Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή στο intraday trading

Το νήμα από την ανάκαμψη της Wall Street αναμένεται να πάρει η αγορά στη σημερινή συνεδρίαση. Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία και ποιες οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις. Οι μετοχές που έκαναν «καλό φίνις» χθες και ο ρόλος του DAX.

ΧΑ: Η προσοχή στο intraday trading

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street, προσπάθεια αντίδρασης νωρίτερα στις ασιατικές αγορές -άνοδος 1% για τον Nikkei- και η... σκυτάλη πλέον περνά στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Ανάσες» μετά την διήμερη... ασφυξία των long στις αγορές, σε μία λίγο ως πολύ φυσιολογική κίνηση ανάκαμψης πριν την επόμενη επίθεση των short. Αυτό γιατί η εικόνα των αγορών από την αρχή του έτους θεωρώ πως αποτελεί προοίμιο του κλίματος και των τάσεων που θα επικρατήσουν τους επόμενους μήνες.

Μετά από μία μακρά περίοδο συνεχούς ανοδικής κίνησης, με 2-3 ενδιάμεσες βαθιές διορθώσεις (λ.χ. η μία με αφορμή το δημοψήφισμα του Brexit), οι αγορές έχουν εισέλθει σε μία περίοδο πιο κάθετων, μεγαλύτερης μεταβλητότητας και αυξημένου επενδυτικού ρίσκου. Ωστόσο ακόμη και με βάση τον 8-9ετή ανοδικό κύκλο της Wall Street, δεν φαίνεται να έχει δοθεί σήμα οριστικής εξόδου και πλήρους επικράτησης των short. Οι μέχρι και τώρα ενδείξεις πάντως προοιωνίζονται ένα 2018 μεστό συγκινήσεων, εναλλαγών και συχνών «μαχών» πωλητών - αγοραστών, «βυθίσεων» και ανοδικών διορθώσεων.

Συνεπώς για μία τέτοια συνέχεια ας είμαστε προετοιμασμένοι, με εξαερώσεις και... εκρήξεις. Στα «μαθήματα» από το sell-off και στην επόμενη ημέρα αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με αρκετά χρήσιμα στοιχεία για την εξίσου ενδιαφέρουσα και με αναταράξεις συνέχεια. Στα της αγοράς και τα στατιστικά στοιχεία για τον Ιανουάριο παραθέτει/αναλύει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς καταδεικνύουν την ενεργοποίηση νέων παικτών από την αρχή του έτους. 

Στα καθ' ημάς, λοιπόν, καθώς η στήλη προσεγγίζει τη βραχυπρόθεσμη τάση και κυρίως το intraday. Η προσοχή μας σε Φρανκφούρτη και futures του S&P στη Wall Street, προκειμένου να διασφαλιστούν τα έξωθεν νώτα μας. 

Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις έγιναν πολλές συναλλαγές, αυξημένες χθες με στοιχεία... ψιλοπανικού και εσπευσμένων ρευστοποιήσεων, με τις συναλλαγές στα 81,9 εκατ. μετοχές, με τζίρο 117,3 εκατ. ευρώ. Ενα σημαντικό μέρος -γύρω στα 55 εκατ.- στη διάρκεια της διόρθωσης της αγοράς μέχρι τα χαμηλά ημέρας -περίπου στις 14:15-, ένα μεγάλο μέρος στην προσπάθεια αντίδρασης που ακολούθησε αλλά και στοχευμένες κινήσεις από τους αγοραστές στο τελευταίο 15λεπτο, δηλαδή όταν είχαν πιο καθαρή εικόνα προβολής στη Wall Street. Από το προσυνεδριακό σχόλιο της Δευτέρας είχε ζητηθεί ένα «φίλτρο» 2 ημερών (Δευτέρας- Τρίτης) για τη Wall Street, θεωρώντας καθοριστική τη συνεδρίαση της Τετάρτης, δηλαδή τη σημερινή. 

Κατ' αρχάς  σε Ευρώπη, συνακόλουθα στο ΧΑ, θα μετρηθούν οι δυνάμεις των long, εάν δηλαδή θα επιτευχθεί η κάλυψη των χθεσινών καθοδικών χασμάτων και η πιθανή νέα διόρθωση, εάν δοθεί εκ νέου σήμα από τη Wall Street. 

Οι χθεσινές χαμηλές τιμές που καταγράφηκαν για τους δείκτες θεωρούνται σημεία αναφοράς, μένει να επιβεβαιωθούν άμεσα εάν θα λειτουργήσουν σαν περιοχές στήριξης, δηλαδή για τον ΓΔ οι 814,96, για τον ΔΤΡ οι 902,37, για τον FTSE25 οι 2.078,36 και οι 1.278,85 για τον FT Mid Cap. 

Τα gaps θα πρέπει να θεωρηθούν ως άνω σημεία αναφοράς/αντιστάσεις και περιοχές όπου πιθανότατα θα βγουν πωλήσεις από intraday traders, οι οποίοι ρίσκαραν και τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης. Ενδεικτικά για τον ΓΔ η περιοχή των 854 και λίγο πιο ψηλά, στις (περίπου) 868 μονάδες (από τη Δευτέρα). 

Με την προϋπόθεση πως στη Φρανκφούρτη ο DAX επιβεβαιώνεται τεχνικά, θυμίζουμε τις 13.292 μονάδες, με προϋποθέσεις ισχυρής αντίδρασης και λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Γερμανία, τότε στο ΧΑ οι long θα έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Ωστόσο θέλει προσοχή κατ' αρχάς το άνοιγμα -πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης-, συνεκτιμώντας πως αρκετοί τολμηροί χθες ρίσκαραν από αρκετά χαμηλότερες τιμές και πιθανόν να επιδιώξουν να πουλήσουν στα υψηλά της αρχής (εάν όντως επιβεβαιωθεί αυτή η τάση), αλλά κυρίως το διάστημα από τις 14:00-14:30 και μετά, δηλαδή από τη στιγμή που ενεργοποιούνται οι κυρίως εντολές των ξένων. 

Θυμίζουμε πως χθες ισχυρή τάση, κυρίως στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, και με πολύ καλό... φίνις είχαν από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ/Τέρνα - Ενεργειακή, Εθνική, Sarantis, Lamda Development, από τη μεσαία οι Cenergy, Ιντρακόμ, ΚΛΜ, MLS, αλλά και από τις χαμηλότερες κατηγορίες Κέκροψ, Space, Alcatel, Παπουτσάνης, Autohellas. 

Σε γενικές γραμμές, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν πολύ χρήσιμη/διδακτική γιατί «μετρήθηκαν» πωλητές- αγοραστές, επίμονοι και ισχυροί επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι αλλά και σύνθεση μετοχικών δυνάμεων. Χθες φάνηκε ποιοι έχουν ενεργότερα αντανακλαστικά και ποιοι... κρύο αίμα. Χρήσιμα αυτά για την επόμενη ανατάραξη, που θα πρέπει να θεωρείται μέσα στο πρόγραμμα.

Για το ΧΑ προφανώς θα μετρήσει και ο χρόνος έκδοσης του νέου ομολόγου, εάν δηλαδή θα προχωρήσει η Αθήνα μέχρι την Παρασκευή ή από Δευτέρα. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v