Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «νέα πραγματικότητα» για το Χρηματιστήριο

Ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας με αυξημένο τζίρο για την εγχώρια αγορά. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα για δείκτες, τραπεζικές μετοχές και δεικτοβαρή blue chips. Ποιοι τίτλοι γύρισαν «short», ποιοι έμειναν «long».

Η «νέα πραγματικότητα» για το Χρηματιστήριο

Όπως ανέφερε και ο τίτλος του χθεσινού, μετασυνεδριακού, σχολίου, "πλοηγός" για το Χ.Α. θα παραμείνουν οι Διεθνείς Αγορές, με μία σημαντική και απόλυτα καταλυτική επισήμανση.

Λόγω του μακροχρόνιου ράλι που έχει προηγηθεί, τα Διεθνή Χρηματιστήρια έχουν τεράστια περιθώρια διόρθωσης, ενώ το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει την "πολυτέλεια" περαιτέρω υποχώρησης, χωρίς να ενεργοποιηθούν τα "margin calls" και να πυκνώσουν οι κινήσεις "stop loss", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Απόλυτα ενδεικτικό της διαφοράς κλίματος και μεγεθών το γεγονός ότι στις 19 Οκτωβρίου του 1987 ο Dow Jones υποχώρησε 508 μονάδες, ένα μέγεθος που μπορεί να μην τρομάζει με βάση τις σημερινές τιμές, ωστόσο τότε η πτώση των 508 μονάδων, σε ποσοστιαία βάση "μεταφραζόταν" σε βουτιά 22,6% (η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση "ever"). Η κατάρρευση της Αγοράς εκείνη την ημέρα έμεινε γνωστή ως "Μαύρη Δευτέρα".

Η τότε διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αντέδρασε άμεσα αποφασίζοντας την προσωρινή αναστολή των συναλλαγών, με το Χ.Α. να επιστρέφει στην "ενεργό δράση", μετά από μία εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στις 26/10.

Χθες, πάλι Δευτέρα, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 1175 μονάδων (ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφθασαν τις 1597 μονάδες), ακολουθώντας τις απώλειες 665 μονάδων της Παρασκευής, όμως οι υπόλοιπες Αγορές την κίνηση αυτή δεν την "τιμολόγησαν" σαν το "κραχ" της "Black Monday" του 1987, αλλά απλά επιτάχυναν την διορθωτική τους κίνηση, με την συνέχεια να παραμένει άγνωστη.

Την "σκυτάλη πωλήσεων" την πήρε η Ασία, με τον Hang Seng (-5,12%) να παίρνει την "πρωτοκαθεδρία" των απωλειών, ακολουθούμενος από τον Ιαπωνικό Nikkei (-4,73%, η μεγαλύτερη υποχώρηση μετά το "Brexit").

Ευνόητο είναι ότι οι πιέσεις μεταφέρθηκαν, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς και στην Ευρώπη, καθώς η διολίσθηση των Ευρωπαϊκών δεικτών είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα και με την συνεχιζόμενη άνοδο του Ευρώ έναντι του Δολαρίου, ενώ όλα τα βλέμματα θα παραμείνουν επικεντρωμένα στο σημερινό κλείσιμο της Wall Street.

Όμως, ανεξαρτήτως του σημερινού κλεισίματος, η ταχύτητα και η ένταση της πτώσης των τελευταίων ημερών, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι έχει βάλει τις Διεθνείς Αγορές σε "θερμοκήπιο μεταβλητότητας", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Απόλυτα διιστάμενες είναι οι απόψεις Ξένων διαχειριστών, με τους οποίους επικοινώνησε και σήμερα, τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, "οι αναταραχές που προήλθαν από την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, δημιουργώντας συνειρμούς για επερχόμενο πληθωρισμό και προοπτική πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες, δεν μπορούν να συνεχιστούν επί μακρόν, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδη στοιχεία που συνηγορούν για ισχυρή Παγκόσμια ανάπτυξη".

