Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στις 815 μονάδες ισορροπεί ο ΓΔ

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη για ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, OTE, Eurobank. Απώλειες σημειώνουν ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Folli Follie.

XA: Στις 815 μονάδες ισορροπεί ο ΓΔ

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στη... σκιά της κήρυξης του εμπορικού «πολέμου» από τον Τραμπ και της προσπάθειας απάντησης Ντράγκι/ΕΚΤ.

Με τον S&P 500 χθες βράδυ να ενισχύεται 0,45% στις 2.738 μονάδες, η συνεδρίαση στην Ευρώπη ξεκίνησε με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις και ήπιας μορφής απώλειες.

Με μικρό ανοδικό χάσμα «άνοιξε» η συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, με τράπεζες και άλλους κύριους κλάδους σε θετικό πρόσημο. Από τις 812,45 ο ΓΔ με κίνηση προς τις 815 μονάδες*, με τον τραπεζικό κλάδο να αναπτύσσει ισχυρότερη τάση σε σχέση με τον τηλεπικοινωνιακό, κατασκευαστικό, πετρέλαιο-φυσικό αέριο κ.α.

Με το... καλημέρα, αυξημένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος σε μη τραπεζικές μετοχές και δη εισηγμένων που για τον έναν ή τον άλλο λόγο είναι στην επικαιρότητα. Εντολές στη μετοχή της Cenergy, του ΟΠΑΠ αλλά και του Κέκροπα, διαγράφοντας το στίγμα προθέσεων των traders. Να συνεκτιμηθεί πως μετοχές εταιρειών από τους κλάδους μετάλλων, μεταλλουργίας είναι στο επίκεντρο των traders σε όλα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εύλογα, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ «πάτησαν το κουμπί» του εμπορικού «πολέμου» με τους νέους δασμούς.

Στην περιοχή των 870 μονάδων ο ΔΤΡ, με το 18% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των 4 συστημικών. Περισσότερες συναλλαγές στον τίτλο της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος επίσης στην ΕΤΕ. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Goldman Sachs, οι τιμές-στόχοι που έχουν τεθεί δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια απόδοσης, ενώ από Δευτέρα ανοίγει η αυλαία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2017.

Μεγέθη που, ως γνωστόν, αποτελούν τον «κορμό» στον οποίο στηρίζεται η διαδικασία των ελέγχων αντοχής.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, με τον Οργανισμό σε θετικό πρόσημο (στα 11,25 ευρώ), τον ΟΠΑΠ υπό μικρή πίεση (στα 9,885), τη ΔEH στα 2,77 και τον ΑΔΜΗΕ στο 1,894 ευρώ.

Με βάση τον προγραμματισμό, την προσεχή Πέμπτη λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 5% του μ.κ. του ΟΤΕ, με τον βασικό μέτοχο Deutsche Telekom (40% του μ.κ.) να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και την αγορά να θεωρεί έκπληξη την εμφάνιση μίας... δεύτερης υποψηφιότητας. Μένει να φανεί εάν όντως την Πέμπτη η αγορά γνωρίζει κάτι περισσότερο ή ενδεχομένως δοθεί ολιγοήμερη παράταση.

Από τα blue chips κινητικότητα σε Μυτιληναίο, που λόγω εξελίξεων δέχεται μικρή πίεση έως τα 9,59 ευρώ. Στη μετοχή πραγματοποιούνται συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρος.

Με αγοραστές σε ΓΕΚ/Τέρνα - Ενεργειακή, με αμφότερες τις μετοχές να «γράφουν» θετικό πρόσημο σε διάστημα εβδομάδας. Στο 2,08% η απόδοση για την πρώτη, στο 0,98% για τη δεύτερη.

Στα 28,13 ευρώ κατά 0,25% χαμηλότερα η Coca Cola, στα 8,89 κατά 0,18% χαμηλότερα η Αεροπορία Αιγαίου, ενώ σε αντίθετη φορά ο ΤΙΤΑΝας στα 21,55, στα 18,22 η Motor Oil.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα στη μεσαία κατηγορία, με τον FT Mid Cap στις 1.270 μονάδες. Αυξημένες συναλλαγές σε Cenergy, Intralot, Ιντρακόμ, Fourlis, MIG, θυμίζοντας πως ο όμιλος Fourlis ανακοινώνει αποτελέσματα 2017 την προσεχή Τρίτη.

Στις 37/19 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, με μεγαλύτερη απόδοση για: Κέκροψ (7,63%), Πλαίσιο (3,21%), ΚΡΙ ΚΡΙ (2,90%), Creta Farms (2,35%), ΙντραΚάτ (2,04%) κ.α.

(*) Ενδιαφέρουσα «μέτρηση» του cornelsen για τον ΓΔ, στον χθεσινό Εκηβόλο. Εστίαση στις 820 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v