Έμεινε από «καύσιμα» το ΧΑ

Κάτω από τις 750 μονάδες για μια ακόμη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να υπερβαίνει μετά βίας τα 20 εκατ. ευρώ. Στα υψηλά ημέρας η ΕΤΕ, στα χαμηλά οι Alpha, Πειραιώς. Ξεχώρισε η Motor Oil. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Έμεινε από «καύσιμα» το ΧΑ

Χωρίς εκπλήξεις και η σημερινή συνεδρίαση, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να επιμένει στην "λιτοδίαιτη" συναλλακτική του εικόνα και τους βασικούς του δείκτες στην πτωτική αναμονή που τους χαρακτηρίζει στις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, το Χ.Α. έχει "ξεμείνει" από τους καταλύτες που θα μπορούσαν να επιφέρουν το θετικό "σοκ" στην ψυχολογία των εναπομεινάντων αγοραστών, η λέξη "επενδυτική ευκαιρία" έχει χάσει την έννοια της, οι συνεδριάσεις είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα και γίνονται απλά γιατί πρέπει να γίνουν, ο τρέχον τζίρος ασφαλώς και δεν μπορεί να κάνει την διαφορά και βέβαια το τελευταίο πράγμα που φταίει για την σημερινή εικόνα, είναι η αργία στην Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση, από το ξεκίνημα, δεν άφησε τις ελάχιστες επιφυλάξεις, όσον αφορά τις συναλλακτικές της διαθέσεις.

Το πρώτο εκατομμύριο τζίρου χρειάστηκε 29 λεπτά συναλλαγών για να συμπληρωθεί (28 λεπτά χθες), το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 1,1 εκατ. (όπως και χθες), η πρώτη ώρα με συναλλαγές 2 εκατ. (2,2 εκατ. χθες) και το πρώτο τρίωρο με 5,9 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ), έναντι 5,8 εκατ. καθαρού τζίρου χθες.

Επόμενο ήταν μετά το "κάψιμο" της αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου από S&P και DBRS, η Αγορά να επιδείξει μηδενικά αντανακλαστικά και στην αναμενόμενη αναβάθμιση των συστημικών Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα χθες και μετά την λήξη της συνεδρίασης, σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς σε "Β-/Β" από "CCC+/C", προχώρησε ο οίκος Standard and Poors, θέτοντας σταθερό outlook.

Η αναβάθμιση ακολούθησε την πρόσφατη αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου, την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος και την προσδοκίας ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Από εκεί και πέρα και για τους "λάτρεις" των στατιστικών, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσε 36 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα της πάλαι ποτέ ισχυρής στήριξης των 800 μονάδων, 3 συνεδριάσεις με κλείσιμο χαμηλότερα των 750 μονάδων και 24 συνεδριάσεις με τζίρο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο σημερινός τζίρος παραπέμπει σε νέα χαμηλά 11μηνου, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/8/2017 (17,1 εκατ.).

Δυστυχώς τίποτα δεν δείχνει ότι το Χ.Α. μπορεί να απεγκλωβιστεί από τον συναλλακτικό λήθαργο των τελευταίων συνεδριάσεων, ενώ η επιλεκτικά διακριτική παρουσία των εν δυνάμει πωλητών, απλά εξασφαλίζει το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά και συνήθως με αρνητικό πρόσημο.

Οι, από καιρό, ψίθυροι στα χρηματιστηριακά γραφεία, σταδιακά, μετατρέπονται σε "κραυγές αγωνίας", σε περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο που θέλει το Χ.Α. να παραμένει συναλλακτικά "απονευρωμένο" καθ΄ όλη την διάρκεια της Θερινής περιόδου, ενώ η παντελής έλλειψη θετικής κινητικότητας από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, έχει μηδενίσει το "κοντέρ" του ενδιαφέροντος, ακόμα και για αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., "day by day".

"Δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015", τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του στη "Handelsblatt", υπογραμμίζοντας ότι το Ελληνικό πρόγραμμα κράτησε 8 χρόνια επειδή η Ελλάδα είχε μεγάλα προβλήματα και αποδυναμωμένη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, "την περίοδο Βαρουφάκη, η κατεύθυνση ήταν λανθασμένη και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια". Στο ερώτημα ποια μαθήματα μπορεί να πάρει η Ελλάδα από άλλες Χώρες, μετά το τέλος του προγράμματος, αναφέρει την ανάγκη σεβασμού των δεσμεύσεων και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας, ως είθισται, από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπως και ο κλαδικός τους δείκτης, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών οι Alpha Bank (-1,16%) και Πειραιώς (-1,22%) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και η Εθνική (+1,43%) στο υψηλό ημέρας.