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική άποψη, που εκτιμά ότι οι "αναταράξεις" στις Αγορές θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα και καλό θα είναι οι ενεργοί Επενδυτές να παρακολουθήσουν τις κινήσεις στα χρηγματιστηριακά ταμπλώ με αυξημένη ρευστότητα.

"Η άνοδος της μεταβλητότητας θα προκαλέσει περαιτέρω εκροές από τις Αμερικανικές μετοχές τις επόμενες ημέρες", υποστήριξε ο αναλυτής της JP Morgan, Marko Kolanovic.

"Το συνολικό ποσό αυτών των εκροών μπορεί να φτάσει τα $100 δισ.", σημείωσε, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως η "βουτιά" στις Αγορές αποτελεί μια ευκαιρία για τοποθετήσεις.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., "για σήμερα και μετά το νέο, χθεσινό, "sell off" της Wall Street, αναμένουμε η Αγορά να κινηθεί στο ρυθμό που θα δώσουν οι Διεθνείς Αγορές, νευρικά και με υψηλή μεταβλητότητα" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στις πρωινές της εκτιμήσεις.

"Το χθεσινό κλείσιμο στην Αμερική δεν επιτρέπει και μεγάλη αισιοδοξία βραχυπρόθεσμα. Με την μεταβλητότητα σε αυτά τα επίπεδα δεν αποκλείουμε άμεση υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 820 - 810 μονάδων, όπου και θα επαναξιολογήσουμε την στάση μας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η ταχύτητα της πτώσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή θα είναι μεγάλης έκτασης" ανέφερε στο πρωινό report της η Merit Sec.

Να σημειωθεί ότι η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, με τις συναλλαγές να δείχνουν τις "διαθέσεις" τους από το ξεκίνημα (15,7 εκατ. στο πρώτο ημίωρο, 24,9 εκατ. στην πρώτη ώρα), ενώ με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΕΕΕ.

Ήπιες οι μεταβολές, όσον αφορά τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, με την άνοδο να γίνεται ελαφρώς ευδιάκριτη στις μακρινές λήξεις (2ετες 1,35%, 10ετες 3,77%).

Μένοντας στα ομόλογα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "δεδομένων των συνθηκών στις Διεθνείς Αγορές η έκδοση του 7ετούς Ελληνικού ομολόγου που αναμένονταν να ξεκινήσει σήμερα, δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επιλέχθηκε η αναμονή κάποιων ημερών, ώστε να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης. Σημειώνεται ότι επτά Χώρες προγραμμάτισαν να εκδώσουν χρέος σήμερα και όλες αποφάσισαν να περιμένουν μια, ή δυο ημέρες, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει αν τα αίτια της πτώσης έχουν μόνιμα, ή όχι χαρακτηριστικά".

Από εκεί και πέρα και η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν καθαρά πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά "μαζεύοντας" σημαντικά τις απώλειες από τα χαμηλά ημέρας.

