Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θύμα του εμπορικού πολέμου έπεσε το ΧΑ

Στις 755 μονάδες επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης στη σκιά των πιέσεων σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια. Ανοδική πορεία και για τα ελληνικά ομόλογα. Στις τράπεζες οι περισσότερες ρευστοποιήσεις. Αντιστάθηκαν Τιτάν, Μυτιληναίος και Coca Cola.

Θύμα του εμπορικού πολέμου έπεσε το ΧΑ

Με τις Διεθνείς Αγορές να επιστρέφουν στους προβληματισμούς, όσον αφορά τα "επόμενα επεισόδια στο σήριαλ" του Εμπορικού πολέμου και τις Αγορές ομολόγων να στέλνουν ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα για τις Χώρες τους Ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα για Ιταλία και Ελλάδα, το Χ.Α. δεν είχε και μεγάλα περιθώρια να κινηθεί "contrarian" του αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Ήταν μία καθαρά αρνητική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με κύριο εκφραστή των πιέσεων, τον "γνωστό ύποπτο" που δεν είναι άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο.

Παίρνοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, "η Κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε Αγαθά που παράγονται στην Κίνα και εισάγονται στην Αμερικανική Αγορά", επιβεβαίωσαν την Τετάρτη Αξιωματούχοι των Υπηρεσιών του μόνιμου αντιπροσώπου της Ουάσινγκτον για το Εμπόριο.

"Η Κίνα είναι απολύτως προετοιμασμένη για την κλιμάκωση των απειλών των ΗΠΑ σε Εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο Χωρών και θα πρέπει να ανταπαντήσει για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά της και τα συμφέροντα των Πολιτών της", ανακοίνωσε σήμερα το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου.

Από την άλλη, τουλάχιστον άξια αναφοράς κρίνεται η σημερινή επίθεση των πωλητών, η οποία δείχνει να είναι σε πλήρη εξέλιξη προς τα ομόλογα Ιταλίας και Ελλάδας, με τον Ιταλικό 10ετη τίτλο να "βλέπει" την απόδοσή του να ενισχύεται κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,90% και τον αντίστοιχο Ελληνικό κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,04%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις Χρηματιστηριακές Αγορές των δύο Χωρών.

"Αν και η Federal δεν μετέβαλλε τα παρεμβατικά της επιτόκια στη χτεσινή της συνεδρίαση, o σχολιασμός της για την ισχυροποίηση της Αμερικανικής οικονομίας δεν άφησε αμφιβολίες ότι το Σεπτέμβριο θα προβεί σε αυξήσεις. Έτσι, οι δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν πτωτικά επηρεάζοντας ανάλογα και τις άλλες Αγορές, με την πιθανότητα αρνητικού επηρεασμού και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αυξημένη και με τη βραδινή αναβάθμιση του Ελλάκτωρα να είναι ο μόνος θετικός καταλύτης" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Καμία ουσία στην χθεσινή συνεδρίαση, ενώ και να κινηθούμε ελαφρώς υψηλότερα είναι μάλλον δεδομένο ότι ο τζίρος θα παραμείνει χαμηλός, καθιστώντας την όποια κίνηση εύθραυστη. Αξιολογούμε τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου που σταδιακά έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές. Εκ της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ΟΤΕ και ΕΕΕ ανακοινώνουν αποτελέσματα την επόμενη Πέμπτη" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο ESM γνωστοποίησε ότι "το συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Διοικητών την 1η Αυγούστου, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των Εθνικών Κοινοβουλίων. Σήμερα η Κομισιόν το υπέγραψε για λογαριασμό του ESM. Αυτό ανοίγει το δρόμο ώστε το Συμβούλιο των Διευθυντών να εγκρίνει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, κάτι που σχεδιάζεται να εκτελεστεί τις επόμενες ημέρες".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι "η απογοήτευση περισσεύει στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία, ενώ η κορύφωση της Καλοκαιρινής περιόδου εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την συναλλακτική απαξίωση, εκτός και αν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και οι επιθετικές κινήσεις αποεπένδυσης "φθάσουν" και στο Χ.Α.

Ξεκινώντας την αναφορά της σημερινής συνεδρίασης, ως είθισται, από το Τραπεζικό ταμπλώ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος ότι ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 833,34 μονάδες (-2,56%). Στις 17.00 είχε ανακάμψει στις 838,91 (-1,90%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 834,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,41%.