Ο ΔΤΡ, μπορεί να ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 855,4 μονάδες (+1,04%), όμως κάπου εκεί "έμεινε από δυνάμεις" για να ακολουθήσει διάβρωση των αρχικών κερδών και υποχώρηση μέχρι τις 841,2 (-0,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 845,33 (-0,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 843,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,41%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά και αν οι "buyers" χάσουν και το τελευταίο "οχυρό" στις 838 μονάδες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει στην πίεση των "stop loss" το τεχνικό "χάσμα" στις 800 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτός της Grivalia (+0,58% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Η μετοχή συνεχίζει να έχει ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου στα 9,00 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, το ημερήσιο "stop long" στα 8,50 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 8,39 ευρώ.

Σαφώς ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στην μετοχή της Μυτιληναίος (-1,65%), με τον τίτλο να επιμένει σε πλαγιοκαθοδική πορεία από τα 9,40 ευρώ (κλείσιμο 7/6). Το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 8,39 ευρώ "χτύπησε" "red alert", βάζοντας "στο κάδρο" την επόμενη και απόλυτα σημαντική στήριξη στα 8,10 - 8,00 ευρώ. Σε περίπτωση αντίδρασης, πρώτη αντίσταση στα 8,49 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 8,94 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Space ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,07 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από διανομή αποθεματικού και από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0595 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Μοτοδυναμική ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,36 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,04 ανά μετοχή στους Μετόχους με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,8600.

Από εκεί και πέρα, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,98%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική οι Νηρέας (+25,97%) και Σελόντα (+29,88%), "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η MIG (+5,75%), εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος στην Minoan (+2,56%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές στον Ελλάκτωρα (+2,12%).

Από την άλλη, ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην ΕΥΑΘ (-0,21%), τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι για την ΕΛΧΑ (-2,05%), με "διακριτικό" πωλητή η Καράτζη (-0,71%), ενώ τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, αθροίζουν τα Πλ. Θράκης (-0,90%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές και οκτώ στις τελευταίες εννέα για την Τρ. Αττικής (-1,99%), ενώ το νέο κύμα πωλήσεων στην Intralot (-4,12%) πίεσε χαμηλότερα Ιντρακόμ (-0,67%) και Ιντρακάτ (-1,15%).

"Ασφυξία" δείχνει η τεχνική εικόνα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο Γενικός Δείκτης επιμένει με κλεισίματα χαμηλότερα των 750 - 747 μονάδων, ο χρόνος "μετράει εις βάρος του", αυξάνοντας τις πιθανότητες δοκιμασίας των 735 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). "Γλίστρημα" χαμηλότερα των 735 μονάδων, οδηγεί προς τις 700 μονάδες, όπου θα κριθεί και η μεσοπρόθεσμη τάση.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,12%), ελάχιστη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της τραυματισμένης εικόνας είναι η υπέρβαση της ζώνης 1987 - 1993, κάτι που δείχνει να έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας με την τρέχουσα συναλλακτική δραστηριότητα. Τελευταίο αμυντικό "οχυρό" οι 1869 μονάδες, πριν το τελικό "sell off".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Υποτονική Αγορά, που δεν κινείται ανοδικά ούτε εν μέσω αφηγήματος για 'έξοδο' της Χώρας από τα μνημόνια, αναβαθμίσεων του Ελληνικού χρέους από του Ξένους Οίκους και ανόδου του δεκαετούς ομολόγου" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Έτσι περιγράφεται εν συντομία η εικόνα του Χ.Α. στην παρούσα φάση, με τους υποψήφιους Επενδυτές κάθε άλλο παρά βιασύνη να επιδεικνύουν προκειμένου να τοποθετηθούν στο "ταμπλώ". Εδώ είναι επίκαιρη η χρηματιστηριακή ρήση που λέει "μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει".

