Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Σε ευρωαγορές και ομόλογα η προσοχή

Καύσιμο για να κινηθεί υψηλότερα ψάχνει το Χρηματιστήριο. Τεχνικά απαιτείται η άμεση επιστροφή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 759 μονάδων. Τα βλέμματα και στον τραπεζικό κλάδο. Επανεμφάνιση των... short στην αγορά.

XA: Σε ευρωαγορές και ομόλογα η προσοχή

Παρά τις αρχικές απώλειες, S&P 500 και Nasdaq «γύρισαν το παιχνίδι» και ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με θετικά πρόσημα, κίνηση στην οποία δεν πρόλαβε να ακολουθήσει ο Dow Jones. Πιο συγκεκριμένα, ο τελευταίος ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με οριακές απώλειες 0,03% στις 25.326,16 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,49% στις 2.827,22 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης με κέρδη 1,24%, στις 7.802,68 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου η μετοχή της Apple, που για πρώτη φορά στην ιστορία του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου ανήλθε σε κεφαλαιοποίηση πάνω από το $1 τρισ., στον απόηχο των αποτελεσμάτων τριμήνου, βοηθώντας τους επενδυτές να «ξεχάσουν» την κλιμακούμενη εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η συνολική άνοδος της τιμής της μετοχής από την IPO της Apple τη δεκαετία του 1980 ανέρχεται στο 50.000%, σημαντικά υψηλότερα από την άνοδο 2.000% του S&P 500 κατά την ίδια περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χθεσινό γύρισμα του NYSE δεν φαίνεται να ακολουθούν σήμερα το πρωί οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει την περίπου απόλυτη επικράτηση των πωλητών, έστω και αν οι απώλειες έχουν ελεγχόμενο χαρακτήρα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και η χθεσινή συνεδρίαση δεν άφησε και τις καλύτερες «παρακαταθήκες» για τη συνέχεια, τόσο από τον συνεχιζόμενο τζίρο απελπισίας, όσο και από τη γενικότερη εικόνα στο ταμπλό, ενώ είναι περισσότερο από βέβαιο πως όσοι από τους ενεργούς traders παραμείνουν «επί των επάλξεων» θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στα πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και στα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, μετά τη μεγάλη επίθεση που υπέστησαν χθες οι κρατικοί τίτλοι Ιταλίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, «σήμερα στις πέντε το απόγευμα θα κριθεί η τύχη του ιδιωτικού νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, εξέλιξη που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις συνθήκες και τις προοπτικές τόσο του κλάδου Παροχής Υπηρεσιών Υγείας από Ιδιώτες όσο και στην Ασφαλιστική Βιομηχανία Ζωής».

Επίσης, η Εγχώρια Αγορά καλείται να δείξει τα αντανακλαστικά της (αν έχει απομείνει κάτι από αυτά) στην αναβάθμιση του ΟΠΑΠ από την S&P. Πιο συγκεκριμένα, σε "ΒΒ-" από "Β+" αναβάθμισε η S&P την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του Oργανισμού. Το outlook παραμένει σταθερό.

Τεχνικά, απαιτείται η άμεση επιστροφή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 759 μονάδων και του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών υψηλότερα των 838 μονάδων.

Αξίζει υποσημείωσης ότι η Marshall Wace αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση στην Πειραιώς, από 0,81% σε 0,90%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της CNL CAPITAL είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±30%, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές των Κορρές και Αθηνά αφαιρούνται από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v