Λιγότερο "ευκίνητος" στην αντίδραση ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αντέδρασε προς το τέλος και αφού έδειχναν διαθέσεις αντίδρασης, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι δείκτες στο NYSE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών "ντουμπλάρισε" τις πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,54%, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 5,37%, ενώ στο ίδιο διάστημα η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει υποσημείωσης ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-0,30%), ενδοσυνεδριακά, "ξαναγλίστρησε" χαμηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. (2,00 ευρώ), με χαμηλό ημέρας τα 1,945 ευρώ (-4,19%), για να "σώσει την παρτίδα" προς το τέλος, ενώ το σύνολο των traders παρακολουθούσε την προσπάθεια της Εθνικής (+0,13%) να κρατηθεί υψηλότερα από την τιμή της δικής της Α.Μ.Κ. στα 0,30 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 0,2998 ευρώ, -5,6%). Αν ο τίτλος δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 0,30 ευρώ, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, πολύ δύσκολα θα αντέξει η επόμενη στήριξη στα 0,293 ευρώ.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 902,37 μονάδες (-5,46%), στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 951,19 (-0,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 947,55 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,73%.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, τελευταίο "οχυρό" οι 903 μονάδες, επίπεδο που "φρενάρισε" και σήμερα ο εν λόγω δείκτης, καθώς καθοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τις 874 και 812 μονάδες.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Σημαντική μείωση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες. Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν από τα 3,140 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, σε 2,567 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ στο ίδιο διάστημα σημειώθηκε μικρή μείωση των εκκρεμών επιστροφών φόρου από τα 776 εκατ. ευρώ, σε 765 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα "φέσια" του Δημοσίου από 3,916 δισ. ευρώ, ανήλθαν σε 3,332 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "ελάχιστο δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier I - CET I) αναμένεται να ορίσει για τα δύο σενάρια της επικείμενης άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις Τράπεζες να εκτιμούν ότι για το δυσμενές σενάριο θα κινείται μεταξύ 6% με 6,5%. Παρότι η μεθοδολογία της Πανευρωπαϊκής άσκησης δεν προβλέπει ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα δύο σενάρια, το παραπάνω καθεστώς θα ισχύσει μόνο για τις 37 πολύ μεγάλες (σ.σ. συστημικές) Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Για τις λιγότερο συστημικές, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις Εγχώριες Τράπεζες, θα τεθεί, άτυπα, ελάχιστος δείκτης CET 1 για τα δύο σενάρια. Υπενθυμίζεται ότι στην άσκηση του 2015, ο ελάχιστος δείκτης για το δυσμενές σενάριο ήταν στο 8% και για το βασικό στο 9,5%".

Ξαναγυρίζοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, "η βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα παραμείνει σε υψηλή συσχέτιση με τις Διεθνείς Αγορές και ακολουθώντας την τάση των βασικότερων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Για όσο διατηρείται η νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές, "απαγορεύεται" κάθε είδους trading, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ενδοσυνεδριακοί αγοραστές να μετατραπούν σε τελικούς πωλητές, αν δεν τους βγει το ημερήσιο "στοίχημα", επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω κλίμα και διαθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση και για τους traders, που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η στήλη απευθύνθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και μεταφέρει τις κάτωθι εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα:

Η Alpha Bank παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,86 ευρώ.

Η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 0,352 ευρώ, έχει γυρίσει "short" την Εθνική.

Eurobank και Πειραιώς, παραμένουν "long", όσο δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 0,82 και 3,32 ευρώ, αντίστοιχα.

Έχασε τα 2,075 ευρώ και γύρισε "short" ο ΑΔΜΗΕ, όπως και η Viohalco που έχασε τα 3,64 ευρώ.

Σε ημερήσιο "long" η ΓΕΚΤΕΡΝΑ όσο επιμένει να κλείνει υψηλότερα των 4,75 ευρώ, η Αεροπορία Αιγαίου όσο κινείται ψηλότερα των 8,70 ευρώ και η ΔΕΗ όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,78 ευρώ, ενώ σε "short" παραμένουν ΕΕΕ και Grivalia, όσο αδυνατούν να υπερκεράσουν τα 26,66 και 9,03 ευρώ, αντίστοιχα.

"Short" τα Ελ. Πετρέλαια καθώς "γλίστρησαν" χαμηλότερα των 8,41 ευρώ, η Folli Follie Group όσο δεν μπορεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 19,90 ευρώ και η Motor Oil υψηλότερα των 19,32 ευρώ.

Παραμένουν "long" οι ΕΥΔΑΠ (υψηλότερα των 6,27 ευρώ), Μυτιληναίος (υψηλότερα των 8,65 ευρώ) και Jumbo (υψηλότερα των 15,02 ευρώ).

