Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρή πτώση και déjà vu με τον ΟΤΕ

Τα νέα πακέτα αξίας 43,7 εκατ. ευρώ στην μετοχή του οργανισμού «φτιάχνουν» τον τζίρο. Μικρή πτώση οδήγησε τον ΓΔ στις 754 μονάδες. Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Η προσοχή την Παρασκευή στις ανακοινώσεις της Fitch για την οικονομία.

ΧΑ: Μικρή πτώση και déjà vu με τον ΟΤΕ

Deja vu της Τρίτης η σημερινή συνεδρίαση. Ένας ΟΤΕ, ένα ΧΑ μόνος του, θα μπορούσε να είναι ένας εύγλωττος τίτλος. Και ήταν τα διαδοχικά πακέτα στη βαρύτερη εισηγμένη/μετοχή του χρηματιστηρίου για να φανεί, πως ο τζίρος...εκτινάσσεται σε επίπεδα πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Πρόλογος στο σχόλιο μας την Τρίτη, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, που θα "κολλούσε γάντι" και σήμερα Πέμπτη καθώς σε σύνολο αξίας συναλλαγών 56,7 εκατ. τα 43,7 αφορούσαν στη μετοχή του Οργανισμού. Και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές μέσω πακέτων- περί τα 41 εκτ.- που εάν προστεθούν στα 33,75 εκατ. της Τρίτης ανεβάζουν στα περίπου 80 εκατ. μόνο μέσω προσυμφωνημένων πράξεων (στις δύο συνεδριάσεις της 7 και 9/8).

Στοιχεία ενδεικτικά της πρωτοφανούς συγκέντρωσης που έχει γίνει αυτή την εβδομάδα, της...ρηχότητας του χρηματιστηρίου και της αντιδιαστολής ενός ποσοστού μόλις 5% επί του συνόλου που άλλαξε χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

Εν τέλει, ένας ΟΤΕ όντως δεν έφτασε για να φέρει την...άνοιξη στο χειμαζόμενο ΧΑ πλην όμως ήταν από τους λιγοστούς λόγους που υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον και στάθηκε αντικείμενο συζητήσεων στα χρηματιστηριακά γραφεία. Το που πήγαν αυτά τα πακέτα θα το γνωρίζουμε αύριο (για αυτά της Τρίτης) αλλά όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιο μας πέραν του μεγαλομετόχου Deutsche Telekom (45%) και της Schroeders που έχει ένα 5,032% του μ.κ σημαντικά μειοψηφικά ποσοστά έχουν το Amber Capital (2,5%), Franklin Templeton (2,5%), MFS (2%) κ.α.

Σε νευρικό διεθνές περιβάλλον και σήμερα το ΧΑ έδειξε να παραμένει στο...τέλμα, που δημιουργούν η επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των ξένων εν όψει της "εξόδου στις αγορές", της επενδυτικής αποχής που επιδεικνύουν ακόμη και τα φιλικά αμερικανικά funds με την συναλλακτική καθίζηση στις τράπεζες να ενισχύει την εδώ και καιρό εκπεφρασμένη άποψη μας, πως ο κλάδος είναι "μη επενδύσιμος". Τουλάχιστον μέχρι να έχουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής για την στάση που θα τηρήσουν οι ξένοι από τις 20-21 Αυγούστου και μετά σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου (στις 29 η Πειραιώς, στις 30 οι Alpha Bank, Eurobank, στις 31 η Εθνική).

Κλείσιμο χαμηλότερο των σημαντικών 759 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και μάλιστα χαμηλότερο και του χθεσινού των 758,04 που τεχνικά σημαίνει ότι το σενάριο της αντίδρασης αδυνατίζει περισσότερο, εκτός εάν εκδηλωθεί κίνηση αύριο από τις 747 μονάδες (σχετική μέτρηση του ΓΔ σε ανάρτηση μας στον Εκηβόλο).

Πέραν του ΟΤΕ, που σχεδόν μονοπώλησε το περιορισμένο ενδιαφέρον το όριο του τζίρου του ενός εκατ. ευρώ ξεπέρασαν ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, Alpha Bank και Motor Oil αλλά μόλις μία (ΜΟΗ) σε θετικό κλείσιμο. Αντιθέτως ισχυρή ήταν- αναλογικά- η πίεση στη μετοχή της Εθνικής με απώλειες 3,28% στο χαμηλό ημέρας των 0,2592 ευρώ και λιγότερο σε Alpha Bank χαμηλότερα 1,20% στα 1,81 και ΟΠΑΠ κατά 0,84% στα 9,50 ευρώ (συγκριτικό διάγραμμα ΟΤΕ vs ΟΠΑΠ στον Εκηβόλο).

Αποθαρρυντικό το ότι από τις 6 μετοχές, που ακολουθούν στην σχετική κατάταξη (με βάση τον τζίρο) και οι 6 πιέστηκαν/υποχώρησαν λιγότερο ή περισσότερο στέλνοντας ένα μήνυμα πως τα funds μειώνουν (περιορισμένα βέβαια) τις θέσεις τους σε Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ και Jumbo.

H σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφώθηκε στις 38/46 μετοχές, με κέρδη για αρκετές μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας. Ανοδικά Revoil, Profile, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Quest, Τεχν. Ολυμπιακή και Πλαίσιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v