Την καθοδική τάση του Γενικού Δείκτη ας μην την δικαιολογήσουμε με το Κινεζικό "bear market", την επικινδυνότητα του εν δυνάμει Παγκόσμιου Εμπορικού πολέμου και τα προβλήματα του Συνασπισμού της Καγκελαρίου Μέρκελ. Το πρόβλημα είναι κυρίως εσωτερικό, καθώς εδώ και χρόνια και με εξαίρεση κάποιες "λαμπρές φάσεις", το Χ.Α. έχει αυτονομηθεί, σχεδόν, πλήρως από την πορεία των Ξένων Αγορών, η οποία ως επί το πλείστον "έδειχνε πάνω".

Ημέρα Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ η σημερινή και ενώ την Παρασκευή θα δημοσιευθεί το ευρέως θεωρούμενο ως κρισιμότερο μακροοικονομικό report του μήνα, δηλαδή οι θέσεις εργασίας στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη. Πιέσεις, πάντως, στις τελευταίες συνεδριάσεις και στη Wall Street, παρά μάλιστα τις προσπάθειες για "window dressing" λόγω τέλους πρώτου εξαμήνου.

Όσοι αρέσκονται στην ανάλυση και άλλων assets πλην των μετοχών, παρατηρούν τη σύγκλιση της απόδοσης (yield) των βραχυπρόθεσμων Αμερικανικών ομολόγων, προς αυτές των μακροπρόθεσμων, μία ένδειξη που προειδοποιεί για ύφεση στην Αμερικανική Οικονομία. Ταυτόχρονα ανοδικά κινείται το spread μεταξύ των Αμερικανικών ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk bonds) και των ομολόγων υψηλής αξιολόγησης (investment grade) που έχουν εκδοθεί στη Χώρα, εξέλιξη που υποδεικνύει τη σταδιακή συντηρητική στροφή των Θεσμικών Επενδυτών προς τοποθετήσεις χαμηλότερης απόδοσης και μικρότερου ρίσκου. Τέλος, κατά τη διάρκεια των 20 τελευταίων χρηματιστηριακών συνεδριάσεων, τα ομόλογα έχουν υπεραποδώσει των μετοχών της Wall Street, περισσότερο από ποτέ άλλοτε το τελευταίο τρίμηνο, άλλη μία ένδειξη "φόβου".

Επιστρέφοντας στα καθ' ημάς και τη διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη, μεγάλη σημασία έχει η στήριξη των 735 μονάδων (προηγούμενο χαμηλό τρέχοντος έτους), που αν χαθεί, θα μπορούσε να κατευθύνει τον Δείκτη προς τις 700 μονάδες (χαμηλό 14 μηνών).

Το ανοδικό σενάριο από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (Nuntius Sec.) προϋποθέτει κλεισίματα πάνω από τις 790 - 800 μονάδες, που υπήρξαν και το "ταβάνι" των 6 τελευταίων εβδομάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ινδικός Sensex (+0,75%) διασώθηκε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-1,06%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη.

Κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών αναπτύχθηκε ο τομέας Υπηρεσιών της Κίνας, τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη Caixin China. Έφτασε στις 53,9 μονάδες από 52,9 τον Μάιο, όπως μεταδίδει το MarketWatch.

Ο επίσημος PMI, για τους τομείς εκτός Μεταποίησης, αυξήθηκε τον Ιούνιο και έφτασε στις 55 μονάδες, από 54,9 τον Μάιο, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία.

"Η Κίνα σε καμία περίπτωση δεν θα ρίξει την πρώτη βολή σε έναν Εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και δεν θα είναι η πρώτη που θα επιβάλει δασμούς", όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κινεζικό Υπουργείο Οικονομικών.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε με ελαφρώς πιο γρήγορο ρυθμό τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, αλλά οι Επιχειρήσεις εκφράζουν λίγες ελπίδες για πιο ισχυρή ανάκαμψη, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit.

Ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ, ο οποίος θεωρείται ως ένδειξη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αυξήθηκε στις 54,9 μονάδες τον Ιούνιο, από 54,1 τον Μάιο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έκαναν λόγο για 54,8 μονάδες.
Ο κλάδος των Υπηρεσιών στη Μεγάλη Βρετανία ενισχύθηκε τον τελευταίο μήνα με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Οκτώβριο.