Γύρισαν σε "short" οι ΕΧΑΕ (με την απώλεια των 5,50 ευρώ), Τιτάν (χαμηλότερα των 22,80 ευρώ) Lamda Development (με την απώλεια των 6,84 ευρώ), Σαράντης (χαμηλότερα των 14,65 ευρώ), ΟΛΠ (κάτω από τα 16,32 ευρώ), ΟΠΑΠ (χαμηλότερα των 10,70 ευρώ), ΟΤΕ (χαμηλότερα των 12,81 ευρώ) και Τέρνα Ενεργειακή (όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 4,97 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε "αύξηση των διασωθέντων" στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη.

Έτσι, ενώ στην συνεδρίαση της Παρασκευής διασώθηκε η ΕΧΑΕ και χθες η Grivalia, σήμερα με θετικό, τελικό, πρόσημο, τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,91%), Σαράντης (+1,04%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,21%).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι "δυνάμεις" που δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θέλουν ευνοϊκότερο κλίμα για να ξανακάνουν αισθητή την "παρουσία" τους, για αυτό έχει και μεγαλύτερη αξία η κίνηση των λίγων μετοχών που κατόρθωσαν να συνδυάσουν "contrarian" κίνηση με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Και εκτός του Περσέα (+10%) που όποτε σημειώνει υποφερτές συναλλαγές θα "σκαρφαλώνει" και ψηλότερα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δύο ήταν οι τίτλοι που και σήμερα "κέρδισαν τις εντυπώσεις".

Κατ. αρχήν ο τίτλος της Autohellas (+2,48%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά, σημειώνοντας αξιοπρόσεκτες συναλλαγές στα 25,00 ευρώ και κατά δεύτερον ο τίτλος της Nexans (+9,09%) που κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις δεν έχει "δει" αρνητικό πρόσημο (τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη).

Από εκεί και πέρα, την ανάδυση των βασικών δεικτών από τα χαμηλά ημέρας ακολούθησαν, μεταξύ άλλων και οι ΕΚΤΕΡ (+0,64%, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), Ιντρακόμ (+2,99% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), Κέκροψ (+12,41% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και Space (+8,78% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, αλλά μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Με τις πιέσεις στο Χ.Α. να θεωρούνται καθαρά "εισαγόμενου" χαρακτήρα, κάθε εκτίμηση, όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, αν τα "κελεύσματα" των Διεθνών Αγορών υποδείξουν κάτι διαφορετικό από την τεχνική ανάλυση.

Σε κάθε περίπτωση και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αφού χάθηκαν η πρώτη ζώνη στήριξης στις 870 - 850 μονάδες, αλλά και η στήριξη στις 843 (ΚΜΟ 30 ημερών), ο Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στην περιοχή των 839 μονάδων, που είναι και η αμέσως επόμενη στήριξη.

Καθοδική διαφυγή θα ξαναβάλει σε δοκιμασία την ζώνη 831 - 821, την οποία οι ενδοσυνεδριακοί πωλητές την υπερκέρασαν με χαρακτηριστική ευκολία, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 809 και 786 - 784 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,84%) και αφού χάθηκε η ζώνη στήριξης 2190 - 2170, επόμενο "οχυρό" για τους αγοραστές η ζώνη 2110 - 2100 και από κάτω περιμένουν οι 2060 - 2050 και 2030 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τελικά η 'φούσκα' των ομολόγων φαίνεται να 'σκάει' και μάλιστα παρασύροντας και όλες τις Αγορές μαζί, ακόμα και την νεοσύστατη Αγορά των Κρυπτονομισμάτων" αναφέρει ο Πάνος Δάντης.

Την τελευταία εβδομάδα τα Χρηματιστήρια διορθώνουν, μάλιστα η περασμένη ήταν η χειρότερη των τελευταίων 2 ετών και η χθεσινή συνεδρίαση στις ΗΠΑ έφερε και 2 ρεκόρ: Είχαμε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση, σε απόλυτα νούμερα, για τον Dow Jones που έφτασε να χάνει και 1600 μονάδες κάποια στιγμή και την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του "δείκτη φόβου" VIX (Volatility Index) ο οποίος ανέβηκε 124% περίπου και βρέθηκε στα επίπεδα του Αυγούστου του 2015.

