Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στα εταιρικά αποτελέσματα η προσοχή

Με περιορισμένα περιθώρια κινήσεων λόγω του χαμηλού τζίρου κινείται το χρηματιστήριο. Στα εταιρικά αποτελέσματα ΟΤΕ και Coca Cola η προσοχή των επενδυτών. Η εικόνα για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές και τους βασικούς δείκτες.

ΧΑ: Στα εταιρικά αποτελέσματα η προσοχή

Από τις τελευταίες ευκαιρίες για τους long να κινηθεί κάπως το χρηματιστήριο η σημερινή συνεδρίαση. Εάν δεν αλλάξει ούτε σήμερα κάτι, τότε θα επιβεβαιωθούν οι επιφυλάξεις των πιο απαισιόδοξων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις πρώτες συνεδριάσεις μετά την Δευτέρα 20-Τρίτη 21 Αυγούστου. Αλλά ας περιμένουμε, λίγες συνεδριάσιμες έμειναν ακόμη, 5+1 μέχρι το "τέλος" των μνημονίων και την "έξοδο στις αγορές". 

Σήμερα Πέμπτη οι προσδοκίες των traders, πως αν μη τι άλλο κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει και να ξεκολλήσει από το... τέλμα το ΧΑ, εναποτίθενται σε ΟΤΕ και Coca Cola, καθώς οι δύο βαρύτεροι όμιλοι του χρηματιστηρίου ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μηνου. 

Πριν την συνεδρίαση οι ανακοινώσεις, συνεπώς θα έχουμε εικόνα από τις πρώτες κιόλας εντολές που θα περαστούν στο σύστημα σε αυτές τις δύο μετοχές που μαζί "βαραίνουν" σχεδόν 21% στην διακύμανση του Γενικού Δείκτη. Στις 758,04 μονάδες οριακά χαμηλότερα των σημαντικών 759 που πρακτικά σημαίνει πως με το σημερινό "κλείσιμο" θα φανεί εάν η αγορά μπορεί να αντιδράσει προς τις 770 ή θα διολισθήσει χαμηλότερα προς τις 735 μονάδες. 

Οριακή η τεχνική εικόνα για τους δύο βασικούς δείκτες (ΓΔ και FTSE25- σχετικά διαγράμματα τους στο χθεσινό σχόλιο μας) όπως επίσης για τον ΔΤΡ αν και σε αυτή την φάση της αγοράς δεν φαίνεται να περιμένουμε κάτι από τον κλάδο. 

Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο το αν θα αλλάξει προς το καλύτερο (ή όχι) η εικόνα τους θα το γνωρίζουμε στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου και αναλυτικότερα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των συστημικών ομίλων. Πρώτη η Πειραιώς στις 29 του μηνός, ακολουθούν Eurobank και Alpha Bank στις 30 και κλείνει στις 31 η Εθνική. Θα έχει προηγηθεί η πρώτη αντίδραση των αγορών στην "έξοδο" της χώρας οπότε θα αποσαφηνισθεί η στάση των ξένων (κυρίως) των αμερικανικών funds απέναντι στον κλάδο. Εάν ούτε και τότε, τότε το πρόβλημα θα είναι πιο σύνθετο και συστημικού χαρακτήρα. Θα δούμε όμως, όταν θα έρθει η ώρα. 

Προσώρας, ενθαρρυντική εξέλιξη η νέα σημαντική μείωση της εξάρτησης του εγχώριου banking από τον ακριβό ELA. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η χρηματοδότηση των τραπεζών μειώθηκε κατά 2,48 δισ τον Ιούλιο και περιορίστηκε στα 4,84 δισ. Για την ιστορία να θυμίσω, πως ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός (συμπεριλαμβανόμενου του ELA) από το ευρωσύστημα εκτινάχθηκε το 2015 (σχεδόν 3 χρόνια πριν) στα 120 (!) δισ. κάτι που είχε να σημειωθεί από την εποχή του PSI. Αυτά για την ιστορία και την σύγκριση κλίμακας του τι έχει υποστεί το banking συνακόλουθα η πραγματική οικονομία, το επιχειρείν. Συνεπώς τα μόλις 4,84 δισ. (ELA) συνιστούν μία τεράστια βελτίωση της πραγματικής θέσης των ομίλων, που ωστόσο θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να βάλουν μία τάξη στα 90 plus δισ των NPEs.  

Το πιθανότερο είναι στις 5+1 συνεδριάσεις που απομένουν το όποιο περιορισμένο ενδιαφέρον να παραμείνει επικεντρωμένο σε συγκεκριμένα blue chips (λ.χ. ΟΤΕ, Coca Cola λόγω αποτελεσμάτων) και σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας ου συνεχίζουν ασχέτως κλίματος στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. 

Στα 11,28 ευρώ- υψηλό ημέρας- εχθές Τετάρτη ο ΟΤΕ με τζίρο 1,247 εκατ. (σε σύνολο 14,261 εκατ.), στα 30,56- χαμηλό ημέρας- η Coca Cola με 237 χιλιάδες ευρώ και με αμφότερες τις μετοχές να μπορούν να διαμορφώσουν τάση για τους δείκτες. 

Πέραν αυτών προσοχή χρειάζονται η Motor Oil, όπου άλλαξε χέρια ένα πακέτο 75.000 μετοχών στα 18,34 ευρώ, ο Μυτιληναίος καθώς υπήρχε προσφορά (συναλλαγές αξίας 1,091 εκατ.) και δεν θα πρέπει να χαθούν τα 8,50 ευρώ, ο ΟΠΑΠ με συναλλαγές-αγορές σχεδόν στο κλείσιμο της συνεδρίασης και "βλέψεις" για πάνω από τα 9,60 ευρώ, ΑΡΑΙΓ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που με λίγες συναλλαγές κρατούν τα 8,35 και 5,29 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η ΕΧΑΕ με τέτοια συναλλακτική άπνοια μπορεί και χαμηλότερα των 4,50 ευρώ. 

Μετρημένες οι επιλογές στη μεσαία κατηγορία, για όσο το stock picking παραμένει μονόδρομος. Από τον FT Mid Cap, κινητικότητα σε Ιntralot (τζίρος πάνω από μισό εκατομμύριο και ανοδική διόρθωση 13,71% σε διάστημα εβδομάδος), σε ΚΡΙ ΚΡΙ (νέο ιστορικό υψηλό στα 4,30 και αποτίμηση μόλις 8 εκατ. από το όριο των 150 εκατ.), Ικτίνος (με αυξημένες συναλλαγές για υπέρβαση του ιστορικού υψηλού των 6 ευρώ), σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΤΕΧ Ανεμος (μετά από συνεδριάσεις ανέβασαν τζίρους σε αντίδραση των μετοχών). 

Η χθεσινή σχέση 28/52 ανοδικές/πτωτικές με 127 αμετάβλητες, δυστυχώς, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια κινήσεων. 

Τουλάχιστον μέχρις ότου εντοπιστούν οι επόμενες μετοχές-στόχοι, και βλέπουμε.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v