Ο ΡΜΙ στον τομέα Υπηρεσιών της IHS Markit αυξήθηκε αναπάντεχα, φτάνοντας σε υψηλό οκτώ μηνών, στις 55,1 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων δημοσκόπησης του Reuters, που έβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στις 54 μονάδες.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τηρήσει τους υφιστάμενους κανόνες, όταν θα αρχίσει την επόμενη χρονιά τις επανεπενδύσεις από το χαρτοφυλάκιο Κρατικών ομολόγων", δήλωσε σε συνέντευξή του στέλεχος της Bundesbank.

Ο Joachim Wuermeling υποστήριξε πως "η ΕΚΤ δεν πρέπει να αποκλίνει από τον κανόνα του 'κεφαλαιακού κλειδιού' (capital key), που ορίζει πόσα ομόλογα από κάθε Χώρα μπορεί να αγοράζει, ανάλογα με το μέγεθος της Οικονομίας της".

"Η ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί, η ανεργία είναι χαμηλή και ο πληθωρισμός υπό έλεγχο, αλλά μια σειρά από ρίσκα έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα, μεταξύ των οποίων η άνοδος του χρέους, οι εμπορικές εντάσεις και η εισοδηματική ανισότητα", προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συγκεκριμένα, προειδοποιούν ότι η προκυκλικότητα του προϋπολογισμού και η φορολογική πολιτική θα επηρεάσουν δυσμενώς το δημοσιονομικό έλλειμμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου εξέφρασαν σημαντικές ανησυχίες ότι οι εμπορικές πολιτικές που έχουν αναγγείλει οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις πέρα από την Αμερικανική Οικονομία, να πυροδοτήσουν τη λήψη αντίμετρων και να υπονομεύσουν το δίκαιο και ανοιχτό Εμπόριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,85%, όσο και στην προηγούμενη δημοπρασία

Εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται η συλλογή στοιχείων που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει από όλα τα Μέλη του Χ.Α., σχετικά με τις θέσεις που εκείνα έχουν στη Folli Follie, τόσο στους δικούς τους λογαριασμούς όσο και σε λογαριασμούς Πελατών τους.

Πρόκειται για μια διαδικασία που τυπικά ακολουθείται στο πλαίσιο της συνολικής έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση Folli Follie.

Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωποι της Ε.Κ. διενεργούν ελέγχους και στο σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες που ήρθε στο φως η υπόθεση Folli Follie, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του QCM.

"H έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι πιθανότατα επιτυχημένη", τονίζει η Morgan Stanley σε ανάλυσή της. Όπως υποστηρίζει "η Οικονομία πηγαίνει καλύτερα και η βιωσιμότητα χρέους έχει βελτιωθεί.

Εκτιμά ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους Οίκους, ενώ δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας για ένταξη της Χώρας στο 'QE". Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, τονίζει ότι το μονοπάτι του χρέους δείχνει περισσότερο αβέβαιο.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 751,13 μονάδες (+0,70%) για να ακολουθήσει αργή διολίσθηση μέχρι τις 741,61 (-0,58%). Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 742,93 (-0,40%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 744,41 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 20,7 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΤΙΤΚ), ενώ ΟΤΕ και ΜΟΗ απέσπασαν το 27,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΡΙΒ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΧΑΕ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Grivalia, Lamda Development, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Με μικρή υποχώρηση ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σταθερά χαμηλές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημειώθηκε μικρή αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.274 συμβόλαια).

Στα 9.764 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.769 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 543, 423 για τον Ιούλιο και 120 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.963,25) κινήθηκε μεταξύ 1.946,5 και 1.971,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.004), Εθνική (6.128), MIG (1.528), Alpha Bank (1.310), Πειραιώς (629), ΔΕΗ (194), Μυτιληναίο (157), Intralot (290), Ελλάκτωρα (154), Cenergy (208), ΓΕΚ (150), Ελ. Πετρέλαια (119).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 61.970, Eurobank 25.459, Εθνική 191.905, Alpha Bank 22.271, ΔΕΗ 13.820, Πειραιώς 23.682.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                               Name of Issuer                      NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,76%
2018-05-24
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 
Oceanwood Capital Management LTD
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
.
 
0,60%
 
2018-06-15
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.499.399 τεμ., (από 15.499.399 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.689.131 τεμ. (90.864.105), Πειραιώς 15.586.681 τεμ. (15.586.681), ΔΕΗ 5.294.302 τεμ. (5.294.302), Eurobank 22.040.547 τεμ. (22.015.547), Folli Follie Group 1.480.366 τεμ. (1.480.366).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v