Οι Αγορές φοβούνται πως η περίοδος χαμηλών επιτοκίων τελείωσε και έχουν δίκιο, καθώς τα επιτόκια ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5000 ετών.

Είχαμε φθάσει στο σημείο, εξαιτίας της υπερβολικής ζήτησης για κάθε είδους ομόλογα, το 15% των εταιρικών ομολόγων στην Ευρωζώνη να έχει αρνητικό επιτόκιο, το οποίο αποτελεί μια καθαρή στρέβλωση αφού καμία Επιχείρηση δεν έχει μηδενικό ρίσκο..

Οι Αναπτυσσόμενες Αγορές είχαν την τελευταία εβδομάδα εκροές $4 δισ., το bitcoin βρέθηκε από τα $20000 στα $6000 και τα πρώτα σημάδια πανικού είναι εμφανή σε όλες τις Αγορές.
Στις ΗΠΑ πρώτη σοβαρή στήριξη είναι οι 2450 μονάδες για τον S&P 500, οι 23100 - 23000 για τον Dow και οι 6750 για τον Nasdaq Composite.

Στο Χ.Α. οι επενδυτές, ενώ αρχικά φάνηκε πως δεν θα επηρρεαστούν από τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, όταν οι πιέσεις τις τελευταίες συνεδριάσεις επεκτάθηκαν, μοιραία και ο Γενικός Δείκτης πιέστηκε καθώς η Αθήνα είχε δώσει καλά κέρδη τους τελευταίους μήνες και πολλοί έσπευσαν να τα κατοχυρώσουν!

"Φαίνεται ότι το ανοδικό κύμα στο Χ.Α. ολοκληρώθηκε και πρώτη σοβαρή στήριξη είναι οι 775 και μετά οι 700 μονάδες, αν συνεχιστεί το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό" εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Αlfa Alliance.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με την αναφορά στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού να έχει προηγηθεί, ξεκινάμε από την Ευρώπη, όπου οι δείκτες παραμένουν σε αρνητικό πρόσημο, αλλά έχουν μαζέψει αισθητά τις απώλειες από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Η απόλυτη μεταβλητότητα στην Wall Street, με τους δείκτες να αλλάζουν συνεχώς πρόσημα, τουλάχιστον στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ενώ η ενίσχυση του Δολαρίου πιέζει Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Τράπεζα της Αυστραλίας κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%, στην πρώτη συνεδρίασή της για το 2018.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το στόχο του, λίγο κάτω από το 2%, αλλά αντιμετωπίζει νέα εμπόδια από την μεταβλητότητα στην Αγορά Νομισμάτων. Νέοι αντίθετοι άνεμοι έχουν δημιουργηθεί από την πρόσφατη μεταβλητότητα στην Συναλλαγματική Ισοτιμία, ο αντίκτυπος των οποίων για το μεσοπρόθεσμο outlook της σταθερότητας των τιμών χρειάζεται στενή παρακολούθηση" δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών της Γερμανίας τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3,8% τον Δεκέμβριο, σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Από την άλλη, οι απώλειες του bitcoin διευρύνθηκαν μετά τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι τα Κρυπτονομίσματα είναι στοιχεία ενεργητικού με υψηλό ρίσκο. "Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το bitcoin και άλλα Ψηφιακά Νομίσματα δεν είναι ρυθμισμένα και πρέπει να θεωρούνται στοιχεία ενεργητικού με πολύ υψηλό ρίσκο" τόνισε ο ίδιο, επισημαίνοντας πως οι Τράπεζες πρέπει να υπολογίζουν αναλόγως το ρίσκο που ενέχουν Ψηφιακά Νομίσματα, που μπορεί να βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους.

Να σημειωθεί ότι περισσότερα από $500 δισ. έχουν "φύγει" από ολόκληρη την Αγορά Κρυπτονομισμάτων σε λιγότερο από ένα μήνα, καθώς οι τιμές κάνουν "βουτιά".

