Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κίνηση προς τις 850 μονάδες

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, που ευθυγραμμίζεται με την πορεία των ξένων αγορών. Ανοδο υψηλότερη του 2% καταγράφουν Alpha, Πειραιώς, Viohalco, OΛΠ. Με θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Aπώλειες για τη Motor Oil. Χαμηλός ο τζίρος.

XA: Κίνηση προς τις 850 μονάδες

«Ηλιος με... δόντια» στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι traders ακολουθούν με επιφυλάξεις τη χθεσινοβραδινή αντίδραση στη Wall Street και την προσπάθεια ανάκαμψης στις ασιατικές αγορές.

Από νωρίς η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν επιτρέπει τη χωρίς μέτρο και επιφυλάξεις ενεργοποίηση των αγοραστών, με ενδεικτική τη διακύμανση του DAX στη Φρανκφούρτη. Από τις 12.487,53 στις 12.414,84 μονάδες καθώς στα αρχικά υψηλά ενεργοποιήθηκαν αρκετές πωλήσεις. Ανάλογη εικόνα σε Παρίσι αλλά και Μιλάνο, Μαδρίτη, με το ΧΑ να ακολουθεί στον ίδιο ρυθμό.

Στη Φρανκφούρτη οι πληροφορίες για επίτευξη τελικής συμφωνίας CDU/CSU με SPD λειτούργησε υπέρ των αγοραστών, με αποτέλεσμα ο DAX να ενισχυθεί και πάλι προς τις 12.441 μονάδες.

Ανοδικό ξεκίνημα, με τον ΓΔ προς τις 850 μονάδες αλλά με σχεδόν άμεσες πωλήσεις στα πρώτα 15' της συνεδρίασης, με συνέπεια να διολισθήσει λίγο χαμηλότερα. Στα 6,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος στα πρώτα 20' στην κίνηση του ΓΔ σε σχηματισμό V (καλύπτοντας το πρώτο σκέλος του). Ανάλογη εικόνα για την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών αλλά και μετοχών-σηματωρών καθώς οι traders παρακολουθούν παράλληλα την εξέλιξη της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη αλλά και στη διακύμανση βασικών δεικτών (συμβόλαια S&P, δείκτης VIX κ.λπ.).

Η συγκρατημένη εικόνα που διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε συνδυασμό με την τάση που διαγράφεται από τα αμερικανικά futures εξηγεί απόλυτα τις προσεκτικές ενέργειες αγοραστών - πωλητών. Κάτι που μέχρι να διαμορφωθεί σαφέστερη εικόνα σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη. θα επηρεάζει (και) το ελληνικό χρηματιστήριο.

Στα χαμηλά της συνεδρίασης, στις 840,71 στις 10:47, ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε μετοχές κύριων κλάδων (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ταξίδια-αναψυχή, βιομηχανικά προϊόντα), με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να συντηρηθούν σε θετικό πρόσημο.

Στην περιοχή των 950 μονάδων ο ΔΤΡ, με το 42% του τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένος σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Intralot, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, μέχρι τις 11:05, η επάνοδος των αγοραστών σε μετοχές-παραδοσιακές επιλογές των ισχυρών χαρτοφυλακίων, με ενδεικτική την περίπτωση των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Φαίνεται πως με τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών, ορισμένοι traders και επενδυτές επανατοποθετούνται, θεωρώντας πως οι επιλογές αυτές θα τους βγουν σε βάθος (συντομότερου ή μακρύτερου) χρόνου.

Επάνοδος αγοραστών στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κυρίως μετά την επιβεβαίωση των στηρίξεων (για ΓΔ και ΔΤΡ), με αποτέλεσμα να επανακάμψει η αγορά προς τα αρχικά υψηλότερα επίπεδα.

Από τον τραπεζικό κλάδο, με αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Εθνικής, με αφορμή την εμβάθυνση του ρήγματος μεταξύ Exin - Calamos για την ΕΕΓΑ. Στα 2,024-2,05 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας τη θετική τεχνικότητά της τουλάχιστον για όσο πραγματοποιούνται συναλλαγές πάνω από τα 2 ευρώ της τρίτης αμκ.

Με αγοραστές σε μετοχές-σηματωρούς όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Lamda Development κ.α., αλλά με συναλλαγές/τζίρους σε μέτρια επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα (κυρίως ) των traders. Είναι ενδεικτική η περίπτωση λ.χ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που χθες υποχώρησε έως τα 5,04 για να κλείσει στα 5,30 ευρώ. Σήμερα αντέδρασε έως τα 5,39, για να διολισθήσει έως τα 5,26 και να ανακάμψει στη συνέχεια έως τα 5,32 ευρώ.

Μεταβλητότητα ενδεικτική της εικόνας της αγοράς, της τάσης που εύλογα επικρατεί μετά το 2ήμερο sell-off.

Κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τους αγοραστές να υπερισχύουν σε J&P Αβαξ, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, AsCo, Πλαστικά Θράκης, MIG, Intralot, Πλαίσιο, ΥΓΕΙΑ, Fourlis.

Στις 11:10 ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ, με τα 4,7 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Στις 71/10 η σχέση ανοδικών/πτωτικών -σε πλήρη αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση-, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα και αρκετά επενδυτικά σχήματα που έχουν παρουσία στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Περσέας, Δρομέας, Foodlink, Alcatel, Quality κ.α. με τη μεγαλύτερη άνοδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v