Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσγείωση κάτω από τις 830 με το... καλημέρα

Στη σκιά των ισχυρών πιέσεων που δέχτηκαν τα χρηματιστήρια ανά τον πλανήτη, ο ΓΔ υποχωρεί κάτω από τις 830 μονάδες. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για την εγχώρια αγορά και πότε αναμένεται να... ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΧΑ: Προσγείωση κάτω από τις 830 με το... καλημέρα

Στη δίνη του sell-off των αγορών, με... οδηγό τη Wall Street, το ΧΑ δεν έχει καν περιθώρια να κρατηθεί, ει μη μόνον όταν θα δοθεί το σήμα από τη Νέα Υόρκη. 

«Βουτιά» 6ετίας στην «αγορά των αγορών», με ενδεικτική τη βύθιση του S&P κατά 4,10% στις 2.648 μονάδες, «κράσαραν» στη συνέχεια οι ασιατικές αγορές και για την Ευρώπη, τα futures του DAX παρέπεμπαν από νωρίς σε νέο «ξεπούλημα». 

Οχι και τόσο αιφνίδια η εικόνα των αγορών, αρκετοί ήταν οι ξένοι οίκοι που προειδοποιούσαν για «φουσκωμένη» Wall Street, την ώρα που στη Fed αλλάζει η ηγεσία, με τους πιο μνήμονες να θυμίζουν πως οι αγορές το συνηθίζουν να υποδέχονται τον εκάστοτε νέο Fed chairman με «τρομοκρατία». Οπως θυμίζει ένας εξ αυτών, Φεβρουάριος 2006 επί Bernanke, Φεβρουάριος 2014 επί Yellen, έτσι και τώρα οι αγορές θυμίζουν ποιος είναι το big boss.

Στο... ατύχημα που περίμεναν να συμβεί αναφέρονται οι Financial Times, επιχειρώντας να ερμηνεύσουν το sell-off στις αγορές και τις προοπτικές της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας. Οι φόβοι για επάνοδο του πληθωρισμού, τα επιτόκια, τα ομόλογα, με τα βλέμματα στις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.  

Πέραν αυτής της... ιστορικής λεπτομέρειας, η ουσία είναι πως μέσα σε μία εβδομάδα εξελίσσεται μία πρωτοφανής εξαέρωση διεθνώς σε πολλές αξίες (και «αξίες»), ξεκινώντας από το bitcoin, συνεχίζοντας στα ομόλογα, στις μετοχές, στα συμβόλαια, με τους δείκτες «φόβου» σε υψηλά, με ενδεικτική την εκτίναξη του VIX σε επίπεδα... 6ετίας. Κίνηση που ωστόσο έρχεται μετά τα τεράστια κέρδη στα χρηματιστήρια τους προηγούμενους μήνες. 

Αναπόφευκτα η περιδίνηση και του ΧΑ σε αυτή τη... βύθιση των αγορών, με τους traders κατ' αρχάς αλλά και αρκετούς επενδυτές να μειώνουν χθες τις θέσεις τους. Τα μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη που μετρούσαν από την αρχή του έτους ήταν ο κύριος λόγος για να προχωρήσουν αρκετοί σε «κλείδωμα θέσεων», και πώς να γινόταν διαφορετικά. 

Σε αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με πτώση άνω του 3%, στις 827 μονάδες και το σύνολο των blue chips στο κόκκινο. 

Δευτέρα-Τρίτη ήταν εκ προοιμίου το κρίσιμο 2ήμερο, όπου εκτιμούνταν πως θα διαμορφωθεί η τάση, η βιαιότητα της οποίας διευκολύνει στην ταχύτερη διαμόρφωσή της. Το βράδυ της Δευτέρας αλλά και το σημερινό υπολογίζονταν πως θα ήταν αυτά που θα έδειχναν τα περιθώρια διόρθωσης στη Wall Street, ωστόσο η χωρίς δυσκολία απώλεια και των 2.650 μον. για τον S&P υποχρεώνει τους traders να περιμένουν να δουν τιμές χαμηλότερα και των 2.580, συνεπώς θα απαιτηθούν (εκτός από γερά νεύρα και... σιδερένιο στομάχι) τουλάχιστον ακόμη 1-2 ημέρες, μέχρις ότου ηρεμήσει η κατάσταση. 

Στα του ΧΑ, η χθεσινή ετεροχρονισμένη διόρθωση (ως προς την έκτασή της σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές από τη συνεδρίαση της Παρασκευής) έφερε αρκετές εσπευσμένες πωλήσεις, με τον τζίρο στα 79,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το άνοιγμα με βαθύ gap down ήταν σχεδόν... νομοτελειακό, με κοντινότερη πιθανότατη περιοχή υποχώρησης για τον ΓΔ στις 830-820 μονάδες, όπου και διαμορφώνεται η προτελευταία γραμμή άμυνας για τους long παίκτες. Στις 800 μονάδες εξανεμίζεται όλο το όφελος του... January Effect, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, με ορίζοντα το τέλος της εβδομάδας. 

Παράπλευρη απώλεια για τα καθ' ημάς το ότι η βίαιη ανατροπή του κλίματος στις αγορές αλλάζει το περιβάλλον (και πιθανά το χρονοδιάγραμμα) και για την έκδοση του «νέου ομολόγου».     

Σ.Σ. Δεδομένης της σοβαρότητας της σημερινής συνεδρίασης (σοβαρότερη απ' ό,τι χθες), τα σχόλια και οι αναρτήσεις μας (και στον Εκηβόλο) θα είναι πυκνότερες. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v