Χωρίς περιστροφές, επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 838 μονάδων, θα ξαναφέρουν στα τεχνικά σενάρια το "gap" των 800 μονάδων.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Τραπεζικό trading και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο τίτλος της Alpha Bank (-2,34%) είναι σε ημερήσιο "short" με "stop" τα 1,986 ευρώ, της Εθνικής (-1,71%) "long" με "stop" τα 0,255 ευρώ, της Eurobank (-3,32% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) "short" με "stop" τα 0,878 ευρώ και της Πειραιώς (-2,20% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) "short" με "stop" τα 2,818 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 8,48 ευρώ (κλείσιμο 18/7), ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,12%). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 8,17 ευρώ (ημερήσιο "stop long"), μπορεί να ξαναβάλει σε δοκιμασία την στήριξη των 8,00 ευρώ. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης 8,30 - 8,48 ευρώ.

Αντέδρασε μετά από δύο συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της Μυτιληναίος (+1,41%). Όσο ο τίτλος παραμένει υψηλότερα των 8,45 ευρώ (ημερήσιο "stop long"), είναι στο "κάδρο" οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,85, 9,12 και 9,45 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, καλό θα ήταν να μην διασπαστεί η στήριξη στα 8,30 - 8,00 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Viohalco (-0,63%). Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 3,16 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,30, 3,52 και 3,79 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σημαντική η στήριξη στα 2,80 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάκτωρ σε "Β" από "Β-" προχώρησε η Standard & Poor's, σε έκθεσή της στην οποία θέτει θετικό outlook για την αξιολόγηση, υποδηλώνοντας νέα κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών.

O Οίκος αναμένει ότι η συμβολή από τα Αιολικά Πάρκα θα αντισταθμίσει εν μέρει τα μειούμενα EBITDA από τις Κατασκευές. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους προς EBITDA θα παραμείνει στην περιοχή του 4 - 5 την τριετία 2018 - 2020, από 6,5 στα τέλη του 2016.

Σχολιάζοντας τις διοικητικές αλλαγές, σημειώνει ότι αντιμετωπίζει θετικά την επικέντρωση σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλους τους βασικούς κλάδους που δραστηριοποιείται και στις συνεργίες, αλλά δεν έχει λεπτομέρειες αναφορικά με το πλάνο υλοποίησης.

Στον απόηχο της έκθεσης ο τίτλος κινήθηκε σήμερα μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 1,84 ευρώ (+5,38%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με ημερήσια κέρδη 2,52%.

Αξίζει υπενθύμισης ότι για τον εν λόγω τίτλο και πριν τις δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές.

Από εκεί και πέρα, διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά η ΕΚΤΕΡ (+6,06%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Mermeren (+1,26%) και Intralot (+6,29%, αλλά είχαν προηγηθεί οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), επιστροφή πωλητών στην MIG (-1,55%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Profile (-4,58%).

Ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 759 μονάδες και αν χαθεί και το ψυχολογικό όριο των 750 μονάδων, δεν αποκλείεται "το θέατρο των επιχειρήσεων" να μεταφερθεί στις 730 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,82%), αν επιμείνουν οι πωλητές, πολλά θα κριθούν στις στηρίξεις των 7986 και 1950 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μπήκαμε αισίως στον Αύγουστο και όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε, να μην επαναληφθούν ξανά οι τραγικές εικόνες που ζήσαμε μέχρι τώρα, ως Χώρα, αυτό το Καλοκαίρι, με φωτιές πλημμύρες και νεκρούς Συμπολίτες μας. Ελπίζουμε κάποια στιγμή τα παθήματα να γίνουν μαθήματα, τόσο σε Εμάς ως Πολίτες, αλλά κυρίως στην εκάστοτε Διοίκηση που είναι υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία του Κρατικού μηχανισμού, σε ένα ευνομούμενο Κράτος" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Ως αναφορά τα χρηματιστηριακά τεκταινόμενα, η Θερινή ραστώνη συνεχίζεται αργά και βασανιστικά. Οι χαμηλοί όγκοι και η μικρή μεταβλητότητα δεν λειτουργούν ως κίνητρο για τους εναπομείναντες Συμμετέχοντες και οι Διεθνείς Επενδυτές προς το παρόν απέχουν.

Ο απαραίτητος καταλύτης (πολιτικός, ή οικονομικός) που θα ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με σημαντική αύξηση όγκων, δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα και η κατάσταση θα δυσκολέψει, αφού η παρατεταμένη αδράνεια δεν αποτελεί συνήθως καλό σημάδι.

Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. και τα ευμενή σχόλια του Διεθνούς Τύπου, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, ανεβάζοντας ξανά το 10ετες ομόλογο άνω του 4%.

