Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Υποχωρεί κάτω από τις 750 μονάδες

Πτωτικά κινείται το χρηματιστήριο την ώρα που διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωαγορές. Πιέσεις για Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Eurobank, Viohalco. Κέρδη καταγράφουν ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΟΛΠ, Τιτάνας. Συνεχίζονται τα πακέτα στον ΟΤΕ.

XA: Υποχωρεί κάτω από τις 750 μονάδες

Διευρύνονται οι απώλειες στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, επιβαρύνονται περαιτέρω οι αποδόσεις των ομολόγων- κρατών της περιφέρειας. Σε αρνητικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures στην Wall Street, με ενδεικτικό το μείον 0,42% του S&P 500 στις 2.841 μονάδες.

Πλαγιοκαθοδικά το ΧΑ με το βλέμμα (και) στην Αγκυρα, σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιο μας, καθώς οι εξελίξεις στην γείτονα αποτυπώνονται αρνητικά ήδη στα ιταλικά ομόλογα, με το 10ετές να έχει επιβαρυνθεί (σε σχέση με την τελευταία αναφορά μας) ανεβαίνοντας στο 2,933% επηρεάζοντας το αντίστοιχο ελληνικό που... σκαρφαλώνει στα 4,209%. "Καλό Σεπτέμβρη" για νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, αναλύει στο εμπεριστατωμένο άρθρο της η Ελενα Λάσκαρη και ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω...για Καλό Οκτώβριο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και βραχυπρόθεσμα. Δηλαδή για το διάστημα από την Δευτέρα 20- Τρίτη 21 που λήγει το τρίτο μνημόνιο και βγαίνει η ελληνική οικονομίας στις "αγορές".

Συνεπώς εύλογη η επιφυλακτικότητα έμπειρων παραγόντων για τι τι κλίμα θα έχει διαμορφωθεί εκείνη την περίοδο και κατά πόσον θα μπορούσε να επηρεάσει το εγχείρημα της "εξόδου".

Προσώρας πλαγιοκαθοδική η κίνηση των βασικών δεικτών, με αυτόν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των σημαντικών 1.992-1.993 μονάδων, ένδειξη αποθαρρυντική για τους βραχυπρόθεσμα long παίκτες. Οι προσδοκίες για κάτι καλύτερο με αφορμή την αναμενόμενη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς η κατά μία βαθμίδα αναβάθμιση (σε Β+) έχει προεξοφληθεί, ενσωματωθεί. Αλλωστε το γενικότερο κλίμα στην αγορά είναι τέτοιο, που αποτυπώνεται στην εκτίμηση έμπειρου χρηματιστή πως "... και κατά 3 βαθμίδες να αναβάθμιζε σήμερα ο οίκος μέχρι της Παναγίας θα είχε... καεί".

Σε αυτό το περιβάλλον η αγορά "βλέπει" λίγο χαμηλότερα και αν αναζητηθούν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις αυτές θα αφορούν στις περιορισμένες συναλλαγές, στον πενιχρό τζίρο των μόλις 10 εκατ. ευρώ (στις 14.15΄). Η επενδυτική αποχή της πλειονότητας των επενδυτών και traders λειτουργεί σταθεροποιητικά στο "ρηχό¨ ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μέχρι νωρίτερα δεν ενεργοποιούνται εντολές για σημαντικές πωλήσεις.

Αρνητική η τεχνική εικόνα για τον FTSE25, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, στα όρια των 750 μονάδων ο Γενικός Δείκτης με σημείο αναφοράς τις 747 μον. και στις 810 o Δείκτης Τραπεζών, έχοντας ως χαμηλό ημέρας στις 808,66 μονάδες.

Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, με βάση την αξία συναλλαγών, έχει περάσει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ρίχνοντας τον τραπεζικό στην δεύτερη. Ενα πακέτο στη μετοχή του ΟΤΕ για 87.817 κομμάτια στα 11,25 ευρώ συνολικής αξίας 987.941 ευρώ. Το 32% του τζίρου στον ΟΤΕ, το 30% στις τράπεζες θυμίζοντας πως αυτή την εβδομάδα η αξία των πακέτων που άλλαξε χέρια στον Οργανισμό έφθασε τα 80 (!) εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας το μέσο ημερήσιο όρο στα περίπου 31 εκατ. ευρώ.

Από τον τραπεζικό κλάδο με οριακά θετικό πρόσημο μόνο η Εθνική στα 0,2594 ευρώ, χαμηλότερα πάντως της τεχνικής τιμής των 0,26 ευρώ.

Στα 11,15-11,34 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με έμπειρο αναλυτή να εκτιμά ότι "...η υπέρβαση των 11,35-11,39 με την πρώτη προσπάθεια, χωρίς διόρθωση, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες".

Στα 9,50-9,56 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με τον ίδιο να σημειώνει πως "...δεν θα πρέπει να διορθώσει κάτω από τα 9,46 με τη μετοχή να πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του όταν θα διορθώνει ο ΟΤΕ".

Στα 30,05-30,60 η μετοχή της Coca Cola, στα 1,78-1,82 o τίτλος της ΔΕΗ, στα 8,49- 8,55 η μετοχή του Μυτιληναίου. Ειδικά για την τελευταία η υπέρβαση των 8,70 ευρώ αποτελεί την ελάχιστη προυπόθεση για να αλλάξει η τεχνική εικόνα της μετοχής.

Από τις 25 μετοχές του δείκτη, σε 6 υπερισχύουν οι αγοραστές, πέραν της Εθνικής σε Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Στις 14.25΄η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 31/55 μετοχές. Θετικό πρόσημο για Space, J&P Αβαξ ενώ σε μία ομάδα μετοχών της μεσαίας- χαμηλής κατηγορίας με λιγοστές συναλλαγές/τζίρο ενισχύεται από 1,5% έως 24%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v