Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι στόχοι για τους αγοραστές

Σε ποιες μετοχές στρέφεται το ενδιαφέρον μετά το τρενάκι του τρόμου στις διεθνείς, αλλά και την εγχώρια αγορά. Η επιστροφή της μεταβλητότητας και τα μηνύματα που περιμένουν οι επενδυτές από τα ξένα χρηματιστήρια.

ΧΑ: Οι στόχοι για τους αγοραστές

Απώλειες στην Wall με το βλέμμα στα ομόλογα, εύλογη η αντίδραση στην Φρανκφούρτη με επαναφορά του DAX προς τις 12.590 μονάδες με τις τελευταίες εξελίξεις στην Γερμανία να ενισχύουν την πλευρά Μακρόν ενώ ελπίδες γεννούν και για την Ελλάδα. 

Συν τω χρόνω αυτά, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη ήρθε να καταδείξει αυτό που εκτιμούν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες της αγοράς πως η περίοδος της συνεχόμενης ανόδου παρήλθε και ότι έχουμε εισέλθει ήδη σε κύκλο αυξημένης μεταβλητότητας, κάθετων φάσεων και πολύ μεγαλύτερου επενδυτικού ρίσκου. Ούτως ή άλλως οι όπου γης traders και επενδυτές εξοικειώνονται πλέον με τα νέα δεδομένα. 

Από αυτή την άποψη η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης στο ΧΑ, ακριβώς λόγω του κατεβασμένου τζίρου που σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος ενισχύει την ανωτέρω εκτίμηση καθώς όπως παρατηρούσε γλαφυρά έμπειρος αναλυτής "...σαν μπαλαρίνες ρυθμικής κολύμβησης αναδύθηκαν οι αγορές του πλανήτη, χορεύοντας στον ρυθμό της Wall. Σε απόλυτο συντονισμό και η ελληνική, αλλά με έκδηλη την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα". 

Αυτό γιατί ο ΓΔ μπορεί να αντέδρασε έως την πρώτη σημαντική αντίσταση, όπου και έκλεισε στις 849,94 ωστόσο η υπέρβαση της και στη συνέχεια η κατοχύρωση της ως στήριξη αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για να τεθούν οι βάσεις αναστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης, που παραμένει έντονα πτωτική. Και όπως συμπληρώνει ο φίλος "...μόνο με την υπέρβαση και της εξαιρετικά ισχυρής ζώνης αντίστασης των 865-870 μονάδων θα αρθούν οι επιφυλάξεις για την πορεία του, καθώς το μέγεθος της διόρθωσης του ήταν αρκετά μεγαλύτερο από ένα αθώο pull back, που συνήθως περιορίζεται στο 23,6% του ανοδικού κύματος. Μέχρι τότε είμεθα υποχρεωμένοι να θεωρούμε την ανοδική αντίδραση ως διόρθωση στην προηγηθείσα πτώση και τίποτε περισσότερο". Σε αυτή την περίπτωση, η παραβίαση με κλείσιμο των 838 μονάδων πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ένα νέο πτωτικό κύμα. Ως εκ τούτου αποτελεί αξιόπιστο stop για τις long θέσεις. 

Με αυτή την τεχνική προσέγγιση συνεχίζεται η παρακολούθηση της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δηλαδή σήμερα-αύριο προσέχοντας όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις εκτός και εντός τειχών. 

Επιβεβαίωση χρειάζεται και ο DAX όσον αφορά στην χθεσινή αντίδραση του, επιβεβαίωση απαιτείται και για τον S&P όσο "φλερτάρει" με τιμές χαμηλότερα των 2.620-2.600 μονάδων και όσο συντηρούνται οι επιφυλάξεις για επιτόκια/ομόλογα/πληθωρισμό. 

Συνεπώς alert και σήμερα και αύριο και βλέπουμε από Δευτέρα, έχοντας ως γνώμονα την συντήρηση της αγοράς μας πάνω από τις 838 μονάδες σε κλείσιμο αύριο Παρασκευή. Ειδάλλως θα πρέπει να προετοιμαζόμεθα για ακόμη έναν γύρο long vs short από την ερχόμενη εβδομάδα. 

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ στις 961,52 (1,47%) αλλά με εμφανή δυσκολία επαναφοράς υψηλότερα των 970-980 μονάδων, τουλάχιστον. Και αυτό αποτελεί ένδειξη που χρήζει της αυξημένης προσοχής μας. Στα υπόψη η αδυναμία της ΕΤΕ (προφανώς λόγω εξελίξεων στην ΕΕΓΑ) το πλεονέκτημα περίπου 140 εκατ. ευρώ σε όρους αποτίμησης που έχει η Alpha Bank έναντι της Εθνικής. Λίγο πριν τα..βράχια το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως αποκάλυπτε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος μία εξέλιξη που παρότι διαφαινόμενη θα έχει τις συνέπειες της "χτυπώντας" στον όμιλο. Και αυτό είναι ένα "όπλο" για όσους είναι short στη μετοχή της ΕΤΕ και στον ΔΤΡ. Προφανώς στα υπόψη αυτή η πολύ σημαντική εξέλιξη.  

Στις 2.157,50 ο FTSE25 χωρίς να επιτύχει να προσεγγίσει το αντίστοιχο επίπεδο με τις 850 μον. του ΓΔ δηλαδή τις 2.170 μον. γεγονός που απαιτεί επίσης την αυξημένη προσοχή μας όσον αφορά στις μετοχές-σηματωρούς μας και στα blue chips. Σημείο κλειδί για τον δείκτη η περιοχή των 2.162 μον. (εκθ. ΚΜΟ 30 ημερών) που πιθανότατα σήμερα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς μας. 

Από τις μετοχές-σηματωρούς θα σταθούμε στο μείον 0,94% της ΓΕΚ/Τέρνα στα 5,25 με υψηλό ημέρας στα 5,39 ευρώ, η αδυναμία της Viohalco να υπερβεί τα 3,65 ευρώ αλλά και η συντήρηση του ΕΛΛΑΚΤΩΡα στα 1,74 ευρώ, με παράλληλη μικρή υποχώρηση του Ανέμου στα 1,74 ευρώ. 

Αντιθέτως πληρούν τις long προϋποθέσεις η δυναμική και με συναλλαγές αντίδραση των ΤΙΤΑΝ, FF Group (καιρός ήταν), η σταθερότητα στην πτήση της Αεροπορίας Αιγαίου πάνω από τα 8,90 ευρώ, η επαναφορά της Coca Cola προς τα 25,75 (ενδοσυνεδριακά). Οπως επίσης το... πάρτυ που συνεχίζεται στον Κέκροπα, η αντίδραση της ΕΚΤΕΡ στην είδηση που ανακοίνωσε η εταιρεία, η συνέχιση της μόχλευσης σε Ιντρακόμ και Intralot αλλά και η νέα άνοδος για το Πλαίσιο στα 4,38 ευρώ.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v