Ο βασικός στόχος των ειδικών διαπραγματευτών παραμένει να κρατηθεί σε αυτά και λίγο χαμηλότερα επίπεδα η απόδοσή του, για να επιχειρηθεί άλλη μια "προστατευμένη" έξοδος στις Αγορές, αν το επιτρέψουν οι τότε επικρατούσες συνθήκες...

Στο διεθνές περιβάλλον τα προβλήματα παραμένουν κάτω από το χαλί, αν και κάθε τόσο επανεμφανίζονται και ανακυκλώνονται, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν πανικοβάλει τις Αγορές.

Θέματα όπως ο Εμπορικός πόλεμος (ΗΠΑ και όλων των Άλλων), το δυσθεώρητο Παγκόσμιο Κρατικό και Ιδιωτικό χρέος, οι υψηλές αποτιμήσεις των Ανεπτυγμένων Αγορών, χωρίς ουσιαστική διόρθωση εδώ και πολλά έτη, αλλά και γεωπολιτικά θέματα υποβαθμίζονται και το ερώτημα είναι μέχρι πότε.

Στην Ελληνική Οικονομία αχτίδες φωτός αρχίζουν να αχνοφαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς δείκτες, αλλά προς το παρόν η ανάπτυξη σέρνεται, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπέρ φορολόγησης), τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία και το ΔΝΤ "συνεχίζει τον χαβά του", υπενθυμίζοντας τον υπαρκτό Γόρδιο Δεσμό του Κρατικού χρέους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι εισηγμένες προσπαθούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους. Οι αποκοπές μερισμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλές μετοχές, μαζί με το επιφυλακτικό κλίμα των Διεθνών Αγορών, αλλά και την Καλοκαιρινή περίοδο χαμηλών όγκων, εντείνουν την επιφυλακτικότητα και την στάση αναμονής στο Χ.Α., ανακυκλώνοντας αυτά τα χαρακτηριστικά της Αγοράς.

Ο δείκτης Τραπεζών που θα αποτελέσει και την κινητήρια δύναμη στο προσεχές διάστημα, συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την φημολογία περί νέων αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου. Παλεύει ανεπιτυχώς μέχρι τώρα να λύσει ανοδικά το επίπεδο των 865 - 870 μονάδων. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου θα δώσει δυναμική για προσέγγιση των 920 μονάδων. Μέχρι τότε οι στηρίξεις του οριοθετούνται στο επίπεδο των 810 και 800 μονάδων, αποτελώντας και την τελευταία γραμμή άμυνας για αποφυγή των χειρότερων.

O Γενικός Δείκτης όσο παραμένει κάτω από τις 785 - 790 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα του. Η συνεχιζόμενη παραμονή κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών του (781,40), μας δημιουργεί ανησυχία, καθιστώντας τις 740 μονάδες κρίσιμο επίπεδο στήριξης, τυχόν διάσπαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα πέριξ των 700 και 660 μονάδων.

Αντίστοιχα μόνο έγκυρη διάσπαση των 2055 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση αρχικά των 2130 και στη συνέχεια, των 2200 μονάδων. Όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από τον ημερήσιο εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών (2041,49) και με χαμηλούς όγκους, η τεχνική εικόνα παραμένει αρνητική, με σημαντικές στηρίξεις τις 1.950 και 1,830 μονάδες.

Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης στην παρούσα φάση μπορούν να το δώσουν: Πιθανές οικονομικές - γεωπολιτικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον. Τυχόν πολιτικές εξελίξεις, μετά "τα μπάνια του Λαού", συνοδευόμενες από μια ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με λιγότερο Κράτος και φόρους και περισσότερες Ιδιωτικές επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Η χρυσή ευκαιρία της Ελληνικής οικονομίας χάθηκε τα προηγούμενα 3 έτη. Τα απαραίτητα άλματα που έπρεπε να κάνει εκμεταλλευόμενη το καλό διεθνές περιβάλλον, δυστυχώς δεν έγιναν. Μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και της Χρηματιστηριακής Αγοράς μπαλώθηκαν και δεν λύθηκαν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η υπόθεση Folli - Follie και η έως τώρα αντιμετώπισή της, αλλά και η κατάργηση δημοσίευσης των ενδιάμεσων 3μηνιαιων οικονομικών καταστάσεων, που βοηθούσε στην πληρέστερη πληροφόρηση των Επενδυτών. Ακόμα και το θετικό γεγονός εισαγωγής νέων εταιρειών στο Χ.Α., γίνεται σε πολύ υψηλές αποτιμήσεις (για τις παρούσες συνθήκες) με την ελάχιστη (κατά Νόμο διασπορά), με αποτέλεσμα (παρά τους αναγκαίους αυτό - πανηγυρισμούς) Ανάδοχοι να φορτώνονται μεγάλα κομμάτια της εταιρείας, ευελπιστώντας για κάτι καλύτερο στο μέλλον…

Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο οι Επενδυτές, στην παρούσα συγκυρία και με τους τρέχοντες όγκους συναλλαγών, να προτιμήσουν τις Παραλίες παρά την βασανιστική παρακολούθηση ενός άνευρου Ελληνικού Χρηματιστήριου.

