Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δειλά βήματα ανόδου στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 820 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με επιτάχυνση συναλλαγών μετά τις 14:00. Στις τράπεζες ποντάρουν οι αγοραστές, ξεχωρίζει η ΕΤΕ με άνοδο 3%. Βοήθειες και από ΔΕΗ. Πτώση άνω του 4% για τον τίτλο της Folli.

Δειλά βήματα ανόδου στο Χρηματιστήριο

Με μικρές απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ανοδικό «άνοιγμα» τα futures του S&P 500 στη Wall Street. Σταδιακά κερδίζει έδαφος η αντίδραση στο ΧΑ, με τον ΓΔ να «δοκιμάζει» τις 823 μονάδες.

Ενθαρρυντική η εικόνα της αγοράς την τελευταία ώρα, καθώς μετά τις 13:45-14:00 επιταχύνθηκαν οι εντολές συναλλαγών, με τους αγοραστές να ωθούν την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υψηλότερα.

Στα 25 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 14:00, στα 33 εκατ. στις 14:30, με τις κινήσεις των traders να επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο. Το 72% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 1,21% προς τις 990 μονάδες.

Η τελευταία έκθεση της HSBC έχει αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία, ενώ «βλέπει» το ΔΝΤ να υπογράφει τη βιωσιμότητα του χρέους. Επίσης ο ΥπΟικ του Λουξεμβούργου υποστηρίζει πως οι δανειστές έχουν ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη συζήτηση για το θέμα του χρέους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Το θέμα του χρέους είναι ένα σημαντικό στοίχημα και για τη χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο αυτό που προέχει είναι -κατ' αρχάς- η επίτευξη ενός SLA μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Από τη Δευτέρα, δανειστές -για την τέταρτη αξιολόγηση- και επικεφαλής του SSM-για τα επόμενα βήματα μετά τα stress tests και κόκκινα δάνεια- θα μπορούσαν να δώσουν μία μικρή ώθηση στους long να δοκιμάσουν για πάνω από τις 833 μονάδες.

Βραχυπρόθεσμα να συνεκτιμηθεί πως τη Δευτέρα το βράδυ θα γίνουν γνωστές οι αλλαγές στη σύνθεση των διεθνών δεικτών MSCI, με τους traders να προεξοφλούν την έξοδο-είσοδο μετοχών αλλά και αλλαγές στη στάθμιση. FF Group, Motor Oil, Μυτιληναίος για διαφορετικούς λόγους στο επίκεντρο των κινήσεων όσων ενεργούν με γνώμονα τις αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς σε θετικό έδαφος, με την Εθνική να αντιδρά κατά 3,15%, τη Eurobank οριακά στο 1,02 ευρώ, την Αlpha Βank στα 2,202 και στα 3,264 ευρώ της Πειραιώς. Στο 2,82% η εβδομαδιαία απόδοση για τον ΔΤΡ, στο 6,69% η Αlpha Βank, οριακή η μεταβολή για την ΕΤΕ, κατά 3,40% η Eurobank, σε αντίθεση με την Πειραιώς που χάνει 4% σε διάστημα εβδομάδας.

Περισσότερες συναλλαγές στην Αlpha Βank (8,1 εκατ. μετοχές) και στην Εθνική (6,6 εκατ. μετοχές).
Στην περιοχή των 2.150 μονάδων ο FTSE25, με ζητούμενη την υπέρβαση των 2.165 μονάδων (τουλάχιστον).

Από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, με πωλητές σε 6 μετοχές, με το FF Group με 4,41% να μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες. Ακολουθούν με μικρότερες οι OΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Sarantis, Lamda Development.

Στον FT Mid Cap με πωλητές σε μόλις 3 μετοχές: Attica Bank, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ. Μεγαλύτερη απόδοση για τις 3 μετοχές/εισηγμένες του ομίλου Κόκκαλη, ενώ σημαντική είναι η άνοδος για MIG, ΥΓΕΙΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v