Στις 7 Ιανουαρίου η κεφαλαιοποίηση, ή η αξία όλης της Αγοράς χτύπησε υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών στα $835,69 δισ., σύμφωνα με το "Coinmarketcap.com", που υπολογίζει τις τιμές περισσότερων από 1000 Ψηφιακών Νομισμάτων, σε διαφορετικά Ανταλλακτήρια.

Νωρίς το πρωί σήμερα, σύμφωνα με το CNBC, η αξία της Αγοράς είχε πέσει στα $278,59 δισ., κάνοντας "βουτιά" $557,1 δισ., από το υψηλό ρεκόρ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει σήμερα Τρίτη επί ενός ακόμη σχεδίου Νόμου για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Κράτους των ΗΠΑ, μέχρι την 23η Μαρτίου 2018 και κατά συνέπεια την αποτροπή της επαπειλούμενης νέας αναστολής της λειτουργίας Δημοσίων Υπηρεσιών", δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές.

"Το σχέδιο Νόμου αυτό θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των περισσότερων Δημοσίων Υπηρεσιών, ενώ θα συμπεριλάβει τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών για έναν χρόνο και τη χρηματοδότηση των Κοινοτικών Κέντρων Υγείας για δύο χρόνια", διευκρίνισαν μιλώντας σε δημοσιογράφους στελέχη του GOP στην Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή.

Το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ διευρύνθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Δεκέμβριο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε 5,3%, στα $53,1 δισ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στα $52 δισ. τον Δεκέμβριο, μετά από μια άνοδο στα $50,5 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Για το σύνολο του 2017, το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχτηκε κατά 12,1% στα $556 δισ., το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Εν τω μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε 8,1%, στο επίπεδο -ρεκόρ των $375,2 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 814,96 μονάδες (-4,53%), στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 839,54 (-1,66%), μέσω των τελικών δημοπρασιών ανέβηκε στις 842,06 (-1,36%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 838,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,74%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 117,4 εκατ., από τα οποία τα 8,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ), ενώ το 25,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από ΟΤΕ και ΑΛΦΑ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο υψηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕΜ Μυτιληναίος, Viohalco, Lamda Development.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές, έναντι 94 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

----ΧΠΑ

Καθοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η αυξημένη μεταβλητότητα τόνωσε τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (113.437 συμβόλαια).

Στα 16.171 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.875 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.413, 4.510 για τον Φεβρουάριο και 903 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.142) κινήθηκε μεταξύ 2.082,25 και 2.150,25 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Πειραώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.449), Εθνική (54.789), MIG (5.358), Alpha Bank (13.977), Πειραιώς (8.388), ΔΕΗ (2.643), Μυτιληναίο (1.899), Intralot (4.447), Ελλάκτωρα (2.050), Viohalco (1.522), ΑΔΜΗΕ (664), ΟΤΕ (1.210), ΓΕΚ (685), Lamda Development (433), Ελ. Πετρέλαια (707), Cenergy (639), Τρ. Αττικής (793), ΕΧΑΕ (267), Jumbo (139), ΟΠΑΠ (648), Τέρνα Ενεργειακή (666) ΕΥΔΑΠ (159), Ιντρακόμ (427), Motor Oil (134), Folli Follie Group (118).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 81.484, Eurobank 44.417, Εθνική 156.986, Alpha Bank 31.051, Τρ. Αττικής 11.755, Intralot 16.778, Viohalco 10.107 και Πειραιώς 19.736.

Ας σημειωθούν τα 220 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,80 ευρώ, ενώ έκλεισαν "long" θέσεις στην ΔΕΗ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                             Name of Issuer             NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,40%
2017-12-19
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-28
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.638.666 τεμ., (από 9.714.325 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 112.760.048 τεμ. (112.760.048), Πειραιώς 9.286.680 τεμ. (9.382.680), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.139.397), Eurobank 19.833.094 τεμ. (22.055.315), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v