"Η σημαντική αύξηση όγκων για πάνω από 2 - 3 μέρες θα αποτελέσει το καμπανάκι αλλαγής στάσης και εγρήγορσης των Συμμετεχόντων" εκτιμά ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-2,21%).

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα κινείται η Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες πιέσεις για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της ακριβότερης Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, οι τιμές παραγωγού στις 19 Χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 0,3% που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 3,6%, έναντι του 3,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι τιμές Ενέργειας αυξήθηκαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση και κατά 9,5% σε ετήσια βάση.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών Ενέργειας, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία και κατά 1,6% σε ετήσια βάση.

Την αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75%, αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως δεν "βιάζεται" να τα αυξήσει περισσότερο, λόγω και της αβεβαιότητας αναφορικά με την εξέλιξη του "Brexit".

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διατήρηση του στόχου αγοράς ομολόγων στις 435 δισ. Στερλίνες.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα του 1,75 με 2%, αλλά τόνισε ότι η Αμερικανική Οικονομία ισχυροποιείται, παραμένοντας σε τροχιά αύξησης του κόστους δανεισμού τον Σεπτέμβριο.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε οριακά την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιουλίου στις 218.000, από 217.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως οι αιτήσεις θα ενισχυθούν στις 220.000.

Οι νέες παραγγελίες για Αγαθά που παράγονται σε Αμερικανικά εργοστάσια ενισχύθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εμπορίου, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 0,7% σε σχέση με τον Μάιο, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ηλεκτρικές συσκευές, μηχανολογικό εξοπλισμό και επιβατικά αεροσκάφη.

Τον Μάιο οι παραγγελίες είχαν σημειώσει άνοδο 0,4%.

Η άνοδος του Ιουνίου ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες των αναλυτών. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την επιβολή σημαντικών προστίμων σε σειρά Φυσικών Προσώπων, όπως μέλη της Οικογένειας Κουτσολιούτσου, Στελέχη της εταιρείας, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie αλλά και στην ίδια την εταιρεία αποφάσισε η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη σημερινή της συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Τα πρόστιμα αφορούν την κατηγορία της χειραγώγησης της Αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων. Τις παραπάνω αποφάσεις ακολουθεί η άμεση παραπομπή της υπόθεσης και στον Εισαγγελέα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 752,47 μονάδες (-1,21%), στις 17.00 βρέθηκε στις 757,04 (-0,61%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 755,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,75%.

Ο τζίρος στα 18,8 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ), ενώ ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ απέσπασαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, Fourlis, ΟΛΠ, Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Grivalia, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν νέα συρρίκνωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.021 συμβόλαια).

Στα 7.583 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.556 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 572, 514 για τον Αύγουστο και 58 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.998,75) κινήθηκε μεταξύ 1.996 και 2.010,5 μονάδων και παρέμεινε σε υποτίμηση 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Επέστρεψε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική, 7.000 Intralot, 6.500 ΟΤΕ, 20.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.385), Εθνική (5.340), Alpha Bank (1.637), Πειραιώς (927), ΔΕΗ (167), ΟΤΕ (292), Ελλάκτωρα (515), MIG (111), Intralot (1.794), Μυτιληναίος (173), ΟΠΑΠ (121), Τέρνα Ενεργειακή (114).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 61.205, Eurobank 31.916, Εθνική 186.407, Alpha Bank 22.260, ΔΕΗ 16.222, ΑΔΜΗΕ 10.341, Πειραιώς 25.221.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                             Name of Issuer                  NSP      Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,76%
2018-05-24
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-07-31
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,21%
 
2018-07-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,90%
 
2018-07-13
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 
Oceanwood Capital Management LTD
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
.
 
0,57%
 
2018-07-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 17.252.872 τεμ., (από 17.252.872 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.642.914 τεμ. (91.642.914), Πειραιώς 16.919.069 τεμ. (16.919.069), ΔΕΗ 5.261.516 τεμ. (5.251.516), Eurobank 21.565.613 τεμ. (21.565.613), Folli Follie Group 1.397.946 τεμ. (1.397.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v