Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 800 μονάδες κινείται πλέον ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σε θετικό έδαφος οι τραπεζικές μετοχές. Βοήθειες και από ΟΤΕ, Coca Cola. Ξεχωρίζουν οι μετοχές της Viohalco και της Lamda. Απώλειες για ΟΠΑΠ.

Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ, ενώ ο Ντράγκι αλλάζει τη ρητορική του για το QE. Σε αναμονή τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μικρές απώλειες ο DAX, με μικρά κέρδη ο CAC, την ώρα που τα futures του S&P 500 στη Wall Street παραπέμπουν σε ανοδικό «άνοιγμα» από τις 2.730 μονάδες.

Στο ΧΑ συντηρείται το συγκρατημένα θετικό κλίμα, με τα τελευταία νέα για την έκδοση εντόκου 12μηνης διάρκειας να «ακούγεται» καλά σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία. Στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη αναφέρονται χρήσιμα στοιχεία για την έκδοση, που από τη στιγμή που είναι η πρώτη από τον Απρίλιο του 2010, προφανώς και έχει τη σημασία της. Ενθαρρυντική κίνηση από την ομάδα του ΟΔΔΗΧ, που συμβάλλει στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης με τις «αγορές» και τα ξένα «σπίτια».

Ακόμη ένα βήμα στην επίπονη διαδρομή για την επιστροφή στην κανονικότητα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για τη χρηματιστηριακή αγορά. Η κυκλοφορία της σχετικής πληροφορίας έρχεται να εξηγήσει τη συγκριτικά καλή εικόνα που παρουσίαζε τα τελευταία 24ωρα η αγορά ελληνικών τίτλων αλλά και η αύξηση των συναλλαγών, όπως έγκαιρα είχε επισημάνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Συνεπώς, κρατάμε αυτή την ενθαρρυντική εξέλιξη και περιμένουμε την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στην ομιλία Ντράγκι.

O ΓΔ, έστω και οριακά, παραμένει πάνω από το όριο των 800 μονάδων, ο ΔΤΡ με μειωμένη απόδοση σε σχέση με την αρχική στις 847 μονάδες και ο FTSE25 στην περιοχή των 2.057 μονάδων.

Ωστόσο μετά τις 16.15 οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι ωθώντας τον ΓΔ πανω από τις 805 μονάδες με κέρδη 1,22%.

Σύμφωνα με τη μέχρι πριν λίγο εικόνα, δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για να είναι long η τάση, σήμερα-αύριο, ωστόσο η συνεδρίαση έχει ακόμη δρόμο και το κυριότερο, λείπει η... αποτίμηση από τις ευρω-αγορές των μηνυμάτων του κεντρικού τραπεζίτη.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας και προσοχής που δείχνουν αγοραστές και πωλητές σε μία τόσο ευαίσθητη συγκυρία.

Λιγότερη από 30 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με το 25% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και το 17% στον τηλεπικοινωνιακό. Πέραν των τραπεζικών και της μετοχής του ΟΤΕ, συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος πραγματοποιείται σε τίτλους των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Coca Cola, Viohalco, Cenergy κ.α. 

Ενθαρρυντική ένδειξη και η υπέρβαση των 11 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ και το ανοδικό «γύρισμα» των Viohalco, Cenergy και το συν για τις περισσότερες από τις μετοχές του δείκτη, όπως επίσης η σχέση ανοδικών/πτωτικών, που διαμορφώνεται στις 51/52 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v