποχωρεί 0,35% προς τις 13.340 μονάδες.

Με το γερμανικό χρηματιστήριο εκ νέου σε... αβεβαιότητα, θα πρέπει να αναμένονται περιορισμένης έκτασης πωλήσεις από την πλευρά των traders, στο πλαίσιο της κατοχύρωσης μέρους των τελευταίων βραχυπρόθεσμων αποδόσεων. Σημειώνεται πως για τον DAX η απόδοση είναι θετική κατά 3,31% από την αρχή του έτους.

Αφορμής δοθείσης για πωλητές και αγοραστές, οι πρώτοι πιέζουν την αγορά λίγο χαμηλότερα, καθώς ορισμένοι σπεύδουν σε «κλείδωμα» αποδόσεων. Άλλωστε μία εύλογη διολίσθηση δεικτών/μετοχών εντάσσεται στο πλαίσιο ενός retest απαραίτητου για τη συνέχεια. Για αυτό από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, ως προτεραιότητα είχε τεθεί η κατ' αρχάς επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων (εβδομαδιαίων) στηρίξεων.

Ετσι μετά τα πρώτα 35' της συνεδρίασης σημειώνονται οι χαμηλές τιμές, για τον ΓΔ προς τις 833 μονάδες, για τον ΔΤΡ προς τις 910, για τον FTSE25 προς τις 2.143 και για τον Mid Cap προς τις 1.298 μονάδες. Και για τους 4 βασικούς δείκτες λίγο χαμηλότερα θα δοκιμασθούν οι αναφερθείσες στηρίξεις. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να αναμένεται μία σταδιακή επαναφορά και μείωση των απωλειών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εστιάσουμε στις αμέσως χαμηλότερες περιοχές στήριξης.

Λίγο πριν τις 13:00 η εικόνα αντιστράφηκε με τον Γενικό Δείκτη να περνά σε κέρδη και τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμπτουν. Ανοδος 2,5% για την Εθνική Τράπεζα, στο +1,2% η Alpha Bank, θετικά πρόσημα και για Πειραιώς, Eurobank.

Στα 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος μέχρι τις 13:15, χαμηλότερος του μέσου όρου των συνεδριάσεων από την 2α Ιανουαρίου μέχρι και χθες. Στοιχείο που παραπέμπει σε εξαιρετικά φειδωλή -τουλάχιστον μέχρι εκείνη την ώρα- προσφορά από την πλευρά των traders καθώς μέχρι τώρα υπερισχύει το ανοδικό σενάριο και οι long έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Μένει να φανεί στη συνέχεια της συνεδρίασης και όταν από τις 14:00 και μετά ενεργοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των «ξένων εντολών», ποια θα είναι η στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων. Αυτό γιατί ήδη για τον ΓΔ καταγράφεται απόδοση 4,05% από την αρχή του έτους, για τον ΔΤΡ 4,40%, ενώ θετικό πρόσημο μικρότερο σημειώνεται για τον FTSE25, μεγαλύτερο για τον Mid Cap.

Από τον Mid Cap στο συν οι τίτλοι των ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, AsCo, Attica Bank, ΕΥΑΘ, Ιντρακόμ, Υγεία. Τεχνική Ολυμπιακή, Κέκροψ, Χαλκόρ, Reds κ.α. ξεχωρίζουν από τις μετοχές με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v